fbpx
Czytasz właśnie
Jak ułożyć sztućce na talerzu w trakcie i po jedzeniu

Jak ułożyć sztućce na talerzu w trakcie i po jedzeniu

Jak ułożyć sztućce na talerzu
4.76/5 (21)

Chodząc do restauracji lub jedząc obiad serwowany u kogoś, a nawet posiłek we własnym domu, warto znać te zasady. Jak ułożyć sztućce na talerzu w trakcie posiłku i po jego zakończeniu, co oznaczają poszczególne ułożenia i dlaczego powinni je znać kelnerzy? Dziś trochę przydatnej wiedzy z zakresu etykiety przy stole.

Zobacz też: Savoir-vivre – więcej poradników

Co oznaczają poszczególne sposoby ułożenia sztućców na talerzu? To bardzo proste do zapamiętania konfiguracje, chociaż te, które przedstawiam, są uniwersalne na całym świecie, a w poszczególnych krajach, a nawet ich częściach, mogą zdarzyć się drobne odstępstwa. Zapamiętując je, można uniknąć niejasności w restauracji, a na „proszonym” obiedzie lub kolacji… może warto odpuścić sobie niektóre z nich?.

Jak ułożyć sztućce na talerzu w restauracji lub na „proszonym” obiedzie

Etykieta przy stole - co oznaczają sztućce ułożone na talerzu
Etykieta przy stole – co oznaczają sztućce ułożone na talerzu

Przerwa

Układając sztućce ukośnie na talerzu „za dwadzieścia piąta” – czy to całe, w kształt ramion trójkąta, czy opierając uchwyty o stół, a czubki kładąc na talerzu, dajemy znać, że jesteśmy w trakcie posiłku i chociaż być może akurat teraz go nie jemy, to jeszcze nie skończyliśmy. To bardzo ważny sygnał dla kelnerów, żeby nie zabierali ze stołu talerza.

Czas na kolejne danie

Ułożone „na krzyż”, w kształcie znaku „+”, sygnalizują obsłudze, że nawet jeśli coś zostało na talerzu, jesteśmy gotowi na kolejne z zamówionych dań. To znak dla kelnera, że może zabrać talerz i przyjść z następnym.

Doskonałe!

Jeśli wyjątkowo smakowały nam zjedzone potrawy, możemy zasygnalizować pochwałę dla obsługi, kładąc na talerzu sztućce równolegle do siebie, na znak „za piętnaście trzecia”.

Dziękuję!

Zasygnalizowanie zakończonego posiłku to położenie sztućców na talerzu równolegle do siebie, „na godzinę szóstą”. W Polsce stosuje się też zasadę ułożenia ich równolegle do siebie, „na godzinę czwartą” lub „na godzinę ósmą”.

Nie smakowało

Jeśli potrawa nie przypadła nam do gustu, całe sztućce można ułożyć na talerzu „za dwadzieścia piąta”, wkładając ostrze noża pomiędzy zęby widelca. To sygnał dla obsługi, że coś było nie tak. A jeśli jemy obiad „w gościach”? Może lepiej tego nie okazywać?

Ciekawa jestem, czy znacie te ułożenia. A może korzystacie z innych wersji? Dajcie znać, czy zdarzyły Wam się pomyłki i niejasności w restauracjach, które były z nimi związane.

Smacznego! (Podobno takie życzenie przed posiłkiem jest niezgodne z etykietą – potwierdzacie?)

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

3 komentarze
  • Cieszę się, że poznałem tak przydatne informacje! Dotychczas znałem tylko dwa ustawienia: sztućce obok siebie – zabrać talerzi ułożone pod kątem – jeszcze nie skończone.

  • Pani Doroto, gratuluję Pani portalu o miłej aparycji i z nieskomplikowanymi przepisami. Nie uważam się wprawdzie za kuchmistrza, choć jeden z przedmiotów jaki miałem niewątpliwą przyjemność pobierać na SGGW, było Żywienie Człowieka prowadzony przez profesora Stanisława Bergera. Ale lubie zajmować się sprawami związanymi z różnymi aspektami przygotowywania i konsumpcji posiłków i przekąsek, nie koncentrując się raczej na samym przepisie. Życzę Pani wytrwałości w prowadzeniu witryny i odporności na krytykę w wykonaniu najprzerozmaitszych besserwisserów.

    Pozdrawiam zza Oceanu.

    p.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom