Jak ugotować szparagi przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi, dostępne w sezonie wiosennym na targach i w sklepach spożywczych. Natomiast poza sezonem – przygotowane z mrożonek lub wyjęte z puszki/słoika. Są smacznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do obiadów. Jak ugotować szparagi? Gotowanie szparagów jest proste! Podaję Wam dziś czas gotowania i sposoby obróbki termicznej. Te zielone, białe lub fioletowe warzywa świetnie pasują do mięs oraz ryb. Można przygotować z nich smaczną zupę ze szparagów lub krem ze szparagów lub wykorzystać jako jeden ze składników w risotto lub daniu z makaronem. Będą świetnie smakować z odrobiną masła, również jako zdrowa  i lekka przekąska między posiłkami.

Zobacz też: Najlepsze poradniki o gotowaniu

W najprostszej wersji wystarczy ugotować je we wrzątku, ale najzdrowszą wersję dania ze szparagami uzyskamy, gotując je na parze lub grillując. Gotowane szparagi oddają część dobroczynnych składników, dlatego warto po posiłku wypić pozostałą w garnku, przestudzoną wodę z ich gotowania.

Przygotowanie

Przed gotowaniem należy oczyścić szparagi: po odłamaniu zdrewniałych końcówek białe obieramy w całości, a zielone – w dolnej części łodygi.

Po ugotowaniu można polać szparagi oliwą lub okrasić masłem, doprawiając szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odrobina eksperymentów z prostymi składnikami i na talerzu lądują szparagi z sokiem z cytryny lub cydrem czy balsamico. Suszony tymianek, koperek albo… skórka starta z cytryny lub usmażony na maśle lub oliwie, drobno pokrojony czosnek. A może wymyślicie inne dodatki?

Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi

Pyszne, gotowane szparagi, niskokaloryczny, dietetyczny dodatek do obiadu i bardzo dekoracyjna potrawa. Można ugotować szparagi we wrzątku lub na parze, albo zaserwować szparagi z grilla.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 7 min
Razem: 12 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Oczyszczone szparagi można ugotować na kilka sposobów:
    a) Na stojąco, w całości, w specjalnym garnku do szparagów (główki szparagów powinny wystawać ponad poziom wody).
    b) Na leżąco, w całości, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm.
    c) Na leżąco, po uprzednim odcięciu główek, pokrojone na kawałki o długości ok. 2-3 cm, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm. Główki należy zblanszować osobno, przed gotowaniem łodyżek, przez 1 minutę, odcedzić i odstawić.
    W wybranym naczyniu doprowadzamy wodę do wrzenia. Na 1 l wody, opcjonalnie, możemy dosypać do gotowania 1 płaską łyżeczkę soli.
  • Wkładamy szparagi do wody i przykrywamy naczynie.
  • Cienkie szparagi gotujemy przez 3-5 minut. Większe i grubsze szparagi wymagają gotowania przez 5-7 minut.
  • Odcedzamy szparagi, przekładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić je odrobiną soku z cytryny i posypać dodatkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:

  1. Jak oczyścić szparagi

Najlepsze dodatki do szparagów:

  1. Sos holenderski
  2. Sos beszamelowy
  3. Bułka tarta z masłem

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 50kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 2g (3%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sodium: 27mg (1%) | Potassium: 252mg (7%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 20.6% | Vitamin C: 9.1% | Calcium: 3% | Iron: 14.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi na parze

Zdrowe, bogate w witaminy, szparagi na parze czyli instrukcja jak ugotować szparagi na parze krok po kroku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 7 min
Razem: 12 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  • Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układamy całe, oczyszczone szparagi, umieszczamy w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywamy.
  • Gotujemy na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).
  • Przekładamy ugotowane szparagi na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 50kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 2g (3%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sodium: 27mg (1%) | Potassium: 252mg (7%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 20.6% | Vitamin C: 8.5% | Calcium: 3% | Iron: 14.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej

Ekspresowe szparagi ugotowane w mikrofalówce czyli poradnik o tym, jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Oczyszczone szparagi można ugotować w kuchence mikforalowej na dwa sposoby:a) Układamy szparagi w misce z wodą (woda powinna przykrywać szparagi do połowy), przykrywamy miskę folią do kuchenek mikrofalowych.
    b) Układamy szparagi na talerzu, owijając je ze wszystkich stron wilgotnymi, papierowymi ręcznikami.
  • Na maksymalnej mocy gotujemy przez 2-3 minuty (w zależności od grubości szparagów).
  • Odcedzamy szparagi, przekładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić je odrobiną soku z cytryny i posypać dodatkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 50kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 2g (3%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sodium: 27mg (1%) | Potassium: 252mg (7%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 20.6% | Vitamin C: 9.1% | Calcium: 3% | Iron: 14.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Saute, z masłem, bułką tartą, sosem beszamelowym lub holenderskim, owinięte w szynkę parmeńską… Jakie szparagi lubicie najbardziej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)