Jak jeść ostrygi | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak jeść ostrygi
5/5 (4)

Uważane za  afrodyzjak i ekskluzywny przysmak, choć mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Ostrygi, jedne z najpopularniejszych owoców morza, o charakterystycznym smaku zamkniętym w grubej skorupce. Jak jeść ostrygi? Jak wcześniej wybrać te, które nadają się do jedzenia?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza

Są znanym przysmakiem i słynnym daniem, po którym łatwo o zatrucie. Na pewno większość z Was choć raz widziała w jakimś filmie scenę, w której bohater narzeka na mdłości spowodowane ostrygami… Skoro zjada się je na surowo, ich świeżość jest najważniejsza. Nie wolno przymykać oko na ich gorszą jakość!

Dlatego świeże ostrygi tylko ze sprawdzonego źródła. Zagranicą najlepiej kupione bezpośrednio po odłowieniu. W Polsce koniecznie od sprawdzonych dostawców. Polecam poszukać ich w największych halach/hurtowniach spożywczych. Tam, gdzie zaopatrują się restauratorzy.

Zobacz też
Śledzie w oleju

Przygotowanie i otwieranie

  1. Przed zaserwowaniem i zjedzeniem ostrygi należy przebrać i wyrzucić te, które nie są całkowicie i ściśle zamknięte.
  2. Pozostałe ostrygi trzeba opłukać w zimnej wodzie i wyszorować za pomocą szczoteczki.
  3. Za pomocą noża bez szpica na ostrzu (np. nóż do masła) należy podważyć skorupkę ostrygi w miejscu zaokrąglenia i łączenia. Następnie przeciągnąć nóż przez cały środek, odcinając górną część ostrygi przywierającą do górnej skorupki.
  4. Górną skorupkę trzeba odłożyć po otwarciu, a z dolnej odciąć ostrygę, trzymając całość na dłoni i uważając, żeby zawartość skorupki nie wypłynęła poza nią.
  5. Ostrygi po otwarciu należy ułożyć na kruszonym lodzie i w ten sposób zaserwować, z dodatkiem pokrojonej na ćwiartki cytryny oraz ostrego sosu pomidorowego z chili.

Jak podać ostrygi

Jak jeść ostrygi
Jak jeść ostrygi

Z czym jeść ostrygi

Na surowo tradycyjnie jada się je skropione sokiem z cytryny lub polane ostrym sosem.

Jak jeść ostrygi

  1. Każdą ostrygę, w skorupce, skropić sokiem z cytryny oraz, opcjonalnie, polać sosem pomidorowym z chili.
  2. Ze skorupki, tak jak z łyżki, wypić zawartość, przechylając ją, żeby ostryga razem z sokiem i sosem zsunęła się prosto do ust.

To podstawowy sposób na jedzenie ostryg, najpopularniejszy i prosty. Jednocześnie kontrowersyjny, bo zjadane jest żywe stworzenie. W różnych kuchniach na świecie ostrygi wykorzystuje się też na inne kulinarne sposoby. Grilluje, gotuje, dodaje jako składnik do zup i jednogarnkowych dań… Może ktoś z Was miał okazję na takie jedzenie ostryg?

Ciekawa jestem, czy Wam smakują i w jakiej formie jadacie je najchętniej :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach. Jeśli możecie polecić sprawdzone miejsca w Polsce, w których ostrygi można zjeść, również piszcie!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom