fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus krok po kroku – najprostsza do gotowania spośród kasz, choć tak naprawdę to semolina połączona z odrobiną wody i przecierana przez sito, żeby utworzyły się niewielkie grudki.  Wystarczy zalanie wrzątkiem, ale czas gotowania kuskusu będzie zależeć od kilku czynników. Zobaczcie jak ugotować kaszę kuskus i jakie dodatki wykorzystać.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Gotowany kuskus można zaserwować do mięs, ryb czy warzyw smażonych, pieczonych lub gotowanych, albo grillowanych. Ma delikatny smak, więc pasuje, podobnie jak ryż, do wszystkiego. Zaletą jest błyskawiczne przygotowanie i trudno powiedzieć, że wymagany jest jakikolwiek czas gotowania. Wystarczy kilka minut moczenia we wrzątku i jest gotowy!

Jak ugotować, ile wody i jak długo – gotowany kuskus

Można podać go na gorąco lub odstawić do schłodzenia, najlepiej po rozłożeniu np. na blaszce do piekarnika lub dużym talerzu. Zimny kuskus świetnie sprawdzi się potem jako bazowy składnik sałatek. Z kolei też na ciepło z powodzeniem zastąpi płatki owsiane na śniadanie. Wystarczy dorzucić swoje ulubione dodatki. Tyle możliwości!

Zobacz też
Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Kuskus - czas gotowania

Jak ugotować kuskus

Jak ugotować kuskus - najprostszy sposób. Gotowana kasza kuskus i podstawowe dodatki.
4.54 from 13 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska
Przepis na: kuskus czas gotowania
Liczba porcji: 2
Kalorie: 345kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu
  • szklanki wody
  • 1 łyżeczka oliwy (extra vergine)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Kuskus mieszam w misce z solą i pieprzem. Miska powinna być na tyle duża, żeby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość.
  • Zagotowuję wodę. Następnie dodaję olej.
  • Zalewam kuskus w misce, mieszam delikatnie i przykrywam. Zostawiam na 3 minuty.
  • Mieszam kuskus za pomocą widelca i serwuję lub wykorzystuję jako składnik innych potraw.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 345kcal (17%) | Węglowodany: 67g (22%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 28mg (1%) | Potas: 144mg (4%) | Błonnik: 4g (17%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 3mg (15%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 1µg (1%) | Wapń: 21mg (2%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 38mg (10%) | Fosfor: 147mg (15%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kuskus - czas gotowania
Kuskus – czas gotowania

Bardzo jestem ciekawa, czy lubicie te drobne ziarenka. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, do czego go podaliście!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom