Kamikaze przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Kamikaze

Kamikaze

Drink z Japonii, który w Polsce doczekał się nieco odmienionej, przygotowanej do naszych polskich, wielokrotnie zaprawionych w boju i odpornych na działanie nawet czystego alkoholu gardeł, wersji, to kamikaze. Oryginalnie podawane w kieliszku koktajlowym i wymieszane z wódki, soku z limonki oraz likieru triple sec, choć Amerykanie, podobnie jak Polacy, również piją je „na raz”, z wysokiej szklanki.

Zobacz też: Więcej przepisów na drinki

Polska wersja klubowa, jaką zapewne zna większość z Was, to kamikaze (pisane też często, niestety nie do końca poprawnie, jako „kamikadze„) w niebieskim kolorze, podane w 6 kieliszkach do wódki, do szybkiego wypicia, jeden po drugim, co nawet mocno pasuje do samej nazwy, bo to spore wyzwanie, wypić wysokoprocentowego drinka w tak krótkim czasie.

See Also
Jak zrobić drinka Krwawa Mary - krok po kroku

Kamikaze - dwie wersje

Kamikaze

Przepis na kamikaze czyli drink z wódki i likieru triple sec lub blue curaçao.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 3 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kamikaze
Liczba porcji: 1

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • WERSJA ORYGINALNA
  • 40 ml wódki
  • 40 ml likieru triple sec
  • 40 ml soku z limonki
  • 1 Kostka lodu
  • WERSJA POLSKA
  • 60 ml wódki
  • 60 ml blue curaçao
  • 30 ml soku z limonki
  • 1 Kostka lodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki wlewamy do shakera, dodajemy kostkę lodu i dobrze wstrząsamy, aż się dokładnie wymieszają i schłodzą.
  • Przelewamy kamikaze do kieliszka koktajlowego (w wersji oryginalnej; bez lodu; można udekorować ćwiartką limonki) lub do 6 kieliszków do wódki (w wersji polskiej).

Przydatne przepisy i poradniki

Wykorzystując podane proporcje, do białej wódki można dodać inny, owocowy sok lub nektar o dowolnym smaku.
Ilość składników w wersji polskiej można podwoić, w przypadku gdy kieliszki do wódki mają objętość większą niż 30 ml.
Drink kamikaze w kieliszku koktajlowym należy wypić "na raz". Drink rozlany do 6 kieliszków do wódki wypijamy serią shotów, jeden po drugim, bez przerw na popijanie.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, która wersja bardziej przypadnie Wam do gustu – ta bezbarwna, według oryginalnej receptury, czy może niebieska, w pięknym kolorze?

Kamikaze w niebieskim kolorze
Kamikaze w niebieskim kolorze
Kamikaze - wersja japońska
Kamikaze – wersja japońska
49 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood