fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować kukurydzę

Jak ugotować kukurydzę

Kukurydza
3.67/5 (3)

Podobnie jak ulubione truskawki, z wakacjami kojarzy mi się pyszna, ugotowana kukurydza, z odrobiną soli lub masła, którą mama zawijała w papier śniadaniowy i dawała nam „na szybko”, kiedy spieszyliśmy się, żeby wrócić do podwórkowych zabaw. Pamiętam nieco twardą, niemal pastewną kukurydzę i tę miękką i słodką odmianę, która nieco później zawitała do Polski. Gotowana kukurydza, tak jak gofry, przypomina mi wyjazdy nad morze lub jezioro oraz wycieczki do wrocławskiego zoo, gdzie zawsze można ją było kupić. Dziś zapraszam do odwiedzin po kilka porad jak ugotować kukurydzę.

Zobacz też: Wskazówki na temat gotowania innych warzyw

Czas gotowania kukurydzy może zależeć od kilku czynników, a każda odmiana kukurydzy wymagać innego (dłuższego lub krótszego) trzymania w gotującej wodzie, na parze lub w kuchence mikrofalowej czy na grillu, bo gotować kukurydzę można na kilka sposobów.

Przygotowanie kukurydzy do gotowania

Przed ugotowaniem w wodzie lub na parze kolbę kukurydzy obieramy z zewnętrznych liści, usuwamy wąsy (znamiona), odcinamy trzonek i płuczemy kukurydzę w zimnej wodzie. Do ugotowania w kuchence mikrofalowej, bez wody, kukurydzy nie obieramy i zostawiamy ją w liściach.

Jak ugotować kukurydzę – przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale: Jak ugotować kukurydzę YouTube

Jak ugotować kukurydzę w zimnej wodzie

Krok 1. Do garnka z zimną wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1-2 łyżeczki cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę.

Krok 2. Przykrywamy garnek i doprowadzamy wodę do wrzenia. Kukurydza może być gotowa w momencie zagotowania, ale ze względu na preferencje smakowe i gatunek kukurydzy, można pogotować ją jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Jak ugotować kukurydzę we wrzątku

Krok 1. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1-2 łyżeczki cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę.

Krok 2. Przykrywamy garnek i, w zależności od preferencji smakowych i gatunku kukurydzy, gotujemy przez ok. 10-15 minut.

Jak ugotować kukurydzę na parze

Krok 1. Kukurydzę gotujemy w parowarze przez ok. 30-45 minut, w zależności od gatunku i naszych preferencji smakowych.

Zobacz też
Sałatka z brokuła

Zamiast parowaru można użyć garnka wypełnionego do połowy wrzącą wodą i durszlaku (włożonego do garnka) przykrytego pokrywką, w którym gotujemy kukurydzę.

Ugotowaną kukurydzę posypujemy solą i/lub smarujemy masłem.

Jak ugotować kukurydzę w kuchence mikrofalowej – przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale: Jak ugotować kukurydzę YouTube

Krok 1. Do naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej wkładamy obraną kukurydzę i zalewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy naczynie folią spożywczą przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych. Można też, zamiast obierania i zalewania wodą oraz przykrywania folią, położyć na płaskim talerzu nieobraną kukurydzę, która ugotuje się w liściach.

Krok 2. Gotujemy kukurydzę w mikrofalówce przez ok. 3-6 minut na najwyższej mocy.
Przydatny sprzęt:

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

41 komentarzy
  • a ja zrobiłam sobie kukurydzę z puszki, bo niestety na razie ciężko jest ją dostać w sklepie, pycha ! a jaki zapach mmmm

  • Dziękuje pani Doroto za radę odnośnie ugotowania kukurydzy wcześniej gotowałem ją w soli i później dziwiłem się dlaczego jest twarda 🙂

  • Najlepsza jest grillowana (trzeba b. dużo umiejętności), potem z mikrofali. Żadnej wody, folii i tp.
    Kupujemy „ubrane”, rozchylamy listki i wyciągamy „włosy”. Składamy listki na miejsce i na 6 min do mikrofali.

    • Ja robię ostatnio jeszcze inaczej – całą w listkach, bez usuwania włosków, wkładam na 3 minuty na maksymalną moc do mikrofalówki. Potem wyjmuję, czekam aż lekko przestygnie, żeby się nie poparzyć i zdejmuję liście razem z włoskami, które się do nich poprzyklejały podczas gotowania.

  • Najlepsze sposoby:
    -Kukurydza
    Włożyć do garnka, zalać zimna wodą, nie solić (!), nie słodzić (!). Wyjąć kukurydzę zaraz po zagotowaniu wody! Posmarować masłem, posolić, do smaku. Jeżeli ktoś uważa, że trzeba gotować dłużej – niech drugą kukurydze pogotuje jeszcze trochę a następnie porówna. Zaręczam, że ta „zagotowana” jest o niebo lepsza.
    -Bób
    Opłukać. Zalać zimna wodą, osolić trochę więcej niż ziemniaki, zdjąć z palnika po max. 5 min od zagotowania i zostawić w wodzie do osiągnięcia temperatury „konsumpcyjnej”. Odcedzić, dodać trochę masła i wcisnąć czosnek (ilość w zależności od preferencji).
    Smacznego!

  • Kukurydzę gotujemy pare minut 7-10 gdy przekroczymy ten czas robi się twarda i potem trzeba ją gotować nawet do 1.5 godziny.

  • @Kat ostatnio sobie musiałam kupić na Rynku we Wrocławiu jak poszłam na spacer. Trochę powietrza i człowiek od razu głodny :).

  • Marcin, nie siej tym soleniem, bo ludzie się nabiorą 😉 Ani cukru, ani soli i jest mięciutka i słodka 🙂

  • Wczoraj pierwszy raz skonfrontowałam z kukurydzą mojego niespełna dwulatka. Pamiętacie taką kreskówkę z Myszką Miki, gdzie w przyczepie/kamperze jedli kukurydzę? No to mniej więcej tak to wyglądało 😀 Dzisiaj na obiad powtórka – dobrze, że wyczytałam gdzieś, że łatwiej kolbę przełamać niż przekroić, tym razem nie będę się męczyć przy podziale 😉

  • Ciężko mi odpowiedzieć dlaczego, ale moja tyle potrzebowała – może gdyby mój durszlak wchodził głębiej do garnka i całość była bardziej szczelna, byłoby szybciej. W ogóle odnoszę wrażenie, że wszystkie rzeczy, które robiłam kiedykolwiek na parze, gotowały mi się dłużej, może to właśnie kwestia sprzętu ;).

  • [..YouTube..] Ciężko mi odpowiedzieć dlaczego, ale moja tyle potrzebowała – może gdyby mój durszlak wchodził głębiej do garnka i całość była bardziej szczelna, byłoby szybciej. W ogóle odnoszę wrażenie, że wszystkie rzeczy, które robiłam kiedykolwiek na parze, gotowały mi się dłużej, może to właśnie kwestia sprzętu ;).

  • [..YouTube..] @radsonn Ciężko mi odpowiedzieć dlaczego, ale moja tyle potrzebowała – może gdyby mój durszlak wchodził głębiej do garnka i całość była bardziej szczelna, byłoby szybciej. W ogóle odnoszę wrażenie, że wszystkie rzeczy, które robiłam kiedykolwiek na parze, gotowały mi się dłużej, może to właśnie kwestia sprzętu ;).

  • Dorota (jeśli mogę tak pisać) zajrzałem na pozytywnakuchnia.pl i tam piszesz , że kukurydza na parze gotuję sie ok. 30-45 minut, dlaczego kukurydza potrzebuje tak długiego gotowania na parze? z moich skromnych doświadczeń kulinarnych zauważyłem że potrawy przyrządzane na parze robią sie nieco szybciej niz te gotowane tradycyjnie (pomijając lepsze walory smakowe).

  • [..YouTube..] Dorota (jeśli mogę tak pisać) zajrzałem na pozytywnakuchnia.pl i tam piszesz , że kukurydza na parze gotuję sie ok. 30-45 minut, dlaczego kukurydza potrzebuje tak długiego gotowania na parze? z moich skromnych doświadczeń kulinarnych zauważyłem że potrawy przyrządzane na parze robią sie nieco szybciej niz te gotowane tradycyjnie (pomijając lepsze walory smakowe).

  • Ostatnio widziałem w Lidlu kukurydze, ale nie bardzo wiedziałem jak ją przygotować, teraz już wiem…no to jutro będę jadł pyszną kukurydze , dzięki 🙂

  • [..YouTube..] Ostatnio widziałem w Lidlu kukurydze, ale nie bardzo wiedziałem jak ją przygotować, teraz już wiem…no to jutro będę jadł pyszną kukurydze , dzięki 🙂

  • Też pisałam o tej metodzie (a właściwie o podobnej, bo z dolaniem wody i przykryciem naczynia z kukurydzą folią) w artykule, ale planuję nakręcić osobny film, bo przy tym zabrakło mi kukurydzy ;).

  • ja kolbę kukurydzy zawijam szczelnie w folię kuchenną i wsadzam do mikrofalówki na 3-5min(w zależności od mocy). po wyjęciu smaruję masłem i solę

  • [..YouTube..] Też pisałam o tej metodzie (a właściwie o podobnej, bo z dolaniem wody i przykryciem naczynia z kukurydzą folią) w artykule, ale planuję nakręcić osobny film, bo przy tym zabrakło mi kukurydzy ;).

  • [..YouTube..] @wupe77 Też pisałam o tej metodzie (a właściwie o podobnej, bo z dolaniem wody i przykryciem naczynia z kukurydzą folią) w artykule, ale planuję nakręcić osobny film, bo przy tym zabrakło mi kukurydzy ;).

  • [..YouTube..] ja kolbę kukurydzy zawijam szczelnie w folię kuchenną i wsadzam do mikrofalówki na 3-5min(w zależności od mocy). po wyjęciu smaruję masłem i solę

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom