Jajko sadzone na kanapce przepis | Dorota Kamińska

Jajko sadzone na kanapce

Jajko sadzone na kanapce

Och, jak ja lubię kłaść jajko sadzone na kanapce, tak samo jak jajecznicę! Pod spód koniecznie awokado lub pomidor, a najlepiej jedno i drugie. Czasami wykorzystuję świeży chleb, innym razem robię tosty i delikatnie nacieram czosnkiem. Można cieniutko posmarować masłem lub skropić oliwą. Odrobina natki pietruszki lub bazylii na wierzch i pyszne, proste śniadanie gotowe.

Jajko sadzone na kanapce
Print Recipe
5 from 1 vote

Jajko sadzone na kanapce

Jajko sadzone na kanapce czyli pomysł na śniadanie lub kolację. Można podać jajka sadzone na kanapkach z dodatkiem ziół, warzyw i awokado lub serem.
Prep Time5 mins
Cook Time5 mins
Total Time10 mins
Course: Śniadanie
Cuisine: Polska
Keyword: jajko sadzone na kanapce
Servings: 2 kanapki
Calories: 279kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 2 świeże jajka
  • 2 kromki chleba kwadratowe; można zrobić z nich tosty i natrzeć kawałkiem czosnku
  • 4 plastry awokado można zastąpić mozzarellą
  • 2 plastry pomidora
  • 6 listków bazylii można zastąpić miętą, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • sól, pieprz

Instructions

  • Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
  • Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
  • Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.
  • Chleb smaruję masłem lub delikatnie polewam oliwą. Układam awokado, a na nim plastry pomidora.
  • Przekładam jajka na kanapki, posypuję bazylią i doprawiam solą i pieprzem.
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)