Jak ugotować płatki owsiane

Jak ugotować płatki owsiane

Podstawa do przygotowywania owsianki i innych potraw, prosta sprawa: jak ugotować płatki owsiane? Oto mój sprawdzony sposób w odpowiedzi na zadane niedawno pytanie jak gotować płatki owsiane i czy można je jeść na surowo.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Nie można jeść ich na surowo: ludzki organizm strawi jedynie te poddane obróbce termicznej, w formie zapiekanej granoli lub ugotowanej owsianki czy upieczonych ciastek, batoników. Istnieje kilka sposobów jak ugotować płatki owsiane, każdy mało skomplikowany, żaden czasochłonny. Połączone z dodatkiem owoców i jogurtu lub kefiru, dostarczają mnóstwa energii i niezbędnych składników odżywczych od samego rana.

Jak ugotować płatki owsiane w garnku
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Jak ugotować płatki owsiane w garnku na kuchence. Instrukcja jak gotować płatki owsiane i czas gotowania płatków owsianych w wodzie.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: gotowanie płatków owsianych w garnku
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka płatków owsianych (górskie, nierozdrobnione)
  • 2 szklanki wody (można zastąpić mlekiem krowim lub roślinnym)
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować płatki owsiane w garnku - Jak zrobić
  1. Wodę z solą zagotowuję w garnku.
  2. Dosypuję płatki owsiane, zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała” i gotuję, pod przykryciem, przez 3-5 minut (dłużej gotowane płatki będą bardziej miękkie i rozdrobnione), żeby wchłonęły niemal całą wodę.
  3. Zdejmuję garnek z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 5 minut.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Nie przepadam za rozgotowanymi na papkę płatkami owsianymi, a Wy? Nie korzystam z tych ekspresowych, błyskawicznych i stawiam na płatki owsiane górskie, najmniej rozdrobione.

Jak ugotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej
Przygotowanie
2 min
Czas gotowania
3 min
Całkowity czas
5 min
 

Czas gotowania płatków owsianych w kuchence mikrofalowej i proporcje płatków i wody.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: czas gotowania płatków owsianych w mikrofali
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka płatków owsianych (górskie, nierozdrobnione)
  • 2 szklanki wody (można zastąpić mlekiem krowim lub roślinnym)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej - Jak zrobić
  1. Zalewam płatki zimną wodą w wysokim naczyniu lub misce przykrytej folią do kuchenek mikrofalowych.
  2. Wstawiam do kuchenki mikrofalowej na tryb gotowania wody/kawy/herbaty na 2-3 minuty.
  3. Jeśli płatki nie wchłonęły całej wody, mieszam je, znów przykrywam i wstawiam do mikrofalówki jeszcze na 30 sekund. Powtarzam czynności aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)