fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować kaszę pęczak

Jak ugotować kaszę pęczak

Jak ugotować kaszę jęczmienną

Jest smaczna, o delikatnie orzechowej nucie i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, jako dodatek do obiadu lub składnik zup czy sałatek. Najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych ma łuskana, niepolerowana i nieobtaczana, ale taką najtrudniej kupić. Kasza pęczak, bo o niej mowa, najczęściej sprzedawana jest w wersji obtaczanej, polerowanej, jako kasza pęczak obtaczana (kujawska). A jak ugotować kaszę pęczak?

Zobacz też: Więcej poradników o gotowaniu

Pęczak łuskany jest kaszą jęczmienną w najmniej przetworzonej formie – to po prostu łuskane ziarna jęczmienia, chociaż najłatwiej dostępna w sklepach wersja, kujawska, jest poddana obtaczaniu i polerowaniu, co pozbawia ją części składników odżywczych. Różny jest czas gotowania pęczaku w zależności od stopnia przetworzenia ziaren. Jak ugotować kaszę pęczak łuskaną i tę poddaną obtaczaniu i polerowaniu? Którą namoczyć na kilka godzin, a której wystarczy płukanie i gotowanie? Wyjaśniam krok po kroku mój sposób na gotowanie kaszy pęczak.

Jak gotować kaszę jęczmienną

Jak ugotować kaszę pęczak

Jak ugotować kaszę pęczak. Gotowanie kaszy pęczak krok po kroku. Pokazuję jak gotować kaszę pęczak z wcześniejszym namaczaniem lub bez niego i jaki jest czas gotowania kaszy pęczak.
4.50 from 22 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Moczenie kaszy: 8 hours
Razem: 35 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak gotować kaszę pęczak, jak gotować pęczak, jak ugotować kaszę pęczak, jak ugotować pęczak, kasza pęczak czas gotowania, pęczak czas gotowania
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 224kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
  • 3 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia i wypłukania kaszy)
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Namaczanie kaszy - opcjonalnie

  • Kaszę pęczak łuskaną, zwykłą, zalewam zimną wodą w garnku lub misce (poziom wody trzy razy wyższy od poziomu kaszy) i odstawiam na kilka godzin. Skróci to późniejszy czas gotowania i ułatwi przyswojenie składników odżywczych z kaszy, obniżając poziom zawartego w niej kwasu fitynowego. Kasza pęczak kujawska, obtaczana i polerowana, nie wymaga namaczania.

Płukanie kaszy

  • Odcedzam kaszę i opłukuję w kilku zimnych wodach, dopóki nie zniknie osad (wodę z płukania można zostawić np. do gotowania zup).

Gotowanie

  • Zalewam kaszę wodą w garnku i zagotowuję, bez przykrycia.
  • Zmniejszam ogień (woda ma delikatnie pyrkać), przykrywam i zostawiam do gotowania:- kasza pęczak łuskana, niepolerowana i nieobtaczana: na 45 minut (namoczona kasza) lub 1,5 godziny (nienamoczona kasza),
    - kasza pęczak obtaczany (kujawski): na 18 minut.
    Nie mieszam w trakcie gotowania.
  • Zdejmuję garnek z ognia, jeszcze nie mieszam kaszy, zostawiam pod przykryciem na 15 minut. Kasza wchłonie pozostałą wodę i będzie sypka.
  • Dodaję 1-2 łyżki oleju i szczyptę soli, mieszam delikatnie i serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 224kcal (11%) | Węglowodany: 33g (11%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Sód: 24mg (1%) | Potas: 207mg (6%) | Błonnik: 7g (29%) | Wapń: 21mg (2%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom