Kapuśniak z grzybami

Zupy z kapusty nie były zbyt często przyrządzane w moim rodzinnym domu i choć jako dziecko poznałam smak prawdziwego kapuśniaku, po raz pierwszy, na dłużej, zagościły w kuchni mojej mamy, kiedy cała Polska zachwycała się skutecznością diety kapuścianej, a na kartkach papieru przepisywano przepis na słynną, dietetyczną zupę. Jedzona w dużych ilościach, niejednej osobie na długie lata odebrała apetyt na kapustę w jakiejkolwiek postaci. W mojej kuchni do kapuśniaku powróciłam dopiero w tym roku, przygotowując go w nieco nietypowej i rzadziej spotykanej formie. Pyszny kapuśniak z grzybami, aromatyczny i treściwy. Koniecznie spróbujcie!

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne zupy

Połączenie kapusty kiszonej z grzybami, obecnie znane i kojarzone głównie z potrawami bożonarodzeniowymi lub bigosem, jest równie ciekawe w kapuśniaku. Dzięki dodaniu odrobiny suszonych, wymoczonych grzybów zupa uzyskuje wspaniały aromat i piękny, brązowy kolor, który doskonale uzupełnia zieleń świeżej natki pietruszki. Kapuśniak z grzybami najlepiej przygotować na wywarze mięsnym – na Wielkanoc proponuję wykorzystać ten z gotowania białej kiełbasy.

Kapuśniak z grzybami
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
1 godz. 30 min
Całkowity czas
2 godz.
 
Kapuśniak z grzybami, na kapuście kiszonej i z dodatkiem grzybów suszonych, pięknie pachnący i bardzo brązowy, a do tego na wywarze warzywno-mięsnym. Bardzo smaczny kapuśniak z grzybami w odmienionej formie.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: kapuśniak z grzybami
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 l wywaru warzywnego
  • ½ l wywaru mięsnego (np. z gotowania białej kiełbasy lub kości)
  • 3-5 suszonych grzybów (wymoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka chrzanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2-3 łyżki smalcu lub masła
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kapuśniak z grzybami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Kapuśniak z grzybami - Jak zrobić
  1. Kapustę zalewam obydwoma wrzącymi wywarami, dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem przez ok. 1 godzinę, do miękkości.
  2. Namoczone grzyby drobno siekam i dodaję do kapusty razem z wodą, w której się moczyły. Gotuję przez 5 minut.
  3. Cebulę szklę na tłuszczu na patelni.
  4. Do zeszklonej cebuli dodaję mąkę i lekko rumienię, cały czas mieszając.
  5. Dodaję cebulę do zupy razem z koncentratem pomidorowym, mieszam i jeszcze chwilę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kapuśniak z grzybami
Kapuśniak z grzybami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. hmmm.. w wlkp też dziś piękne słonko i od rana również mam ochotę na zupkę, taką lekką by brzuszek odpoczą po świętach 🙂 więc będzie warzywna..

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)