Jogurt grecki z miodem i orzechami przepis | Dorota Kamińska

Jogurt grecki z miodem i orzechami

Będąc w Grecji, trudno nie zakochać się w tamtejszej kuchni. Jest bogata w ryby, owoce morza, wspaniałe oliwki i sery oraz najlepszy jogurt, charakterystyczny dla krajów Bałkańskich. Gęsty i tłusty, kremowy, często o delikatnym, niekwaśnym smaku. To nie to samo co jogurt typu greckiego, jaki najczęściej można kupić w Polsce. Ten przygotowywany u nas robi się w ten sam sposób co zwykły jogurt naturalny. Potem mocniej zagęszcza skrobią modyfikowaną i mlekiem w proszku. Jak zrobić jogurt grecki z miodem i orzechami? Ten powstaje nieco inaczej.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

W Grecji jogurt przygotowuje się z mleka owczego lub krowiego. To właśnie to pierwsze nadaje jogurtowi lepszy smak i konsystencję ze względu na więcej tłuszczu. Dzięki niemu jogurt grecki jest cudownie kremowy i gęsty. Mleko wraz z zaszczepionymi kulturami bakterii, zamknięte w glinianym lub kamionkowym garnku, wystawia się za okno. Tam powoli nagrzewa je słońce, a ciepło, działając przez odpowiednio długi czas, umożliwia rozwój bakterii i powstanie jogurtu.

Jogurt naturalny
Jogurt naturalny

Jogurt grecki bez zagęstników

Gwarantuję, że nie wymaga dodatkowego zagęszczania! Jeśli z jogurtu wytrąca się serwatka, można go zagęścić, odcedzając na durszlaku lub gęstym sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem lub niebarwioną serwetką. Po kilku godzinach uzyskuje się gęsty krem jogurtowy, ale serwatki nie wolno wylewać! Jest zdrowa i koniecznie ktoś musi ją wypić! Choćby jako dodatek do owocowego koktajlu, jeśli nie akceptujecie jej smaku i zapachu.

Jogurt grecki z miodem i orzechami
Jogurt grecki z miodem i orzechami

Najlepszy z miodem tymiankowym

Klasyczny jogurt grecki z miodem i orzechami warto przygotować, wykorzystując miód tymiankowy. Jeśli będziecie w Grecji, przywieźcie sobie kilka słoiczków, choćby takich malutkich, na próbę :). Słodki i pięknie pachnący, przypomni Wam słoneczne wakacje na Peloponezie lub okolicznych wyspach. Uprażcie na suchej patelni orzechy, migdały lub pistacje. Jeśli uwielbiacie czekoladę, możecie utrzeć odrobinę na tarce o grubych oczkach, posypując delikatnie każdą z warstw.

Jogurt grecki z miodem i orzechami

Jogurt grecki z miodem i orzechami

Przepis na jogurt grecki z miodem i orzechami czyli pyszny grecki deser z jogurtu, tymiankowego miodu i orzechów lub np. pistacji, opcjonalnie serwowany z owocami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 min
Razem: 3 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Grecka
Przepis na: jogurt grecki z miodem i orzechami
Liczba porcji: 2 porcje
Kalorie: 225kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 łyżek jogurtu greckiego (gęsty, kremowy; żeby deser był mniej tłusty, można wykorzystać jogurt grecki light)
  • 3 łyżki orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni; można zastąpić pistacjami lub wymieszać „pół na pół”)
  • 3 łyżki miodu (najlepszy będzie miód grecki tymiankowy; można zastąpić innym, o łagodnym smaku)
  • 2 plasterki świeżej figi
  • świeża mięta (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W małym pucharku układam warstwowo, naprzemiennie, po 1 łyżce jogurtu, 1 łyżeczce miodu i 1 łyżce orzechów i/lub pistacji i/lub migdałów.
  • Na wierzchu kładę plasterki figi i dekoruję świeżą miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja z 3 łyżek jogurtu z pozostałymi dodatkami | Calories: 225kcal | Carbohydrates: 30g (10%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 9g (14%) | Cholesterol: 2mg (1%) | Sodium: 17mg (1%) | Potassium: 129mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 28g | Calcium: 6.4% | Iron: 3.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeden z najprostszych deserów. Jeśli macie już jogurt, robi się go w kilka chwil, bez miksowania czy czekania na stężenie, chłodzenie i inne cuda. Możecie zaskoczyć drugą połówkę, przynosząc jej taki jogurt jako śniadanie do łóżka. Polecam ratować się nim w niedzielę rano, po sobotniej imprezie.

Zdrowy deser bogaty w białko i wapń

Możecie zjeść taki grecki jogurt z orzechami i miodem na deser. Dostarczycie do organizmu zdrowy miód (pod warunkiem, że ograniczycie się do 1-2 łyżek dziennie, bo w nadmiarze też nie jest wskazany). Zjecie poprawiające pamięć orzechy i bogaty w białko i wapń jogurt. Jeśli chcecie, dołóżcie świeże owoce sezonowe. Jednak nieco rzadziej spotkacie jogurt grecki z miodem i orzechami w takiej formie greckiej restauracji.

Uwaga na kalorie i cukry

Zwróćcie uwagę, że zawiera sporo kalorii i bardzo dużo tłuszczów, więc nie wprowadzajcie go, a już na pewno nie w dużych ilościach, do swojej codziennej diety. Potraktujcie jako deser weekendowy, bogaty w składniki odżywcze, o wiele lepszy niż słodkie i tłuste ciasto na białej mące, słodzone cukrem.

Jogurt grecki z miodem i orzechami
Jogurt grecki z miodem i orzechami

Ciekawa jestem czy jadacie takie słodkie śniadania. Myślę, że od czasu do czasu mogą być ciekawą odmianą dla jajecznicy, jajek sadzonych i innych, wytrawnych dań.

Jogurt grecki z miodem i orzechami
Jogurt grecki z miodem i orzechami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy jogurt grecki z orzechami i miodem przypadł Wam do gustu. Z jakimi owocami najlepszy?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Byłam na Thassos, ale jogurt który tam jadłam raczej nie był tak dobry jak opisujesz. XD Chyba sklepowy ale kiepsko pamiętam. Za to świetnie zapamiętałam miody jakie oni tam robią. Były z dynią, orzechami i całą masą innych bakalii, naprawdę dużo tego było. To i drugie danie o nazwie moussaka. Czy jakoś tak. Tam był chyba bakłażan, mielone mięso jakiś sos i coś jeszcze. Przyrządziłam je według jakiegoś przepisu z internetu, ale to nie było to. Jeśli masz odpowiedni przepis na to danie to proszę prześlij.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)