fbpx
Czytasz właśnie
Kabaczek faszerowany

Kabaczek faszerowany

Kabaczek faszerowany

Lato to czas kabaczków i patisonów, z których można wyczarować proste, szybkie i smaczne dania główne lub dodatki. Podobnie jak cukinię, kabaczka można grillować, pokroić w kostkę i wykorzystać jako dodatek do leczo, marynować w słoikach na zimę albo upiec w piekarniku. Jednym z mało skomplikowanych, letnich dań jest na pewno kabaczek faszerowany, z podsmażonym na patelni mielonym mięsem, odrobiną cebuli i czosnku oraz papryki.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Kabaczek faszerowany to jedno z charakterystycznych, letnich dań na moim stole, chociaż nie ukrywam, że w naszej rodzinie najchętniej również i w przypadku tego warzywa sięgamy po klasykę. Upieczony w piekarniku kabaczek nabiera wspaniałego smaku i aromatu, właściwie można nawet piec go bez nadzienia, przekrawając wzdłuż na dwie połowy i wydrążając pestki, a dopiero miękkie, wyjęte z piekarnika nadziewać przygotowanym na patelni farszem mięsnym.

Zobacz też
Rolada z boczku

Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, kiedy pokroimy go przed pieczeniem w krążki, ale w najprostszej wersji można przekroić go także wzdłuż na dwie połowy, wydrążyć pestki i nadziewać dwie kabaczkowe „łódki”.

Faszerowany kabaczek

Kabaczek faszerowany

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym z dodatkiem cebuli, czosnku, chili, papryki i żółtego sera.
5 z 4 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kabaczek faszerowany
Liczba porcji: 6 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 spory kabaczek (obrany, pokrojony w grube krążki lub przekrojony wzdłuż na pół)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowina lub wieprzowina; w wersji wegetariańskiej polecam zamiast mięsa ugotować 500 g soczewicy lub kleistego, ciemnego ryżu)
  • 1 cebula (opcjonalnie; drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 50-100 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 papryki (pokrojone w kostkę)
  • 1 łyżeczka chili lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • świeża bazylia (do dekoracji)
  • masło klarowane, smalec lub oliwa
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Z kabaczka wyjmuję pestki (jeśli jest pokrojony w krążki, można część miąższu z pestkami zostawić, żeby z warzywa uzyskać kabaczkowe „miseczki”.
  • Cebulę szklę na tłuszczu na niewielkim ogniu, następnie dodaję czosnek i szklę całość.
  • Do cebuli i czosnku dodaję paprykę i szklę. Można przykryć patelnię pokrywką i poddusić całość.
  • Do warzyw dodaję mięso i podsmażam na średnim ogniu do miękkości przez ok. 15-30 minut.
  • Pod koniec podsmażania dodaję do farszu przyprawy i żółty ser.
  • Kabaczek układam na natłuszczonej blasze i napełniam przygotowanym farszem
  • Można też najpierw upiec sam kabaczek, a farsz przygotowywać w trakcie pieczenia i nadziać nim gotowe, upieczone krążki lub „łódki”.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piekę przez ok. 20 minut. Jeśli mięso zbyt mocno przypiekałoby się, można przykryć całość papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
  • Danie dekoruję świeżą bazylią i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Faszerowany kabaczek
Faszerowany kabaczek
32 komentarze
  • Dzięki – to wygląda lepiej, bo papryka jest cała 🙂
    Ciekawe, jak smak ma się do tego lecza, którego nauczyło mnie dwóch sympatycznych Węgrów wieeeeki temu na kempingu (w Bułgarii – żeby było ciekawiej 🙂
    Kazali robić tylko na oliwie z oliwek (zbyt mocno się tego nakazu nie trzymam). Szybko zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną paprykę, mieszając krótko doprowadzić do lekkiego zmięknięcia, podprawić ostro, dodać kawałki pomidorów i krótko podgrzewać, żeby były gorące ale całe, nie rozpaćkane. Ich leczo było naprawdę ostre, ale ja akurat lubie ostre potrawy.
    Cokolwiek jeszcze chciałoby się do tego dodać, to mówili, żeby przygotowć osobno, bo leczo przestanie być chrupiące.
    I tyle. Na mój gust dodawali za dużo czosnku, ale poza tym było to wspaniałe i szybkie danie, więc zapamiętałam i robię. Ciekawe, czy komuś by smakowało w tej wersji?

  • ja jem kabaczek w takiej jakby potrawce z pomidorami i kiełbasą wszystko smażę i duszę aż do rozpadnięcia pomidorów moja mama zawsze tak robiła i przyznam że lubię ten przepis 🙂

  • [..YouTube..] ja jem kabaczek w takiej jakby potrawce z pomidorami i kiełbasą wszystko smażę i duszę aż do rozpadnięcia pomidorów moja mama zawsze tak robiła i przyznam że lubię ten przepis 🙂

  • Pani Dorotko podziwiam Panią i w głowę zachodzę skąd tyle mądrości i wiedzy u tak młodej osóbki.
    Korzystam dość często z Pani porad . A pon. w tym roku w moim niedużym ogródku obrodziły mi cukinie ,więc prawie co dzień mam z nimi do „czynienia” więc i z Pani przepisów korzystam.

  • Faktycznie, moje są krótsze, ale z tym wydrążaniem to idzie dość szybko takimi dużymi łyżeczkami do deserów, wiem troszkę nietypowe ale bardzo ułatwia pracę.
    Lubię twoje przepisy. A może byś coś wykombinowała z patiszonem? Czekam na jakiś przepis. Pozdrawiam

  • [..YouTube..] Faktycznie, moje są krótsze, ale z tym wydrążaniem to idzie dość szybko takimi dużymi łyżeczkami do deserów, wiem troszkę nietypowe ale bardzo ułatwia pracę.
    Lubię twoje przepisy. A może byś coś wykombinowała z patiszonem? Czekam na jakiś przepis. Pozdrawiam

  • Tylko to chyba przy tych dłuższych kabaczkach może być problematyczne, bo trudniej je wydrążyć. Ale pomysł jest super i do krótszego kabaczka faktycznie jak znalazł :).

  • [..YouTube..] Tylko to chyba przy tych dłuższych kabaczkach może być problematyczne, bo trudniej je wydrążyć. Ale pomysł jest super i do krótszego kabaczka faktycznie jak znalazł :).

  • Ja czasem odkrawam górną część kabaczka i wydrążam go i tam upycham masę a następnie goście sami sobie kroją jaki plasterek chcą. Bardzo podobnie jak u ciebie tylko że jedna czynność trosze później.

  • [..YouTube..] Ja czasem odkrawam górną część kabaczka i wydrążam go i tam upycham masę a następnie goście sami sobie kroją jaki plasterek chcą. Bardzo podobnie jak u ciebie tylko że jedna czynność trosze później.

  • Ja czasem robię tak nafaszerowane kabaczki lub cukinie ale w głębokim rondlu, do połowy zanurzone w sosie pomidorowym 🙂 pycha

  • Tak, ładnie podany. Ja natomiast mam kabaczki w ogródku i zjadam je (gdy maja długość ok.20 – 25cm) na surowo jako dodatek do sałatek. Też jest smaczny. Dziękuję za dotychczasowy przepis. Dołączam się do prośby Hani.

  • Przepis ok. Sama często podobnie robię faszerowane kabaczki lub papryki.
    Ale zaintrygowała mnie informacja „dodatek do leczo”. Od lat słyszę o różnych dziwnych przepisach na leczo – zwykle są to sosy, a nie prawdziwe, lekko chrupiące leczo. Jeśli będzie to możliwe, napisz, jak Ty robisz leczo.
    Pozdrawiam 🙂

  • Przepis ok. Sama często podobnie robię faszerowane kabaczki lub papryki.
    Ale zaintrygowała mnie informacja „dodatek do leczo”. Od lat słyszę o różnych dziwnych przepisach na leczo – zwykle są to sosy, a nie prawdziwe, lekko chrupiące leczo. Jeśli będzie to możliwe, napisz, jak Ty robisz leczo.
    Pozdrawiam 🙂

  • Z wyglądu to czasem trudno odróżnić, bo są różne odmiany i niektóre faktycznie przypominają trochę cukinię. Ale w smaku trochę łatwiej wyczuć różnicę, chociaż oczywiście jedno i drugie warzywo jest megasmaczne, a klasyka to już w ogóle zawsze smakuje najlepiej :).

  • [..YouTube..] Z wyglądu to czasem trudno odróżnić, bo są różne odmiany i niektóre faktycznie przypominają trochę cukinię. Ale w smaku trochę łatwiej wyczuć różnicę, chociaż oczywiście jedno i drugie warzywo jest megasmaczne, a klasyka to już w ogóle zawsze smakuje najlepiej :).

  • Dorotko,przyznam szczerze,że ja nie odróżniam kabaczka od cukinii :)Twoja potrawa wygląda apetycznie…nawet bardzo.U mnie klasycznie,plasterki panierowane w jaju i bułce,chyba,że mnie poniesie to:kabaczek w kostkę(2 na 2 cm),pomidory w plastry(bez skórki),czosnek(z praski),szklanka oleju(byle nie sojowy),przyprawy,pęczek natki pietruszki(posiekanej),w kolejności w rondel warstwami,i godzina na palniku :)pozdrawiam.

  • [..YouTube..] Dorotko,przyznam szczerze,że ja nie odróżniam kabaczka od cukinii :)Twoja potrawa wygląda apetycznie…nawet bardzo.U mnie klasycznie,plasterki panierowane w jaju i bułce,chyba,że mnie poniesie to:kabaczek w kostkę(2 na 2 cm),pomidory w plastry(bez skórki),czosnek(z praski),szklanka oleju(byle nie sojowy),przyprawy,pęczek natki pietruszki(posiekanej),w kolejności w rondel warstwami,i godzina na palniku :)pozdrawiam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom