Jak jeść ostrygi

Jak jeść ostrygi
5/5 (3)

Uważane za  afrodyzjak i ekskluzywny przysmak, choć mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Ostrygi, jedne z najpopularniejszych owoców morza, o charakterystycznym smaku zamkniętym w grubej skorupce. Jak jeść ostrygi? Jak wcześniej wybrać te, które nadają się do jedzenia?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza

Są znanym przysmakiem i słynnym daniem, po którym łatwo o zatrucie. Na pewno większość z Was choć raz widziała w jakimś filmie scenę, w której bohater narzeka na mdłości spowodowane ostrygami… Skoro zjada się je na surowo, ich świeżość jest najważniejsza. Nie wolno przymykać oko na ich gorszą jakość!

Dlatego świeże ostrygi tylko ze sprawdzonego źródła. Zagranicą najlepiej kupione bezpośrednio po odłowieniu. W Polsce koniecznie od sprawdzonych dostawców. Polecam poszukać ich w największych halach/hurtowniach spożywczych. Tam, gdzie zaopatrują się restauratorzy.

Przygotowanie i otwieranie

  1. Przed zaserwowaniem i zjedzeniem ostrygi należy przebrać i wyrzucić te, które nie są całkowicie i ściśle zamknięte.
  2. Pozostałe ostrygi trzeba opłukać w zimnej wodzie i wyszorować za pomocą szczoteczki.
  3. Za pomocą noża bez szpica na ostrzu (np. nóż do masła) należy podważyć skorupkę ostrygi w miejscu zaokrąglenia i łączenia. Następnie przeciągnąć nóż przez cały środek, odcinając górną część ostrygi przywierającą do górnej skorupki.
  4. Górną skorupkę trzeba odłożyć po otwarciu, a z dolnej odciąć ostrygę, trzymając całość na dłoni i uważając, żeby zawartość skorupki nie wypłynęła poza nią.
  5. Ostrygi po otwarciu należy ułożyć na kruszonym lodzie i w ten sposób zaserwować, z dodatkiem pokrojonej na ćwiartki cytryny oraz ostrego sosu pomidorowego z chili.

Jak podać ostrygi

Jak jeść ostrygi
Jak jeść ostrygi

Z czym jeść ostrygi

Na surowo tradycyjnie jada się je skropione sokiem z cytryny lub polane ostrym sosem.

Jak jeść ostrygi

  1. Każdą ostrygę, w skorupce, skropić sokiem z cytryny oraz, opcjonalnie, polać sosem pomidorowym z chili.
  2. Ze skorupki, tak jak z łyżki, wypić zawartość, przechylając ją, żeby ostryga razem z sokiem i sosem zsunęła się prosto do ust.

To podstawowy sposób na jedzenie ostryg, najpopularniejszy i prosty. Jednocześnie kontrowersyjny, bo zjadane jest żywe stworzenie. W różnych kuchniach na świecie ostrygi wykorzystuje się też na inne kulinarne sposoby. Grilluje, gotuje, dodaje jako składnik do zup i jednogarnkowych dań… Może ktoś z Was miał okazję na takie jedzenie ostryg?

Ciekawa jestem, czy Wam smakują i w jakiej formie jadacie je najchętniej :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach. Jeśli możecie polecić sprawdzone miejsca w Polsce, w których ostrygi można zjeść, również piszcie!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)