Kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem

3.5/5 (2)

Pyszna Kanapka z Orzechowej Alei czyli francuska kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem, z dodatkiem sałaty, musztardy oraz delikatnego, kremowego serka z orzechami. Przygotowałam ją na bułce pełnoziarnistej, obficie posypanej słonecznikiem – to kanapka o świetnym smaku i składzie, bogata w komplet odżywczych składników, bo mamy tu zarówno złożone węglowodany, jak i bogactwo białka, z dodatkiem warzyw. I jest wyjątkowo prosta do zrobienia, polecam wszystkim zabieganym zrobienie jej na śniadanie lub zabranie ze sobą do pracy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze kanapki

To bardzo pożywna i smaczna kanapka, a jej składniki, poza ugotowanym jajkiem, nie wymagają wcześniejszych przygotowań. Delikatnie słonawy i aromatyczny smak zyskuje za sprawą dojrzewającej szynki, najlepiej wieprzowej, francuskiej, chociaż możecie tez wykorzystać włoską szynkę prosciutto. Nie trzeba dosypywać soli, wystarczy odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

Dodajcie francuską musztardę z całymi ziarenkami, które nadadzą jej, obok ziaren słonecznika, chrupkości i uzupełnią łagodny smak orzechowego serka, dzięki któremu cały skład nabiera odpowiedniej wilgotności, której bardzo potrzeba w kanapce tak dużych rozmiarów.

Połóżcie plastry dojrzałego, malinowego pomidora i odrobinę kwaskowatych, mocnych w smaku kaparów. Do tego czerwona cebula dla kontrastu i zielona, karbowana sałata, która sprawi, że po spojrzeniu na tę kanapkę nikt nie będzie się mógł powstrzymać przed jej zjedzeniem :).

Francuska kanapka z szynką, serkiem, jajkiem i pomidorem

Liczba porcji1
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 bułka razowa ze słonecznikiem
  • 3 łyżki serka TARTARE Orzechowa Aleja
  • 3 Plastry szynki dojrzewającej
  • 3 Plastry pomidora malinowego
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 jajko (ugotowane na twardo)
  • 1 Liść sałaty karbowanej (np. lollo biondo lub lollo rosso)
  • pieprz
  • masło

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Kanapka z szynką - przepis i film wideo

Kanapka z Orzechowej Alei | DOROTA.iNKanapka z Orzechowej Alei, przygotowana wspólnie z Tartare Dodaje życiu smaku. Obłędnie dobra, z dojrzewającą szynką, pomidorami i jajkiem oraz serkiem z dodatkiem orzechów, na pełnoziarnistej bułce. We francuskim klimacie :). Są jacyś chętni do przygotowania i zjedzenia? Kciuki w górę proszę, robi się ją bardzo szybko :).Przepis do wydruku: https://dorotakaminska.pl/kanapka-z-orzechowej-alei/, a więcej kanapkowych inspiracji możecie też znaleźć na http://zasmakuj.pl

Posted by Dorota Kamińska on 30 październik 2015

Obejrzyj bezpośrednio na mojej stronie na Facebooku

Przepis powstał we współpracy z marką TARATARE.
Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować jajko
  2. Jak obierać jajko na twardo
  3. Kanapka idealna - jak zrobić

Francuska kanapka z szynką, serkiem, jajkiem i pomidorem - Jak zrobić

Krok 1
Bułkę przekrawam wzdłuż i smaruję obie połówki masłem.
Krok 2
Na dolnej połowie układam plasterki szynki jeden na drugim, smarując każdy musztardą.
Krok 3
Na szynce rozsmarowuję serek TARTARE Orzechowa Aleja.
Krok 4
Na serku układam plastry pomidora i przykrywam kaparami. Doprawiam pieprzem.
Krok 5
Dodaję krążki cebuli, plasterki jajka i sałatę.
Krok 6
Przykrywam całość górną połową bułki i serwuję kanapkę.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Jak Wam się podoba? Zjecie taką kanapkę na pierwsze lub drugie śniadanie? A może dołożylibyście tu coś innego?

Kanapka z Orzechowej Alei
Kanapka z Orzechowej Alei
Kanapka francuska z szynką, jajkiem, serkiem i pomidorem
Kanapka francuska z szynką, jajkiem, serkiem i pomidorem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)