Jak ugotować płatki owsiane przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak ugotować płatki owsiane

Jak ugotować płatki owsiane

Jak ugotować płatki owsiane

Podstawa do przygotowywania owsianki i innych potraw, prosta sprawa: jak ugotować płatki owsiane? Oto mój sprawdzony sposób w odpowiedzi na zadane niedawno pytanie jak gotować płatki owsiane i czy można je jeść na surowo.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Dawniej uważano, że nie można jeść ich na surowo i ludzki organizm strawi jedynie te poddane obróbce termicznej, w formie zapiekanej granoli lub ugotowanej owsianki czy upieczonych ciastek, batoników. Obecnie modne są tzw. nocne owsianki. Płatki zalewa się wodą, sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawia na noc w lodówce. Potem rano można delikatnie podgrzać lub dodać odrobinę ciepłej wody i ulubione dodatki.

Istnieje kilka sposobów jak ugotować płatki owsiane, każdy mało skomplikowany, żaden czasochłonny. Połączone z dodatkiem owoców i jogurtu lub kefiru, dostarczają mnóstwa energii i niezbędnych składników odżywczych od samego rana.

Zobacz też
Szarlotka z truskawkami

Jak ugotować płatki owsiane

Jak ugotować płatki owsiane w garnku

Jak ugotować płatki owsiane w garnku na kuchence. Instrukcja jak gotować płatki owsiane i czas gotowania płatków owsianych w wodzie.
4.44 z 16 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: gotowanie płatków owsianych w garnku
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (górskie, nierozdrobnione)
  • 2 szklanki wody (można zastąpić mlekiem krowim lub roślinnym)
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wodę z solą zagotowuję w garnku.
  • Dosypuję płatki owsiane, zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała” i gotuję, pod przykryciem, przez 3-5 minut (dłużej gotowane płatki będą bardziej miękkie i rozdrobnione), żeby wchłonęły niemal całą wodę.
  • Zdejmuję garnek z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 5 minut.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Nie przepadam za rozgotowanymi na papkę płatkami owsianymi, a Wy? Nie korzystam z tych ekspresowych, błyskawicznych i stawiam na płatki owsiane górskie, najmniej rozdrobione.

Jak ugotować płatki owsiane

Jak ugotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej

Czas gotowania płatków owsianych w kuchence mikrofalowej i proporcje płatków i wody.
4.5 z 4 votes
Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 3 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: czas gotowania płatków owsianych w mikrofali
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 78kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (górskie, nierozdrobnione)
  • 2 szklanki wody (można zastąpić mlekiem krowim lub roślinnym)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Zalewam płatki zimną wodą w wysokim naczyniu lub misce przykrytej folią do kuchenek mikrofalowych.
  • Wstawiam do kuchenki mikrofalowej na tryb gotowania wody/kawy/herbaty na 2-3 minuty.
  • Jeśli płatki nie wchłonęły całej wody, mieszam je, znów przykrywam i wstawiam do mikrofalówki jeszcze na 30 sekund. Powtarzam czynności aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 225g | Kalorie: 78kcal (4%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Sód: 112mg (5%) | Potas: 73mg (2%) | Błonnik: 2g (8%) | Wapń: 11mg (1%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom