Jak ugotować kalafior przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować kalafior

Ugotowany kalafior, nie za miękki, jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb lub samodzielnym daniem, które zaserwujemy na zwykłą, codzienną kolację. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a następnie smażyć. Jak ugotować kalafior?

Zobacz też: Poradniki ABC gotowania

Kupując kalafior warto zwrócić uwagę na kolor kwiatów: powinny być jednolitej barwy, bez uszkodzeń i ciemniejszych plamek oraz liście: jasnozielone i sztywne. Mamy wówczas pewność, że warzywo jest odpowiednio świeże. W uprawie i sprzedaży są również dostępne inne kolory kalafiora: fioletowy, pomarańczowy i zielony, którego kwiaty przypominają swoim kształtem muszle morskich ślimaków.

Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce – zawinięty w folię i maksymalnie zabezpieczony przed dostępem powietrza można trzymać w niej do trzech dni.

Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior
Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior

Przygotowanie kalafiora do gotowania

Krok 1. Usuwam liście i twardą część łodygi.

Krok 2. Dokładnie płuczę kalafior pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Żeby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robię dwa nacięcia w kształcie krzyża.

Krok 4 (opcjonalny). Dzielę kalafior na mniejsze różyczki.

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior czyli gotowany kalafior w wodzie lub w mleku, podany z bułką tartą z masłem.
4.5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: gotowanie kalafiora, gotowany kalafior, jak ugotować kalafior
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 25kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kalafior
  • woda
  • mleko
  • sok z cytryny lub ocet (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Przygotowuję garnek z pokrywką, w którym zmieści się cały kalafior.
  • Do garnka wlewam zagotowaną wodę i gorące mleko, w takich samych ilościach (mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru). Można też nie dodawać mleka, zastępując je większą ilością wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub 1 łyżki octu.
  • Do gotującego się płynu wkładam kalafior, w razie potrzeby dolewam odrobinę wody i mleka, dodaję sól i cukier (po 1 płaskiej łyżeczce na każdy litr płynu) i przykrywam garnek pokrywką.
  • Gotuję przez ok. 15-25 minut (fioletowy kalafior gotuje się nieco szybciej niż biały, pomarańczowy i zielony; pokrojony na różyczki kalafior ugotuje się po 5-10 minutach), sprawdzając widelcem twardość w trakcie gotowania. Ugotowany kalafior powinien być delikatnie twardy, al dente oraz zachować po ugotowaniu swój pierwotny kształt.
  • Wyjmuję kalafior z garnka i osączam, następnie podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kalafior nie powinien być gotowany zbyt długo – im dłużej, tym gorszy wydziela zapach i traci cenne składniki odżywcze oraz smak.
  2. W Polsce gotowany kalafior jest najczęściej serwowany z bułką tartą z masłem.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 25kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 1g (2%) | Sodium: 30mg (1%) | Potassium: 299mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 1g | Vitamin C: 58.4% | Calcium: 2.2% | Iron: 2.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bez mleka, z zachowaniem maksymalnej liczby składników odżywczych, można ugotować kalafior na parze. Wbrew pozorom nie będzie gotować się dłużej niż ten włożony do garnka z wodą lub mlekiem.

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior na parze

Jak ugotować kalafior na parze czyli prosty i zdrowy sposób na gotowany kalafior.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować kalafior na parze
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 25kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kalafior

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał kalafior. Doprowadzam do wrzenia.
  • Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki kalafior i przykrywam pokrywką.
  • Gotuję na parze przez 5-10 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość kalafiora. Jeśli na parze jest gotowana cała główka kalafiora, czas gotowania wydłuży się do 15-25 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 25kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 1g (2%) | Sodium: 30mg (1%) | Potassium: 299mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 1g | Vitamin C: 58.4% | Calcium: 2.2% | Iron: 2.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najszybsza metoda to gotowany kalafior w kuchence mikrofalowej. Wystarczy maksymalnie 5 minut i jest gotowy.

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej

Najszybsza metoda na gotowanie kalafiora czyli kalafior z kuchenki mikrofalowej. Zobacz jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej, jak ugotować kalafior w mikrofali, jak ugotować kalafior w mikrofalówce, kalafior z mikrofali, kalafior z mikrofalówki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 25kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kalafior

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pokrojony na różyczki kalafior umieszczam w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej. Można też gotować w mikrofalówce całą główkę kalafiora, zawijając ją wcześniej dokładnie w folię odporną na mikrofale.
  • Oblewam różyczki kalafiora kilkoma łyżkami wody, przykrywam naczynie folią i na wysokiej mocy gotuję przez ok. 4-5 minut.
    Całą główkę kalafiora gotuję przez ok. 3-4 minuty, następnie obracam spodem do góry i gotuję przez kolejne 2-4 minuty.
  • Po ugotowaniu odstawiam kalafior na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmuję z naczynia/rozwijam z folii i odcedzam.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 25kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 1g (2%) | Sodium: 30mg (1%) | Potassium: 299mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 1g | Vitamin C: 58.4% | Calcium: 2.2% | Iron: 2.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą
Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

42 komentarze
  1. jak pogrzać wcześniej ugotowany kalafior ?? Jest już zimny, a takiego nie lubie, a nie wiem, jak go odgrzać poza mikrofalówką, ponieważ jedzenie z mikrofali mi nie smakuje \ 🙂 ☺☻

  2. Nie znam. Ale mogę spróbować przyrządzić jak wrócę do Polski. O ile jeszcze dostanę wtedy kalafior w osiedlowym warzywniaku :).

  3. Ja też kiedyś gotowałam w samej wodzie i pewnego dnia któryś kucharz w telewizji śniadaniowej radził, że można z mlekiem i spróbowałam. Polecam :).

  4. Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU

  5. [..YouTube..] Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU

  6. [..YouTube..] @ollkaa1 Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU

  7. Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).

    1. Najprostsza jest metoda dwuetapowa. Najpierw na niewielkiej patelni solidnie podgrzewany olej (np słonecznikowy). Wysypujemy na gorący olej tartą bułkę ciągle mieszając. W momencie, kiedy uznamy, że jest wystarczająco podsmażony, zdejmujemy z ognia i dodajemy masła, które wrzące trzeba szybko rozprowadzić na patelni. Warto zauważyć, że dodanie masła przerywa proces dalszego podpiekania bułki i uzyskujemy taki stopień spieczenia, który najbardziej odpowiada naszym gustom. Do tego masło jest praktycznie świeże.

  8. Dorota, czemu nie stosujesz deklinacji (z resztą niekonsekwentnie, bo raz „ugotować kalafior”, innym razem „przygotowanie kalafiora”? Wybacz, nie chcę Ci tu dyktanda robić, ani Miodka zgrywać, ale ten nieodmieniany kalafior wygląda i brzmi dziwacznie…

      1. Wybacz, ale kompletnie nie kumam 🙁 jeden kalafior – dwa kalafiory. Ugotować jednego kalafiora – ugotować dwa kalafiory.
        Oczekuję teraz zmasowanego ataku na mego bloga Twoich fanbojów (a moich haterów) 🙂

    1. Chyba ugotować – kogo? co? – biernik – czyli ugotować kalafior.
      Natomiast przygotowanie – kogo?czego? – dopełniacz – czyli przygotowanie kalafiora.
      To chyba podstawówka jeszcze….

  9. [..YouTube..] Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).

  10. [..YouTube..] @TheUnboxinglive Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)