Jak ugotować brokuły przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować brokuły

Brokuł, kuzyn kalafiora, jest smacznym warzywem o pięknym, zielonym kolorze, nieco nieprzyjemnym zapachu, który wydziela podczas gotowania i walorach smakowych. Istnieje kilka prostych sposobów jego przygotowania i podania, może też wejść w skład nieco bardziej skomplikowanych potraw.

Zobacz też: Jak zrobić najlepszy sos beszamelowy i sos holenderski

Przygotowanie brokuła do gotowania

Krok 1. Usuwamy liście i twardą część łodygi (jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, dlatego warto ją odciąć, obrać z zewnętrznej, twardej warstwy i ugotować osobno lub w tym samym garnku co górną część, ale odpowiednio dłużej: łącznie ok. 10-15 minut).

Krok 2. Dokładnie płuczemy brokuła pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Dzielimy brokuła na mniejsze różyczki.

5 od 2 osób
Jak gotować brokuły
Jak ugotować brokuły
Przygotowanie
2 min
Czas gotowania
7 min
Całkowity czas
9 min
 
Jak ugotować brokuły w wodzie w garnku, czyli gotowany brokuł w kilku prostych krokach.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować brokuł, jak ugotować brokuły
Liczba kalorii: 34 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować brokuły - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Gotowane brokuły powinny być al dente, czyli lekko twarde, delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.

Jak ugotować brokuły - Jak zrobić
  1. W garnku, do którego zmieści się brokuł, zagotowuję osoloną wodę (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli).

  2. Wkładam brokuł do garnka z gotującą wodą, zielonymi kwiatkami do góry. Brokuł nie musi być zanurzony w wodzie w 100%; wystające ponad powierzchnię wody kwiaty wystarczy polać wodą. Brokuł można gotować w całości lub podzielony na mniejsze różyczki.

  3. Gotuję brokuł pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować, czy jest odpowiednio miękki.

  4. Gotowy brokuł odcedzam na durszlaku i serwuję z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze
Jak ugotować brokuły
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 34 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 33mg 1%
Potas 316mg 9%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 2g 8%
Cukry 1g
Białko 2g 4%
Witamina A 12.5%
Witamina C 108.1%
Wapń 4.7%
Żelazo 4.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Najwięcej wartości odżywczych zachowują brokuły gotowane na parze. Warto spróbować tego sposobu, zwłaszcza że czas gotowania wcale nie jest dłuższy niż w przypadku gotowania ich w wodzie.

4 od 2 osób
Jak gotować brokuły
Jak gotować brokuły na parze
Przygotowanie
2 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
7 min
 
Jak gotować brokuły na parze czyli gotowany brokuł na parze krok po kroku.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brokuł na parze, brokuły na parze
Liczba kalorii: 34 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak gotować brokuły na parze - Jak zrobić
  1. Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał brokuł. Doprowadzam do wrzenia.

  2. Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki brokuł i przykrywam pokrywką.

  3. Gotuję na parze przez 3-5 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość brokuła.

Wartości odżywcze
Jak gotować brokuły na parze
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 34 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 33mg 1%
Potas 316mg 9%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 2g 8%
Cukry 1g
Białko 2g 4%
Witamina A 12.5%
Witamina C 108.1%
Wapń 4.7%
Żelazo 4.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Najszybszy i bardzo łatwy sposób na gotowanie brokuła to ugotowanie w kuchence mikrofalowej. Wystarczy spora miska z odrobiną wody oraz folia do kuchenki mikrofalowej.

5 od 1 osoby
Jak gotować brokuły
Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej
Przygotowanie
2 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
7 min
 
Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej. Przygotowanie do gotowania oraz proces czyli gotowany brokuł z kuchenki mikrofalowej krok po kroku.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brokuł z mikrofali, brokuł z mikrofalówki, brokuły z mikrofali, brokuły z mikrofalówki
Liczba kalorii: 34 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej - Jak zrobić
  1. Pokrojony na różyczki brokuł umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.
  2. Oblewamy różyczki brokuła kilkoma łyżkami wody, przykrywamy naczynie folią do kuchenki mikrofalowej i na wysokiej mocy gotujemy przez ok. 3-5 minut.
  3. Po ugotowaniu odstawiamy brokuł na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmujemy z naczynia/rozwijamy z folii i odcedzamy.
Wartości odżywcze
Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 34 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 33mg 1%
Potas 316mg 9%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 2g 8%
Cukry 1g
Białko 2g 4%
Witamina A 12.5%
Witamina C 108.1%
Wapń 4.7%
Żelazo 4.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

 

Gotowany brokuł
Gotowany brokuł

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

27 komentarzy
  1. Po ugotowaniu na miekko i lekkim przestudzeniu brokula, mozna wrzucic go do blendera i dodawac wode z garnka, w ktorym sie gotowal – mozliwie w ilosci niezbednej do otrzymania gestego kremu. Na wierzch lyzka gestego jogurtu i pachnaca „esensja” brokula gotowa. Smacznego.

  2. Warzywa pod przykryciem absolutnie nie tracą koloru, tak jak i w przypadku mrożonych, gotowanych w malutkiej ilości wody, kilka minut i są gotowe – oczywiście pod przykryciem.

  3. Brokuly powinny byc gotowane na parze a nie w wodzie, przez maksimum 1,5-2 min az stana sie soczyso zielone i sa chrupkie w jedzeniu. Jesli kolor jest khaki sa juz przegotowane i za bardzo miekkie. Pamietaj, ze po zdjeciu z pieca warzywo jest gorace i caly czas sie gotuje. Wez to pod uwage i kalibruj czas parowania aby brokuly nie byly przegotowane w momencie servowania. Jesli zamerzasz podawac w pozniejszym czasie schlodz brokuly natychmiast w zimnej wodzie z kostkami lodu. Polska kuchnia ma tendencje do gotowania warzyw zbyt dlugo az stana sie flaczaste i wszystkie skladniki odzywcze sa zupelnie zanihilowane.

    Powodzenia

  4. Przepraszam bardzo, ale mam wątpliwości co do Pani artykułu. Od dziecka Babcia uczyła mnie, że brokuły (jak i inne zielone warzywa) należy gotować BEZ przykrycia, gdyż w innym wypadku tracą one kolor.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magda

  5. a ja słyszałam u Pascala czy Okrasy, ze ZIELONYCH warzyw (brokuł, fasola) NIE gotuje sie pod przykryciem bo traca kolor!!!

  6. Czy gotowanie brokuła przez 4-7 minut i pod przykryciem to nie za długo? Nie zrobi się z niego oliwkowa w kolorze paciaja zamiast soczyście zielonego warzywa?

    Ja najczęściej gotuję przez 1.5 – 2 minuty w odkrytym garnku, a następnie schładzam w zimnej wodzie. Właściwie moje brokuły są blanszowane. Najczęściej podaję je na zimno (w sałatce z pokruszonym uprażonym bekonem i sosem na bazie majonezu i octu winnego) – takie mi najbardziej smakują.

  7. Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.

  8. [..YouTube..] Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.

        1. Kolega Tomasz pomylil oliwe z oliwek (olive oil, do smazenia) z oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin olive oil, zazwyczaj na zimno).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)