Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi, dostępne w sezonie wiosennym na targach i w sklepach spożywczych, a poza sezonem – przygotowane z mrożonek lub wyjęte z puszki/słoika, są smacznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do obiadów: świetnie pasują do mięs oraz ryb, można przygotować z nich smaczną zupę ze szparagów lub krem ze szparagów lub wykorzystać jako jeden ze składników w risotto lub daniu z makaronem. Będą świetnie smakować z odrobiną masła, również jako zdrowa  i lekka przekąska między posiłkami.

Zobacz też: Więcej poradników o gotowaniu

W najprostszej wersji wystarczy ugotować je we wrzątku, ale najzdrowszą wersję dania ze szparagami uzyskamy, gotując je na parze lub grillując. Gotowane szparagi oddają część dobroczynnych składników, dlatego warto po posiłku wypić pozostałą w garnku, przestudzoną wodę z ich gotowania.

Przed gotowaniem należy oczyścić szparagi: po odłamaniu zdrewniałych końcówek białe obieramy w całości, a zielone – w dolnej części łodygi.

Po ugotowaniu można polać szparagi oliwą lub okrasić masłem, doprawiając szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odrobina eksperymentów z prostymi składnikami i na talerzu lądują szparagi z sokiem z cytryny lub cydrem czy balsamico. Suszony tymianek, koperek albo… skórka starta z cytryny lub usmażony na maśle lub oliwie, drobno pokrojony czosnek. A może wymyślicie inne dodatki?

5 od 1 osoby
Jak ugotować szparagi
Jak ugotować szparagi
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
7 min
Całkowity czas
12 min
 
Pyszne, gotowane szparagi, niskokaloryczny, dietetyczny dodatek do obiadu i bardzo dekoracyjna potrawa. Można ugotować szparagi we wrzątku lub na parze, albo zaserwować szparagi z grilla.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba kalorii: 50 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować szparagi - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak oczyścić szparagi

Najlepsze dodatki do szparagów:

  1. Sos holenderski
  2. Sos beszamelowy
  3. Bułka tarta z masłem
Jak ugotować szparagi - Jak zrobić
  1. Oczyszczone szparagi można ugotować na kilka sposobów:

    a) Na stojąco, w całości, w specjalnym garnku do szparagów (główki szparagów powinny wystawać ponad poziom wody).

    b) Na leżąco, w całości, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm.

    c) Na leżąco, po uprzednim odcięciu główek, pokrojone na kawałki o długości ok. 2-3 cm, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm. Główki należy zblanszować osobno, przed gotowaniem łodyżek, przez 1 minutę, odcedzić i odstawić.

    W wybranym naczyniu doprowadzamy wodę do wrzenia. Na 1 l wody, opcjonalnie, możemy dosypać do gotowania 1 płaską łyżeczkę soli.


  2. Wkładamy szparagi do wody i przykrywamy naczynie.
  3. Cienkie szparagi gotujemy przez 3-5 minut. Większe i grubsze szparagi wymagają gotowania przez 5-7 minut.
  4. Odcedzamy szparagi, przekładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić je odrobiną soku z cytryny i posypać dodatkami.
Wartości odżywcze
Jak ugotować szparagi
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 50 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 7mg 2%
Sód 27mg 1%
Potas 252mg 7%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 20.6%
Witamina C 9.1%
Wapń 3%
Żelazo 14.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

5 od 1 osoby
Jak ugotować szparagi
Jak ugotować szparagi na parze
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
7 min
Całkowity czas
12 min
 
Zdrowe, bogate w witaminy, szparagi na parze czyli instrukcja jak ugotować szparagi na parze krok po kroku.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba kalorii: 50 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować szparagi na parze - Jak zrobić
  1. Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układamy całe, oczyszczone szparagi, umieszczamy w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywamy.
  3. Gotujemy na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).
  4. Przekładamy ugotowane szparagi na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła.
Wartości odżywcze
Jak ugotować szparagi na parze
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 50 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 7mg 2%
Sód 27mg 1%
Potas 252mg 7%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 20.6%
Witamina C 8.5%
Wapń 3%
Żelazo 14.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

5 od 1 osoby
Jak ugotować szparagi
Jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 

Ekspresowe szparagi ugotowane w mikrofalówce czyli poradnik o tym, jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba kalorii: 50 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej - Jak zrobić
  1. Oczyszczone szparagi można ugotować w kuchence mikforalowej na dwa sposoby:

    a) Układamy szparagi w misce z wodą (woda powinna przykrywać szparagi do połowy), przykrywamy miskę folią do kuchenek mikrofalowych.

    b) Układamy szparagi na talerzu, owijając je ze wszystkich stron wilgotnymi, papierowymi ręcznikami.

  2. Na maksymalnej mocy gotujemy przez 2-3 minuty (w zależności od grubości szparagów).
  3. Odcedzamy szparagi, przekładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić je odrobiną soku z cytryny i posypać dodatkami.
Wartości odżywcze
Jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 50 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 7mg 2%
Sód 27mg 1%
Potas 252mg 7%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 20.6%
Witamina C 9.1%
Wapń 3%
Żelazo 14.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Saute, z masłem, bułką tartą, sosem beszamelowym lub holenderskim, owinięte w szynkę parmeńską… Jakie szparagi lubicie najbardziej?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)