Kanapka kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami

5/5 (1)

Rewelacyjna kanapka i pożywny skład, bo mamy tu bułkę dobrej jakości, warzywa, chrupiące migdały, kiełki oraz kurczaka i kremowy serek, który, razem z oliwą z suszonych pomidorów, nadaje całości odpowiedniego poziomu wilgotności. Kanapka ze Śmietankowej Łąki czyli kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami, pachnąca odrobiną imbiru, cytryny oraz rozmarynem. Energetyczne śniadanie lub doskonały posiłek w przerwie od pracy, kiedy nie mamy czasu wybrać się na obiad.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Kluczowy smak kanapki to kurczak, doprawiony sokiem z cytryny i imbirem. To moje ulubione, uniwersalne dodatki do łagodnego mięsa, jakim jest pierś, które sprawdzają się w wielu potrawach. Grillowany kurczak w kanapce musi być uzupełniony wilgotnymi dodatkami, dzięki czemu bułka i mięso będą smakować wyśmienicie. Smak kurczaka podkreślają suszone pomidory, intensywne w smaku, kontrastujące z mięsem i doskonale komponujące się z pozostałymi składnikami: cebulą, rozmarynem i kiełkami brokułowymi oraz rukolą. Nie potrzeba specjalnych dodatków w twarożku, wystarczy, żeby miał łatwą do rozsmarowania konsystencję i łagodny, śmietankowy smak.

Kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami

Liczba porcji1
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 5 min
Czas gotowania4 min
Całkowity czas1 godzina, 9 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Najlepsza kanapka z kurczakiem, z dodatkiem nawilżającego całość twarożku, chrupiących migdałów, aromatycznego imbiru i rozmarynu oraz kiełków i cudownie smakujących, suszonych pomidorów z zalewy.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 bułka grahamka
  • ½piersi z kurczaka (umyta, osuszona, roztłuczona tłuczkiem)
  • 2-3 łyżki serka TARTARE Śmietankowa Łąka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 suszone pomidory (z zalewy)
  • kilka listków rukoli
  • 3-4 Krążki czerwonej cebuli
  • kilka listków rozmarynu
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (uprażone na suchej patelni)
  • 1 łyżka kiełków brokułowych
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami - przepis i film wideo

Kanapka ze Śmietankowej Łąki | DOROTA.iNPożywna kanapka z kurczakiem i serkiem Tartare Dodaje życiu smaku, do tego kiełki, cebula, trochę zieleniny i suszone pomidory. Kurczak grillowany, o cytrynowym aromacie, przełamany migdałami. Koniecznie spróbujcie, moim zdaniem najlepsza ze wszystkich :).Przepis do wydrukowania: https://dorotakaminska.pl/kanapka-z-kurczakiem-serkiem-i-suszonymi-pomidorami/Więcej kanapkowych inspiracji: http://zasmakuj.pl

Posted by Dorota Kamińska on 5 listopada 2015

Obejrzyj bezpośrednio na mojej stronie na Facebooku

Przepis powstał we współpracy z marką TARTARE.
Przydatne poradniki:

  1. Kanapka idealna - zasady komponowania

Kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami - Jak zrobić

Krok 1
Pierś doprawiam solą i pieprzem oraz nacieram imbirem. Marynuję przez min. 1 godzinę, w chłodnym miejscu, w oliwie i soku z cytryny.
Krok 2
Grilluję pierś z kurczaka na patelni do grillowania, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony (można po 1 minucie przesunąć mięso o ok. 45°, co umożliwi uzyskanie wzorku w kratkę).
Krok 3
Gotowe mięso przykrywam talerzem lub owijam w folię aluminiową i odstawiam.
Krok 4
Połówki bułki smaruję masłem.
Krok 5
Na dolnej połowie układam rukolę, pomidory i kurczaka.
Krok 6
Na kurczaku rozsmarowuję serek.
Krok 7
Na serku układam listki rozmarynu i cebulę.
Krok 8
Posypuję kanapkę migdałami i przykrywam kiełkami.
Krok 9
Całość przykrywam górną warstwą bułki.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Kanapka ze Śmietankowej Łąki
Kanapka ze Śmietankowej Łąki
Kanapka z kurczakiem
Kanapka z kurczakiem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)