Jak oczyścić karczochy

4/5 (1)

Młode karczochy można zjeść na surowo, np. w warzywnej sałatce. Te nieco starsze, najlepiej jeszcze zielone i z pozawijanymi listkami, świetnie smakują duszone (np. jako składnik risotto z karczochami) albo grillowane. Przed przyrządzeniem i podaniem warto wiedzieć jak oczyścić karczochy nożem i wymoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych

Jak oczyścić karczochy

Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Jak oczyścić karczochy krok po kroku i co trzeba zrobić przed ich gotowaniem lub pieczeniem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • karczochy (umyte pod bieżącą wodą)
  • 1 l wody
  • ½cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Jak oczyścić karczochy - poradnik wideo krok po kroku

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Jak oczyścić karczochy - krok po kroku

Jak oczyścić karczochy - Jak zrobić

Krok 1
Odcinam łodygi tuż pod nasadą lub odrobinę niżej (zaokrąglona część łodygi tuż pod kwiatem również może być smaczna).
Krok 2
Obieram karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.
Krok 3
Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinam na długości ok. ⅓ całego karczocha.
Krok 4
Oczyszczam nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinam.
Krok 5
Przecinam karczochy wzdłuż, na pół.*
Krok 6
Ze środka usuwam nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).
Krok 7
Sok z cytryny wyciskam do miski z wodą.
Krok 8
Zanurzam karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.
Krok 9
Kroję karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.

* Opcjonalnie karczochów można nie przecinać, tylko wybrać środkowe listki i część kędzierzawą za pomocą ostro zakończonej łyżeczki. Tak oczyszczone karczochy świetnie nadadzą się do faszerowania i grillowania lub zapiekania w całości.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

13 komentarzy
  1. A jeśli ktoś nie wie gdzie kupić w Warszawie to podpowiadam : Carrefour (14 zł za sztuke!!), czasem bywają w Supersamie przy Metro Wilanowska (8 zł za sztukę) a w sobotę można kupić na Biobazarze ( 22 zł za kilogram).

  2. Pozwolę sobie na uwagę: nasada karczocha, którą Pani usunęła jest jego najsmaczniejszą częścią. Również łodyżki – jeśli nie są zdrewniałe -można obrać z zewnętrznej części i zjeść jaśniejszy, wewnętrzny trzon. (Przynajmniej tak się nauczyłam na Sardynii.) pozdrawiam serdecznie, Renata Suchodolska

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)