Jak ugotować brokuły przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak ugotować brokuły
Jak gotować brokuły

Brokuł, kuzyn kalafiora, jest smacznym warzywem o pięknym, zielonym kolorze, nieco nieprzyjemnym zapachu, który wydziela podczas gotowania i walorach smakowych. Istnieje kilka prostych sposobów jego przygotowania i podania, może też wejść w skład nieco bardziej skomplikowanych potraw.

Zobacz też: Jak zrobić najlepszy sos beszamelowy i sos holenderski

Przygotowanie brokuła do gotowania

Krok 1. Usuwamy liście i twardą część łodygi (jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, dlatego warto ją odciąć, obrać z zewnętrznej, twardej warstwy i ugotować osobno lub w tym samym garnku co górną część, ale odpowiednio dłużej: łącznie ok. 10-15 minut).

Krok 2. Dokładnie płuczemy brokuła pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Dzielimy brokuła na mniejsze różyczki.

Jak gotować brokuły

Jak ugotować brokuły

Jak ugotować brokuły w wodzie w garnku, czyli gotowany brokuł w kilku prostych krokach.
4.75 od 4 osób
Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 7 min
Razem: 9 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować brokuł, jak ugotować brokuły
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 34kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W garnku, do którego zmieści się brokuł, zagotowuję osoloną wodę (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli).
  • Wkładam brokuł do garnka z gotującą wodą, zielonymi kwiatkami do góry. Brokuł nie musi być zanurzony w wodzie w 100%; wystające ponad powierzchnię wody kwiaty wystarczy polać wodą. Brokuł można gotować w całości lub podzielony na mniejsze różyczki.
  • Gotuję brokuł pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować, czy jest odpowiednio miękki.
  • Gotowy brokuł odcedzam na durszlaku i serwuję z ulubionymi dodatkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Gotowane brokuły powinny być al dente, czyli lekko twarde, delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 34kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 33mg (1%) | Potas: 316mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 625IU (13%) | Witamina C: 89.2mg (108%) | Wapń: 47mg (5%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najwięcej wartości odżywczych zachowują brokuły gotowane na parze. Warto spróbować tego sposobu, zwłaszcza że czas gotowania wcale nie jest dłuższy niż w przypadku gotowania ich w wodzie.

Jak gotować brokuły

Jak gotować brokuły na parze

Jak gotować brokuły na parze czyli gotowany brokuł na parze krok po kroku.
4.46 od 11 osób
Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 7 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brokuł na parze, brokuły na parze
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 34kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał brokuł. Doprowadzam do wrzenia.
  • Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki brokuł i przykrywam pokrywką.
  • Gotuję na parze przez 3-5 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość brokuła.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 34kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 33mg (1%) | Potas: 316mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 625IU (13%) | Witamina C: 89.2mg (108%) | Wapń: 47mg (5%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz też
Purée z kabaczka

Najszybszy i bardzo łatwy sposób na gotowanie brokuła to ugotowanie w kuchence mikrofalowej. Wystarczy spora miska z odrobiną wody oraz folia do kuchenki mikrofalowej.

Jak gotować brokuły

Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej

Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej. Przygotowanie do gotowania oraz proces czyli gotowany brokuł z kuchenki mikrofalowej krok po kroku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 7 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brokuł z mikrofali, brokuł z mikrofalówki, brokuły z mikrofali, brokuły z mikrofalówki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 34kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pokrojony na różyczki brokuł umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.
  • Oblewamy różyczki brokuła kilkoma łyżkami wody, przykrywamy naczynie folią do kuchenki mikrofalowej i na wysokiej mocy gotujemy przez ok. 3-5 minut.
  • Po ugotowaniu odstawiamy brokuł na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmujemy z naczynia/rozwijamy z folii i odcedzamy.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 34kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 33mg (1%) | Potas: 316mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 625IU (13%) | Witamina C: 89.2mg (108%) | Wapń: 47mg (5%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

 

Gotowany brokuł
Gotowany brokuł
27 komentarzy
  • Po ugotowaniu na miekko i lekkim przestudzeniu brokula, mozna wrzucic go do blendera i dodawac wode z garnka, w ktorym sie gotowal – mozliwie w ilosci niezbednej do otrzymania gestego kremu. Na wierzch lyzka gestego jogurtu i pachnaca „esensja” brokula gotowa. Smacznego.

  • Warzywa pod przykryciem absolutnie nie tracą koloru, tak jak i w przypadku mrożonych, gotowanych w malutkiej ilości wody, kilka minut i są gotowe – oczywiście pod przykryciem.

  • Brokuly powinny byc gotowane na parze a nie w wodzie, przez maksimum 1,5-2 min az stana sie soczyso zielone i sa chrupkie w jedzeniu. Jesli kolor jest khaki sa juz przegotowane i za bardzo miekkie. Pamietaj, ze po zdjeciu z pieca warzywo jest gorace i caly czas sie gotuje. Wez to pod uwage i kalibruj czas parowania aby brokuly nie byly przegotowane w momencie servowania. Jesli zamerzasz podawac w pozniejszym czasie schlodz brokuly natychmiast w zimnej wodzie z kostkami lodu. Polska kuchnia ma tendencje do gotowania warzyw zbyt dlugo az stana sie flaczaste i wszystkie skladniki odzywcze sa zupelnie zanihilowane.

    Powodzenia

  • Przepraszam bardzo, ale mam wątpliwości co do Pani artykułu. Od dziecka Babcia uczyła mnie, że brokuły (jak i inne zielone warzywa) należy gotować BEZ przykrycia, gdyż w innym wypadku tracą one kolor.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magda

  • a ja słyszałam u Pascala czy Okrasy, ze ZIELONYCH warzyw (brokuł, fasola) NIE gotuje sie pod przykryciem bo traca kolor!!!

  • Czy gotowanie brokuła przez 4-7 minut i pod przykryciem to nie za długo? Nie zrobi się z niego oliwkowa w kolorze paciaja zamiast soczyście zielonego warzywa?

    Ja najczęściej gotuję przez 1.5 – 2 minuty w odkrytym garnku, a następnie schładzam w zimnej wodzie. Właściwie moje brokuły są blanszowane. Najczęściej podaję je na zimno (w sałatce z pokruszonym uprażonym bekonem i sosem na bazie majonezu i octu winnego) – takie mi najbardziej smakują.

  • Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.

  • [..YouTube..] Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom