Kapuśniak przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kapuśniak

Kapuśniak

Kapuśniak

Choć lato w tym roku mamy wyjątkowo upalne, nie mogłam odmówić sobie ugotowania jednej z najpopularniejszych polskich zup i zrobiłam kilka dni temu kapuśniak, przygotowany na młodej, świeżej kapuście, choć w sezonie jesienno-zimowym na pewno warto pokusić się o wersję na kapuście kiszonej. Otworzyłam wszystkie okna, pokroiłam cebulę i wędliny… Minęło niewiele ponad pół godziny i zupa była gotowa.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej oraz inne pomysły na zupy

Ucieszyła się moja rodzina, która kapuśniak uwielbia i znajomi, którzy akurat wpadli z wizytą. Zupa kusiła pięknym zapachem podsmażanej kiełbasy i boczku oraz aromatem białego, wytrawnego wina. Zniknęła z talerzy ustawionych na stole w ogrodzie niemal równie szybko co się na nich pojawiła, a to szczególna pochwała dla kucharza, oznaczająca, że jego potrawa była wyjątkowo smaczna. W miłym towarzystwie, w letnie popołudnie, kapuśniak zjada się równie przyjemnie co w jesienne czy zimowe wieczory, kiedy rozgrzewa każdego, tęskniącego za latem zmarzlucha.

Kapuśniak

Kapuśniak

Kapuśniak najlepszy, bo z kiełbasą podwawelską, na smacznym, domowym wywarze z dodatkiem białego, wytrawnego wina, pięknie pachnący i sycący.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 6 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 36 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: kapuśniak
Liczba porcji: 10 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g kapusty (świeża lub kiszona, albo obie w proporcji „pół na pół”; poszatkowana)
  • 1 kiełbasa podwawelska (pokrojona w półksiężyce)
  • 100 g boczku (gotowany lub wędzony; pokrojony w kostkę)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2 marchewki (obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 lampka białego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki natki pietruszki (suszona)
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2-4 ziemniaki (opcjonalnie; pokrojone w kostkę, mogą być wcześniej ugotowane)
  • 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych (opcjonalnie; np. por, seler)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W 1,5-litrowym garnku zalewam kapustę winem, dopełniam wrzątkiem, dosypuję 1 łyżkę soli i gotuję przez 15 minut.
  • Cebulę szklę na niewielkim ogniu na połowie tłuszczu, aż zmięknie.
  • Odsuwam cebulę na bok patelni i na tym samym tłuszczu podsmażam do lekkiego zrumienienia boczek i kiełbasę.
  • Dodaję cebulę i wędliny do garnka z kapustą, dosypuję też drobno pokrojoną natkę pietruszki. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych lub kawałek selera i pora.
  • Doprawiam całość świeżo zmielonym pieprzem i gotuję zupę przez kolejnych 15 minut.
  • Na 10 minut przed końcem dodaję surowe ziemniaki (można też na 5 minut przed końcem dodać ziemniaki już ugotowane, pokrojone w kostkę).
  • Pozostały tłuszcz rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę i zasmażam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
  • Rozprowadzam zasmażkę odrobiną zimnej wody lub wywaru i wlewam do garnka z zupą, dokładnie mieszając.
  • Kapuśniak podaję z pajdą chleba z masłem, najlepiej gorący. Pełni aromatu i smaku zupa nabierze kolejnego dnia.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kapuśniak
Kapuśniak
50 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom