Jajka z roszponką

Jajka z roszponką
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jak przed Wielkanocą kupi się 30 szt. jajek, a oprócz tego mama przywiezie 20 szt. dodatkowych, wiejskich, do dyspozycji na święta jest łącznie 50 szt. Po odjęciu 24 jajek (a właściwie 4 jajek i 20 żółtek) na dwie wielkanocne paschy pozostaje 26 szt. Po odjęciu 6 szt. na pisanki mamy 20 szt., a po odjęciu 5 szt. na mazurek królewski pozostaje 15 szt. W Wielkanoc jedzie się do babci, której akurat dobrze niosą się kury i dostaje się 10 szt. w prezencie, a potem jeszcze otrzymuje się przez przypadek kolejne 10 szt. od swojego partnera, któremu podesłała je mama.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Znowu mam do dyspozycji 35 jajek i 20 białek, które nie mieszczą mi się już w lodówce :). A właściwie 31 jajek i 20 białek, bo 4 sztuki zużyłam razem z przepyszną roszponką. Myślę, że w ten sposób można podać jajka również na śniadanie wielkanocne – a do tego roszponka ma tak cudowny, zielony kolor!

Jajka z roszponką

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Bardzo prosta sałatka czyli jajka z roszponką, do przygotowania na śniadanie lub kolację, albo jako prosta przekąska w ciągu dnia. Jajka z roszponką krok po kroku i sos jogurtowy do smaku.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 Opakowanie roszponki (ok. 250 g; umyta, osuszona)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 łyżka koperku (świeży lub suszony, drobno posiekany)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować jajko
  3. Jak obierać jajko na twardo

Jajka z roszponką - Jak zrobić

Krok 1
Jajka obieram ze skorupek i kroję w ćwiartki lub w ósemki.
Krok 2
Roszponkę układam na talerzu.
Krok 3
Z jogurtu, śmietany, cebuli, koperku, soku z cytryny mieszam w miseczce sos, doprawiam solą i pieprzem.
Krok 4
Polewam roszponkę sosem i serwuję.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Taka sałatka jest bardzo lekka i bardzo, bardzo prosta do zrobienia, prawda?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)