Kanapki z jajecznicą przepis | Dorota Kamińska

Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą to śniadanie, które po prostu musiałam Wam pokazać. Okazało się, że nie każdy tak jada, a przecież są pyszne! Można podać jajecznicę na talerzu, ale ja wtedy i tak część zjadam widelcem, a część nakładam na chleb. Polecam spróbować dorzucić na spód wędzonego łososia, do tego rukolę lub bazylię i jajecznicę z cebulą. Na wierzch obowiązkowo pomidor. Jakie to jest dobre!

Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą

Najlepsze kanapki z jajecznicą, pomidorem i opcjonalnymi dodatkami, np. awokado, szpinakiem lub sałatą oraz wędliną, rybą lub pasztetem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: kanapki z jajecznicą
Liczba porcji: 2
Kalorie: 255kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 kromki chleba (może być tostowany i posmarowany cieniutko odrobiną masła lub skropiony oliwą)
  • jajecznica z 4 jajek z cebulą
  • ½ awokado (pokrojone na plasterki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (do skropienia pokrojonego awokado)
  • 4 plastry wędzonego łososia (można zastąpić ulubioną wędliną)
  • 1 garść listków młodego szpinaku, sałaty lub rukoli
  • 4 plastry pomidora (malinowy, dojrzały)
  • 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, bazylii lub mieszanki ziół prowansalskich (świeże lub suszone zioła)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na kromkach chleba układam awokado i łososia/wędlinę.
  • Przykrywam jajecznicą i dokładam listki szpinaku/sałaty/rukoli.
  • Dekoruję pomidorem, posypuję opcjonalnie ziołami i doprawiam solą i pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jajecznica - przepis na maśle, z cebulą

Wartości odżywcze

Serving: 1kromka (ze szpinakiem, awokado i łososiem oraz pomidorem i jajecznicą) | Calories: 255kcal (13%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 12g (24%) | Fat: 11g (17%) | Saturated Fat: 5g (31%) | Cholesterol: 38mg (13%) | Sodium: 660mg (29%) | Potassium: 211mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 2g (2%) | Vitamin A: 1690IU (34%) | Vitamin C: 5.9mg (7%) | Calcium: 67mg (7%) | Iron: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kanapki z jajecznicą
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Dzień dobry, mam pytanie odnośnie parzenia jajek. Czy jajka należy sparzac bezpośrednio przed zużyciem, czy można wyparzyć wcześniej i schować do lodówki? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam PS. Świetny blog 😉

    1. Jajek to przede wszystkim nie trzeba trzymać w lodówce i wtedy można umyć i wyparzyć bezpośrednio przed jedzeniem. Jeśli jednak jajka są wkładane do lodówki, to wydaje mi się, że warto je wyczyścić i wyparzyć przed włożeniem, bo wiadomo skąd wyszły i co czasem nawet na nich się w resztkach znajduje ;). I potem najlepiej drugi raz wyparzyć przed użyciem. Ale czy to jest książkowo to niestety nie wiem :). Inna sprawa, że wszystkie owoce i warzywa też wkładamy do lodówki bez dokładnego czyszczenia. A umycie pod wodą nie usuwa z nich wszystkiego, co się znajduje na ich powierzchni i dotarło tam podczas zbioru, transportu i magazynowania, a następnie leżenia w sklepie i styku z niemytymi rękami z całego osiedla. Musiałby się wypowiedzieć mikrobiolog lub inny specjalista :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)