Kapuśniak przepis | Dorota Kamińska

Kapuśniak

Choć lato w tym roku mamy wyjątkowo upalne, nie mogłam odmówić sobie ugotowania jednej z najpopularniejszych polskich zup i zrobiłam kilka dni temu kapuśniak, przygotowany na młodej, świeżej kapuście, choć w sezonie jesienno-zimowym na pewno warto pokusić się o wersję na kapuście kiszonej. Otworzyłam wszystkie okna, pokroiłam cebulę i wędliny… Minęło niewiele ponad pół godziny i zupa była gotowa.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej oraz inne pomysły na zupy

Ucieszyła się moja rodzina, która kapuśniak uwielbia i znajomi, którzy akurat wpadli z wizytą. Zupa kusiła pięknym zapachem podsmażanej kiełbasy i boczku oraz aromatem białego, wytrawnego wina. Zniknęła z talerzy ustawionych na stole w ogrodzie niemal równie szybko co się na nich pojawiła, a to szczególna pochwała dla kucharza, oznaczająca, że jego potrawa była wyjątkowo smaczna. W miłym towarzystwie, w letnie popołudnie, kapuśniak zjada się równie przyjemnie co w jesienne czy zimowe wieczory, kiedy rozgrzewa każdego, tęskniącego za latem zmarzlucha.

Kapuśniak
Print Recipe
5 from 1 vote

Kapuśniak

Kapuśniak najlepszy, bo z kiełbasą podwawelską, na smacznym, domowym wywarze z dodatkiem białego, wytrawnego wina, pięknie pachnący i sycący.
Prep Time6 mins
Cook Time30 mins
Total Time36 mins
Course: Zupa
Cuisine: Polska
Keyword: kapuśniak
Servings: 10 osób
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 500 g kapusty świeża lub kiszona, albo obie w proporcji „pół na pół”; poszatkowana
  • 1 kiełbasa podwawelska pokrojona w półksiężyce
  • 100 g boczku gotowany lub wędzony; pokrojony w kostkę
  • 1 cebula duża; drobno pokrojona
  • 2 marchewki obrane, pokrojone na plasterki
  • 1 lampka białego wina wytrawne
  • 2 łyżki natki pietruszki suszona
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2-4 ziemniaki opcjonalnie; pokrojone w kostkę, mogą być wcześniej ugotowane
  • 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych opcjonalnie; np. por, seler

Instructions

  • W 1,5-litrowym garnku zalewam kapustę winem, dopełniam wrzątkiem, dosypuję 1 łyżkę soli i gotuję przez 15 minut.
  • Cebulę szklę na niewielkim ogniu na połowie tłuszczu, aż zmięknie.
  • Odsuwam cebulę na bok patelni i na tym samym tłuszczu podsmażam do lekkiego zrumienienia boczek i kiełbasę.
  • Dodaję cebulę i wędliny do garnka z kapustą, dosypuję też drobno pokrojoną natkę pietruszki. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych lub kawałek selera i pora.
  • Doprawiam całość świeżo zmielonym pieprzem i gotuję zupę przez kolejnych 15 minut.
  • Na 10 minut przed końcem dodaję surowe ziemniaki (można też na 5 minut przed końcem dodać ziemniaki już ugotowane, pokrojone w kostkę).
  • Pozostały tłuszcz rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę i zasmażam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
  • Rozprowadzam zasmażkę odrobiną zimnej wody lub wywaru i wlewam do garnka z zupą, dokładnie mieszając.
  • Kapuśniak podaję z pajdą chleba z masłem, najlepiej gorący. Pełni aromatu i smaku zupa nabierze kolejnego dnia.

Kapuśniak
Kapuśniak
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

50 komentarzy
  1. nareszcie, wlasnie na cos takiego czekalem, bo juz dosc mialem ciast , myhy, a wlasnie widze w podpowiedziach watrobke, polecam ostatnio robilem drobiowa, jest duzo lagodniejsza, czyscisz podsmazasz na oliwie, potem dodajesz cebule i pod przykryciem dusisz az wszyskto bedzie fajne i miekkie, do tego ziemniaczki albo kruchy chlebek, pozdrawiam, emigrant z koniecznosci

  2. dzisiaj tez gotuje kapusniak i zeby bylo smiesznie to gotuje go w Norwegi z Litewskiej kapusty kiszonej jest jedna roznica Litwini dodaja kminek do kapusty kiszonej zobaczymy co z tego wyjdzie

  3. musze sprobowac….tu gdzie mieszkam ,USA baza wojskowa,nie ma miesnych sklepow,gdzie by mozna bylo kupic mieso czy kosc na zupe

  4. Dokładnie, dieta kapuściana jest bardzo skuteczna, ale chyba też trzeba do niej ostrożnie podchodzić. Muszę o niej napisać na blogu, zresztą o wielu innych dietach też :).

  5. U mnie się robi z kiszonej 🙂
    Świetny pomysł na to, żeby zalać kapustę winem!
    No a kapuśniak bezmięsny jest świetny do odchudzania, jeśli ktoś jest zainteresowany – dieta kapuśniakowa oczyszcza organizm.

  6. [..YouTube..] U mnie się robi z kiszonej 🙂
    Świetny pomysł na to, żeby zalać kapustę winem!
    No a kapuśniak bezmięsny jest świetny do odchudzania, jeśli ktoś jest zainteresowany – dieta kapuśniakowa oczyszcza organizm.

  7. Czy kapuśniak smakuje Wam lepiej, kiedy jest przygotowany z kiszonej
    kapusty, czy może wolicie go z kapusty świeżej?

  8. owszem ja się z toba zgodzew tylko u mnie ojciec i mama nie mogą jeść kwaśnych potraw ze względy na wątrobe czy tam żoładek 😛 ja za to uwielbiam kwaśne zupy , lecz nie moge sobie na takie za bardzo pozwolic

  9. [..YouTube..] owszem ja się z toba zgodzew tylko u mnie ojciec i mama nie mogą jeść kwaśnych potraw ze względy na wątrobe czy tam żoładek 😛 ja za to uwielbiam kwaśne zupy , lecz nie moge sobie na takie za bardzo pozwolic

  10. Ja też wywar warzywny przygotowuję z warzyw duszonych na maśle. Myślę, że to kwestia gustu – jedni wolą tak jak ja, a inni gotowane. Według mnie smak podsmażonych jest bardziej intensywny. Oczywiście pod warunkiem, że nie smaży się na starym tłuszczu lub takim niskiej jakości, gorzkim itp., bo z tym też w różnych domach różnie bywa ;).

  11. [..YouTube..] Ja też wywar warzywny przygotowuję z warzyw duszonych na maśle. Myślę, że to kwestia gustu – jedni wolą tak jak ja, a inni gotowane. Według mnie smak podsmażonych jest bardziej intensywny. Oczywiście pod warunkiem, że nie smaży się na starym tłuszczu lub takim niskiej jakości, gorzkim itp., bo z tym też w różnych domach różnie bywa ;).

  12. Myślę, że tak, ja chyba do każdej już zupy najpierw podsmażam bardzo krótko na mocnym ogniu warzywa a potem dodaj do zupy. Cebulę tym bardziej.

  13. U mnie kapuściak zawsze się robi z kapustą świerzą oraz kiszoną w proporcjach ~ 3-1 , poza tym dodaje te same składniki co Ty tylko z mała różnicą – U mnie nie smarzy sie kiełbasy, boczku, ogólnie miesa oraz cebuli tylko dodaje się takie „surowe”.
    Podzmarzenie robi dużą różnicę smakową ???

  14. [..YouTube..] U mnie kapuściak zawsze się robi z kapustą świerzą oraz kiszoną w proporcjach ~ 3-1 , poza tym dodaje te same składniki co Ty tylko z mała różnicą – U mnie nie smarzy sie kiełbasy, boczku, ogólnie miesa oraz cebuli tylko dodaje się takie „surowe”.
    Podzmarzenie robi dużą różnicę smakową ???

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)