Jak obierać jajko na twardo - ekstra sposób na obieranie jajek | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak obierać jajko na twardo

Jak obierać jajko na twardo

Jajka z roszponką
3.67/5 (3)

Jeśli zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak obierać jajko na twardo w najprostszy sposób i uniknąć białka przyklejającego się do skorupki, pokażę Wam dziś prosty sposób, który ułatwi obieranie jajek.

Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych

Zanim jednak wyjaśnię Wam, jak obrać jajko na twardo, na początek trochę teorii, przydatnej wiedzy i… obalonych mitów.

Świeże jajko obiera się gorzej

Nie ma znaczenia, czy jest gorące, czy wystudzone po ugotowaniu. Białko świeżego jajka ma odczyn lekko kwaśny, przez co po ugotowaniu mocno wiąże się ze znajdującą się wokół niego, cienką błoną. Dlatego obierając ugotowane na twardo, świeże jajko ze skorupki i próbując zdjąć tę błonę, odrywa się razem z nią kawałki ugotowanego białka, a w jajku zostają nieapetyczne dziury. W starszym jajku odczyn kwaśny białka zmienia się na zasadowy, co osłabia jego wiązanie z błoną podczas gotowania na twardo. Dlatego warto sprawdzić świeżość jajka i do gotowania na twardo wybierać te starsze, które obierają się znacznie łatwiej.

Nie pomoże sól, ocet czy soda

Ocet, zakwaszając wodę, pomaga w gotowaniu jajek w koszulkach. Sól nie wpływa na siłę wiązania białka z otaczającą go błoną. Dodana do wody na czas gotowania soda – jak najbardziej, ale przy okazji spowoduje, że wyjęte z niej po ugotowaniu jajka będą pachnieć jak zbuki.

Obtłuczenie i zimna woda

Niektórzy zamykają gorące jajka w misce z zimną wodą i potrząsają nią tak długo, aż skorupki będą mocno ponadtłukiwane. Można też obtłuc lekko przestudzone jajka i poodrywać delikatnie kilka małych kawałeczków skorupek, nakłuć odkrytą błonę za pomocą wykałaczki. Jajka wystarczy zostawić w zimnej wodzie do wystudzenia. Będą obierać się nieco łatwiej.

Zobacz też
Gazpacho

Nóż i łyżka – jak obierać jajko na twardo

Jeśli jajko ma być pokrojone na połówki lub w ćwiartki, albo w kosteczkę, po ugotowaniu można przekroić nieobrane, wystudzone jajka dużym i ostrym nożem, a następnie wyjąć je ze skorupek za pomocą łyżki.

Jeśli jajko po obraniu ma być całe lub pokrojone na plasterki, sprawdzi się sposób z zimną wodą i obieranie ręczne. Można obierać pod strumieniem zimnej wody, ale polecam nie marnować jej w ten sposób, wstawiając wcześniej do zlewozmywaka konewkę lub miskę, które umożliwią wykorzystanie jej np. do podlania kwiatów.

Źródło: CrazyNauka.pl

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom