Jak oczyścić szparagi | Obieranie szparagów | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak oczyścić szparagi

Jak oczyścić szparagi

Oczyszczone szparagi

Szparagi przed obróbką termiczną (blanszowaniem, duszeniem, pieczeniem) należy oczyścić ze zdrewniałych, twardych końcówek, które pojawiają się wraz z ich starzeniem oraz zewnętrznego łyka na łodydze, które, nieoskrobane, jest dość twarde i trudne do pogryzienia. Jak oczyścić szparagi?

Czyszczenie szparagów różni się odrobinę w zależności od tego, czy chcemy oczyścić szparagi białe, czy może szukamy sposobu jak oczyścić szparagi zielone lub fioletowe, choć te ostatnie zdecydowanie najrzadziej pojawiają się w sprzedaży w polskich sklepach.

Oczyszczone szparagi

Jak oczyścić szparagi

Pokazuję jak oczyścić szparagi przed gotowaniem, grillowaniem lub pieczeniem. Czyszczenie szparagów zielonych, fioletowych lub białych krok po kroku.
4.5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg szparagów (zielone, białe lub fioletowe)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Szparagi myjemy pod strumieniem zimnej wody, wypłukując dokładnie piasek, który mógł osiąść w główkach.
  • Młoda, niezdrewniała łodyga szparagu jest sprężysta, a jej zestarzała część – twarda. Zdrewniałą końcówkę wystarczy odłamać w miejscu na pograniczu części twardej i sprężystej łodyżki.
  • Końcówki fioletowych lub zielonych szparagów obieramy z zewnętrznej warstwy łyka. Białe szparagi obieramy w całości.
  • Kroimy szparagi zgodnie z wymogami przepisu na przygotowywaną potrawę ze szparagów.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 50kcal (3%) | Węglowodany: 9g (3%) | Białko: 5g (10%) | Sód: 5mg | Potas: 505mg (14%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1890IU (38%) | Witamina C: 14mg (17%) | Wapń: 60mg (6%) | Żelazo: 5.3mg (29%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak oczyścić szparagi
Jak oczyścić szparagi
20 komentarzy
  • spróbuj się następnym razem przyjrzeć główkom szparagów – nie powinny być ciemne. Twardość łodyżek można sprawdzić paznokciami, tylko ciężko jest to zrobić na każdym szparagu z osobna, zwłaszcza jak obok stoi sprzedawca ;).

  • [..YouTube..] spróbuj się następnym razem przyjrzeć główkom szparagów – nie powinny być ciemne. Twardość łodyżek można sprawdzić paznokciami, tylko ciężko jest to zrobić na każdym szparagu z osobna, zwłaszcza jak obok stoi sprzedawca ;).

  • [..YouTube..] @TheDysmenorrhoea spróbuj się następnym razem przyjrzeć główkom szparagów – nie powinny być ciemne. Twardość łodyżek można sprawdzić paznokciami, tylko ciężko jest to zrobić na każdym szparagu z osobna, zwłaszcza jak obok stoi sprzedawca ;).

  • Hmm…Możesz mieć rację,bo mnie zdziwiła bardzo ich cena,że kosztowały tylko 1,99zł za pęczek, bo tak to są po 5-6zł.

  • Te gorzkie i twarde musiały być wobec tego stare. Może jakimś cudem do jednego pęczka ktoś włożył stare i młode, nigdy nie wiadomo…

  • [..YouTube..] @TheDysmenorrhoea Te gorzkie i twarde musiały być wobec tego stare. Może jakimś cudem do jednego pęczka ktoś włożył stare i młode, nigdy nie wiadomo…

  • Ciężko stwierdzić na odległość – może nie do końca odłamałaś zdrewniałe końcówki albo niektóre były grubsze i się nie dogotowały? A jakie były w smaku? Dobre czy gorzkie?

  • [..YouTube..] Ciężko stwierdzić na odległość – może nie do końca odłamałaś zdrewniałe końcówki albo niektóre były grubsze i się nie dogotowały? A jakie były w smaku? Dobre czy gorzkie?

  • [..YouTube..] @TheDysmenorrhoea Ciężko stwierdzić na odległość – może nie do końca odłamałaś zdrewniałe końcówki albo niektóre były grubsze i się nie dogotowały? A jakie były w smaku? Dobre czy gorzkie?

  • Ja wczoraj jako dodatek do obiadu ugotowałam białe szparagi. Nie mam pojęcia, dlaczego, niektóre były twardawe. Dlaczego?

  • Jak są młode to się zgodzę, że niekoniecznie z tym obieraniem, ale te trochę starsze zawsze trzeba obrać, bo inaczej czuć łyko.

  • [..YouTube..] @jajqo1 Jak są młode to się zgodzę, że niekoniecznie z tym obieraniem, ale te trochę starsze zawsze trzeba obrać, bo inaczej czuć łyko.

  • [..YouTube..] Ja zielonych szparagów w ogóle nie obieram tylko minimalnie przycinam końcówkę a potem gotuje w osolonej wodzie około 5 minut! polecam 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom