fbpx
Czytasz właśnie
Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Kanapki z jajecznicą to śniadanie, które po prostu musiałam Wam pokazać. Okazało się, że nie każdy tak jada, a przecież są pyszne! Można podać jajecznicę na talerzu, ale ja wtedy i tak część zjadam widelcem, a część nakładam na chleb. Polecam spróbować dorzucić na spód wędzonego łososia, do tego rukolę lub bazylię i jajecznicę z cebulą. Na wierzch obowiązkowo pomidor. Jakie to jest dobre!

Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą

Najlepsze kanapki z jajecznicą, pomidorem i opcjonalnymi dodatkami, np. awokado, szpinakiem lub sałatą oraz wędliną, rybą lub pasztetem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: kanapki z jajecznicą
Liczba porcji: 2
Kalorie: 255kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 kromki chleba (może być tostowany i posmarowany cieniutko odrobiną masła lub skropiony oliwą)
  • jajecznica z 4 jajek z cebulą
  • ½ awokado (pokrojone na plasterki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (do skropienia pokrojonego awokado)
  • 4 plastry wędzonego łososia (można zastąpić ulubioną wędliną)
  • 1 garść listków młodego szpinaku, sałaty lub rukoli
  • 4 plastry pomidora (malinowy, dojrzały)
  • 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, bazylii lub mieszanki ziół prowansalskich (świeże lub suszone zioła)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jajecznica - przepis na maśle, z cebulą

Jak zrobić

  • Na kromkach chleba układam awokado i łososia/wędlinę.
  • Przykrywam jajecznicą i dokładam listki szpinaku/sałaty/rukoli.
  • Dekoruję pomidorem, posypuję opcjonalnie ziołami i doprawiam solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1kromka (ze szpinakiem, awokado i łososiem oraz pomidorem i jajecznicą) | Kalorie: 255kcal (13%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 38mg (13%) | Sód: 660mg (29%) | Potas: 211mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1690IU (34%) | Witamina C: 5.9mg (7%) | Wapń: 67mg (7%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kanapki z jajecznicą

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

3 komentarze
  • Dzień dobry, mam pytanie odnośnie parzenia jajek. Czy jajka należy sparzac bezpośrednio przed zużyciem, czy można wyparzyć wcześniej i schować do lodówki? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam PS. Świetny blog ?

    • Jajek to przede wszystkim nie trzeba trzymać w lodówce i wtedy można umyć i wyparzyć bezpośrednio przed jedzeniem. Jeśli jednak jajka są wkładane do lodówki, to wydaje mi się, że warto je wyczyścić i wyparzyć przed włożeniem, bo wiadomo skąd wyszły i co czasem nawet na nich się w resztkach znajduje ;). I potem najlepiej drugi raz wyparzyć przed użyciem. Ale czy to jest książkowo to niestety nie wiem :). Inna sprawa, że wszystkie owoce i warzywa też wkładamy do lodówki bez dokładnego czyszczenia. A umycie pod wodą nie usuwa z nich wszystkiego, co się znajduje na ich powierzchni i dotarło tam podczas zbioru, transportu i magazynowania, a następnie leżenia w sklepie i styku z niemytymi rękami z całego osiedla. Musiałby się wypowiedzieć mikrobiolog lub inny specjalista :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom