Kaczka z pomarańczami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kaczka z pomarańczami

Kaczka z pomarańczami

Kaczka pieczona z pomarańczami

W Polsce niezbyt często, choć kiedyś bywało inaczej, jadamy kaczki. Najczęściej na polskich stołach gości kaczka z jabłkami, a prawdziwi miłośnicy przygotowują też zapewne kaczkę po pekińsku. Nie ma nic dziwnego w zamiłowaniu do klasyki, ale chcąc poeksperymentować ze smakiem pieczonej kaczki i nie udawać się w smakową podróż kulinarną zbyt daleko od naszego kraju, wystarczy kaczka z pomarańczami, do której przygotowania można wykorzystać kilka prostych, łatwych do kupienia w sklepie spożywczym składników.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Kaczka z pomarańczami stanęła na rodzinnym stole u mojej babci obok kaczki z jabłkami. Wielbiciele klasyki od razu wyczuli inny smak, chwaląc tę jabłkową i zapewniając, że lepsza. Miłośnicy nowych smaków zajadali się wersją pomarańczową. Każdy znalazł coś dla siebie i na tym właśnie polega rodzinne ucztowanie.

Kaczka pieczona z pomarańczami

Kaczka z pomarańczami

Soczysta, pachnąca, pieczona kaczka z pomarańczami, doprawiona imbirem i majerankiem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 2 godz.
Gotowanie: 2 godz.
Razem: 4 godz.
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kaczka z pomarańczami
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 1,5-2 kg)
  • ½ kg pomarańcz (obrane, podzielone na cząstki, bez błon)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • majeranek
  • sproszkowany imbir
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem kaczkę nacieramy z wierzchu i od środka solą, imbirem i majerankiem. Skrapiamy też kilkoma łyżkami soku z pomarańczy.
  • Faszerujemy kaczkę obranymi, oczyszczonymi z błon pomarańczami.
  • Zaszywamy kaczkę z obu stron i dokładnie zawiązujemy nitkę. Obwiązujemy też kaczkę nitką wokół skrzydeł, żeby nie rozłożyły się w czasie pieczenia.
  • Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy masło klarowane i kładziemy na nim kaczkę. Obkładamy ją też pomarańczami, które nie zmieściły się do środka (kilka cząstek można odłożyć i ugrillować lub podsmażyć na suchej, teflonowej albo ceramicznej patelni).
  • Wstawiamy kaczkę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy kaczki (np. kaczkę, która waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kaczki wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
  • Można też, zamiast polewania, obracać kaczkę w brytfannie pamiętając, że pod koniec pieczenia należy ją położyć grzbietem ku górze i zrumienić.
  • Podajemy kaczkę na półmisku, udekorowaną sałatą i świeżymi ziołami i pomarańczami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło klarowane
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kaczka z pomarańczami
Kaczka z pomarańczami
5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom