Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą to śniadanie, które po prostu musiałam Wam pokazać. Okazało się, że nie każdy tak jada, a przecież są pyszne! Można podać jajecznicę na talerzu, ale ja wtedy i tak część zjadam widelcem, a część nakładam na chleb. Polecam spróbować dorzucić na spód wędzonego łososia, do tego rukolę lub bazylię i jajecznicę z cebulą. Na wierzch obowiązkowo pomidor. Jakie to jest dobre!

5 od 1 osoby
Kanapki z jajecznicą
Kanapki z jajecznicą
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
15 min
 

Najlepsze kanapki z jajecznicą, pomidorem i opcjonalnymi dodatkami, np. awokado, szpinakiem lub sałatą oraz wędliną, rybą lub pasztetem.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: kanapki z jajecznicą
Liczba kalorii: 255 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 kromki chleba (może być tostowany i posmarowany cieniutko odrobiną masła lub skropiony oliwą)
  • jajecznica z 4 jajek z cebulą
  • ½ awokado (pokrojone na plasterki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (do skropienia pokrojonego awokado)
  • 4 plastry wędzonego łososia (można zastąpić ulubioną wędliną)
  • 1 garść listków młodego szpinaku, sałaty lub rukoli
  • 4 plastry pomidora (malinowy, dojrzały)
  • 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, bazylii lub mieszanki ziół prowansalskich (świeże lub suszone zioła)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jajecznica - przepis na maśle, z cebulą
Kanapki z jajecznicą - Jak zrobić
  1. Na kromkach chleba układam awokado i łososia/wędlinę.

  2. Przykrywam jajecznicą i dokładam listki szpinaku/sałaty/rukoli.

  3. Dekoruję pomidorem, posypuję opcjonalnie ziołami i doprawiam solą i pieprzem.

Wartości odżywcze
Kanapki z jajecznicą
Wielkość porcji (1 kromka (ze szpinakiem, awokado i łososiem oraz pomidorem i jajecznicą))
Liczba kalorii 255 kcal Kalorie z tłuszczów 99 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 11g 17%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 38mg 13%
Sód 660mg 28%
Potas 211mg 6%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 2g
Białko 12g 24%
Witamina A 33.8%
Witamina C 7.1%
Wapń 6.7%
Żelazo 12.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kanapki z jajecznicą
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Dzień dobry, mam pytanie odnośnie parzenia jajek. Czy jajka należy sparzac bezpośrednio przed zużyciem, czy można wyparzyć wcześniej i schować do lodówki? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam PS. Świetny blog 😉

    1. Jajek to przede wszystkim nie trzeba trzymać w lodówce i wtedy można umyć i wyparzyć bezpośrednio przed jedzeniem. Jeśli jednak jajka są wkładane do lodówki, to wydaje mi się, że warto je wyczyścić i wyparzyć przed włożeniem, bo wiadomo skąd wyszły i co czasem nawet na nich się w resztkach znajduje ;). I potem najlepiej drugi raz wyparzyć przed użyciem. Ale czy to jest książkowo to niestety nie wiem :). Inna sprawa, że wszystkie owoce i warzywa też wkładamy do lodówki bez dokładnego czyszczenia. A umycie pod wodą nie usuwa z nich wszystkiego, co się znajduje na ich powierzchni i dotarło tam podczas zbioru, transportu i magazynowania, a następnie leżenia w sklepie i styku z niemytymi rękami z całego osiedla. Musiałby się wypowiedzieć mikrobiolog lub inny specjalista :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)