Jak ugotować kuskus przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus krok po kroku – najprostsza do gotowania spośród kasz, choć tak naprawdę to semolina połączona z odrobiną wody i przecierana przez sito, żeby utworzyły się niewielkie grudki.  Wystarczy zalanie wrzątkiem, ale czas gotowania kuskusu będzie zależeć od kilku czynników. Zobaczcie jak ugotować kaszę kuskus i jakie dodatki wykorzystać.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Gotowany kuskus można zaserwować do mięs, ryb czy warzyw smażonych, pieczonych lub gotowanych, albo grillowanych. Ma delikatny smak, więc pasuje, podobnie jak ryż, do wszystkiego. Zaletą jest błyskawiczne przygotowanie i trudno powiedzieć, że wymagany jest jakikolwiek czas gotowania. Wystarczy kilka minut moczenia we wrzątku i jest gotowy!

Jak ugotować, ile wody i jak długo – gotowany kuskus

Można podać go na gorąco lub odstawić do schłodzenia, najlepiej po rozłożeniu np. na blaszce do piekarnika lub dużym talerzu. Zimny kuskus świetnie sprawdzi się potem jako bazowy składnik sałatek. Z kolei też na ciepło z powodzeniem zastąpi płatki owsiane na śniadanie. Wystarczy dorzucić swoje ulubione dodatki. Tyle możliwości!

Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus - najprostszy sposób. Gotowana kasza kuskus i podstawowe dodatki.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska
Przepis na: kuskus czas gotowania
Liczba porcji: 2
Kalorie: 345kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu
  • szklanki wody
  • 1 łyżeczka oliwy (extra vergine)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kuskus mieszam w misce z solą i pieprzem. Miska powinna być na tyle duża, żeby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość.
  • Zagotowuję wodę. Następnie dodaję olej.
  • Zalewam kuskus w misce, mieszam delikatnie i przykrywam. Zostawiam na 3 minuty.
  • Mieszam kuskus za pomocą widelca i serwuję lub wykorzystuję jako składnik innych potraw.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Calories: 345kcal (17%) | Carbohydrates: 67g (22%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 3g (5%) | Saturated Fat: 1g (6%) | Sodium: 28mg (1%) | Potassium: 144mg (4%) | Fiber: 4g (17%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 3mg (15%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 1µg (1%) | Calcium: 21mg (2%) | Copper: 1mg (50%) | Iron: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 38mg (10%) | Phosphorus: 147mg (15%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kuskus - czas gotowania
Kuskus – czas gotowania

Bardzo jestem ciekawa, czy lubicie te drobne ziarenka. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, do czego go podaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)