Kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem
Francuska kanapka z szynką dojrzewającą, jajkiem i pomidorem

Pyszna Kanapka z Orzechowej Alei czyli francuska kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem, z dodatkiem sałaty, musztardy oraz delikatnego, kremowego serka z orzechami. Przygotowałam ją na bułce pełnoziarnistej, obficie posypanej słonecznikiem – to kanapka o świetnym smaku i składzie, bogata w komplet odżywczych składników, bo mamy tu zarówno złożone węglowodany, jak i bogactwo białka, z dodatkiem warzyw. I jest wyjątkowo prosta do zrobienia, polecam wszystkim zabieganym zrobienie jej na śniadanie lub zabranie ze sobą do pracy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze kanapki

To bardzo pożywna i smaczna kanapka, a jej składniki, poza ugotowanym jajkiem, nie wymagają wcześniejszych przygotowań. Delikatnie słonawy i aromatyczny smak zyskuje za sprawą dojrzewającej szynki, najlepiej wieprzowej, francuskiej, chociaż możecie tez wykorzystać włoską szynkę prosciutto. Nie trzeba dosypywać soli, wystarczy odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

Dodajcie francuską musztardę z całymi ziarenkami, które nadadzą jej, obok ziaren słonecznika, chrupkości i uzupełnią łagodny smak orzechowego serka, dzięki któremu cały skład nabiera odpowiedniej wilgotności, której bardzo potrzeba w kanapce tak dużych rozmiarów.

Zobacz też
Biała kiełbasa z cebulą

Połóżcie plastry dojrzałego, malinowego pomidora i odrobinę kwaskowatych, mocnych w smaku kaparów. Do tego czerwona cebula dla kontrastu i zielona, karbowana sałata, która sprawi, że po spojrzeniu na tę kanapkę nikt nie będzie się mógł powstrzymać przed jej zjedzeniem :).

Francuska kanapka z szynką dojrzewającą, jajkiem i pomidorem

Francuska kanapka z szynką, serkiem, jajkiem i pomidorem

Wyjątkowa i elegancka kanapka z szynką, serkiem, jajkiem i pomidorem oraz musztardą, kaparami, cebulą i sałatą.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Francuska
Przepis na: kanapka z szynką, serkiem, jajkiem i pomidorem
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 577kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 bułka razowa ze słonecznikiem
  • 3 łyżki twarożku kanapkowego
  • 3 plastry szynki dojrzewającej
  • 3 plastry pomidora malinowego
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 jajko (ugotowane na twardo)
  • 1 liść sałaty karbowanej (np. lollo biondo lub lollo rosso)
  • pieprz
  • masło

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Film wideo

Kanapka z Orzechowej Alei | DOROTA.iNKanapka z Orzechowej Alei, przygotowana wspólnie z Tartare Dodaje życiu smaku. Obłędnie dobra, z dojrzewającą szynką, pomidorami i jajkiem oraz serkiem z dodatkiem orzechów, na pełnoziarnistej bułce. We francuskim klimacie :). Są jacyś chętni do przygotowania i zjedzenia? Kciuki w górę proszę, robi się ją bardzo szybko :).Przepis do wydruku: https://dorotakaminska.pl/kanapka-z-orzechowej-alei/, a więcej kanapkowych inspiracji możecie też znaleźć na http://zasmakuj.plPosted by Dorota Kamińska on 30 październik 2015
Obejrzyj bezpośrednio na mojej stronie na Facebooku

Jak zrobić

  • Bułkę przekrawam wzdłuż i smaruję obie połówki masłem.
  • Na dolnej połowie układam plasterki szynki jeden na drugim, smarując każdy musztardą.
  • Na szynce rozsmarowuję serek TARTARE Orzechowa Aleja.
  • Na serku układam plastry pomidora i przykrywam kaparami. Doprawiam pieprzem.
  • Dodaję krążki cebuli, plasterki jajka i sałatę.
  • Przykrywam całość górną połową bułki i serwuję kanapkę.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 577kcal (29%) | Carbohydrates: 40g (13%) | Białko: 40g (80%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 358mg (119%) | Sód: 1937mg (84%) | Potas: 463mg (13%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 1850IU (37%) | Witamina C: 5.9mg (7%) | Wapń: 168mg (17%) | Żelazo: 4.1mg (23%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Zjecie taką kanapkę na pierwsze lub drugie śniadanie? A może dołożylibyście tu coś innego?

Kanapka z Orzechowej Alei
Kanapka z Orzechowej Alei
Kanapka francuska z szynką, jajkiem, serkiem i pomidorem
Kanapka francuska z szynką, jajkiem, serkiem i pomidorem
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom