Jak ugotować kalafior

Ugotowany kalafior, nie za miękki, jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb lub samodzielnym daniem, które zaserwujemy na zwykłą, codzienną kolację. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a następnie smażyć. Jak ugotować kalafior?

Zobacz też: Poradniki ABC gotowania

Kupując kalafior warto zwrócić uwagę na kolor kwiatów: powinny być jednolitej barwy, bez uszkodzeń i ciemniejszych plamek oraz liście: jasnozielone i sztywne. Mamy wówczas pewność, że warzywo jest odpowiednio świeże. W uprawie i sprzedaży są również dostępne inne kolory kalafiora: fioletowy, pomarańczowy i zielony, którego kwiaty przypominają swoim kształtem muszle morskich ślimaków.

Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce – zawinięty w folię i maksymalnie zabezpieczony przed dostępem powietrza można trzymać w niej do trzech dni.

Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior
Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior

Przygotowanie kalafiora do gotowania

Krok 1. Usuwam liście i twardą część łodygi.

Krok 2. Dokładnie płuczę kalafior pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Żeby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robię dwa nacięcia w kształcie krzyża.

Krok 4 (opcjonalny). Dzielę kalafior na mniejsze różyczki.

5 od 1 osoby
Jak ugotować kalafior
Jak ugotować kalafior
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Jak ugotować kalafior czyli gotowany kalafior w wodzie lub w mleku, podany z bułką tartą z masłem.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: gotowanie kalafiora, gotowany kalafior, jak ugotować kalafior
Liczba kalorii: 25 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kalafior
  • woda
  • mleko
  • sok z cytryny lub ocet (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować kalafior - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Kalafior nie powinien być gotowany zbyt długo – im dłużej, tym gorszy wydziela zapach i traci cenne składniki odżywcze oraz smak.
  2. W Polsce gotowany kalafior jest najczęściej serwowany z bułką tartą z masłem.
Jak ugotować kalafior - Jak zrobić
  1. Przygotowuję garnek z pokrywką, w którym zmieści się cały kalafior.

  2. Do garnka wlewam zagotowaną wodę i gorące mleko, w takich samych ilościach (mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru). Można też nie dodawać mleka, zastępując je większą ilością wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub 1 łyżki octu.

  3. Do gotującego się płynu wkładam kalafior, w razie potrzeby dolewam odrobinę wody i mleka, dodaję sól i cukier (po 1 płaskiej łyżeczce na każdy litr płynu) i przykrywam garnek pokrywką.

  4. Gotuję przez ok. 15-25 minut (fioletowy kalafior gotuje się nieco szybciej niż biały, pomarańczowy i zielony; pokrojony na różyczki kalafior ugotuje się po 5-10 minutach), sprawdzając widelcem twardość w trakcie gotowania. Ugotowany kalafior powinien być delikatnie twardy, al dente oraz zachować po ugotowaniu swój pierwotny kształt.

  5. Wyjmuję kalafior z garnka i osączam, następnie podaję.

Wartości odżywcze
Jak ugotować kalafior
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 25 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 30mg 1%
Potas 299mg 9%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 2g 8%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina C 58.4%
Wapń 2.2%
Żelazo 2.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Bez mleka, z zachowaniem maksymalnej liczby składników odżywczych, można ugotować kalafior na parze. Wbrew pozorom nie będzie gotować się dłużej niż ten włożony do garnka z wodą lub mlekiem.

5 od 1 osoby
Jak ugotować kalafior
Jak ugotować kalafior na parze
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Jak ugotować kalafior na parze czyli prosty i zdrowy sposób na gotowany kalafior.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować kalafior na parze
Liczba kalorii: 25 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kalafior

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować kalafior na parze - Jak zrobić
  1. Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał kalafior. Doprowadzam do wrzenia.

  2. Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki kalafior i przykrywam pokrywką.

  3. Gotuję na parze przez 5-10 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość kalafiora. Jeśli na parze jest gotowana cała główka kalafiora, czas gotowania wydłuży się do 15-25 minut.

Wartości odżywcze
Jak ugotować kalafior na parze
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 25 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 30mg 1%
Potas 299mg 9%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 2g 8%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina C 58.4%
Wapń 2.2%
Żelazo 2.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Najszybsza metoda to gotowany kalafior w kuchence mikrofalowej. Wystarczy maksymalnie 5 minut i jest gotowy.

5 od 1 osoby
Jak ugotować kalafior
Jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Najszybsza metoda na gotowanie kalafiora czyli kalafior z kuchenki mikrofalowej. Zobacz jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej, jak ugotować kalafior w mikrofali, jak ugotować kalafior w mikrofalówce, kalafior z mikrofali, kalafior z mikrofalówki
Liczba kalorii: 25 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kalafior

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej - Jak zrobić
  1. Pokrojony na różyczki kalafior umieszczam w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej. Można też gotować w mikrofalówce całą główkę kalafiora, zawijając ją wcześniej dokładnie w folię odporną na mikrofale.

  2. Oblewam różyczki kalafiora kilkoma łyżkami wody, przykrywam naczynie folią i na wysokiej mocy gotuję przez ok. 4-5 minut.

    Całą główkę kalafiora gotuję przez ok. 3-4 minuty, następnie obracam spodem do góry i gotuję przez kolejne 2-4 minuty.

  3. Po ugotowaniu odstawiam kalafior na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmuję z naczynia/rozwijam z folii i odcedzam.

Wartości odżywcze
Jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 25 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 30mg 1%
Potas 299mg 9%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 2g 8%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina C 58.4%
Wapń 2.2%
Żelazo 2.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą
Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

39 komentarzy
  1. jak pogrzać wcześniej ugotowany kalafior ?? Jest już zimny, a takiego nie lubie, a nie wiem, jak go odgrzać poza mikrofalówką, ponieważ jedzenie z mikrofali mi nie smakuje \ 🙂 ☺☻

  2. Nie znam. Ale mogę spróbować przyrządzić jak wrócę do Polski. O ile jeszcze dostanę wtedy kalafior w osiedlowym warzywniaku :).

  3. Ja też kiedyś gotowałam w samej wodzie i pewnego dnia któryś kucharz w telewizji śniadaniowej radził, że można z mlekiem i spróbowałam. Polecam :).

  4. Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU

  5. [..YouTube..] Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU

  6. [..YouTube..] @ollkaa1 Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU

  7. Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).

    1. Najprostsza jest metoda dwuetapowa. Najpierw na niewielkiej patelni solidnie podgrzewany olej (np słonecznikowy). Wysypujemy na gorący olej tartą bułkę ciągle mieszając. W momencie, kiedy uznamy, że jest wystarczająco podsmażony, zdejmujemy z ognia i dodajemy masła, które wrzące trzeba szybko rozprowadzić na patelni. Warto zauważyć, że dodanie masła przerywa proces dalszego podpiekania bułki i uzyskujemy taki stopień spieczenia, który najbardziej odpowiada naszym gustom. Do tego masło jest praktycznie świeże.

  8. Dorota, czemu nie stosujesz deklinacji (z resztą niekonsekwentnie, bo raz „ugotować kalafior”, innym razem „przygotowanie kalafiora”? Wybacz, nie chcę Ci tu dyktanda robić, ani Miodka zgrywać, ale ten nieodmieniany kalafior wygląda i brzmi dziwacznie…

      1. Wybacz, ale kompletnie nie kumam 🙁 jeden kalafior – dwa kalafiory. Ugotować jednego kalafiora – ugotować dwa kalafiory.
        Oczekuję teraz zmasowanego ataku na mego bloga Twoich fanbojów (a moich haterów) 🙂

    1. Chyba ugotować – kogo? co? – biernik – czyli ugotować kalafior.
      Natomiast przygotowanie – kogo?czego? – dopełniacz – czyli przygotowanie kalafiora.
      To chyba podstawówka jeszcze….

  9. [..YouTube..] Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).

  10. [..YouTube..] @TheUnboxinglive Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)