fbpx
Czytasz właśnie
Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach to jedne z moich ulubionych. Nauczyłam się je przyrządzać dość niedawno. Wcześniej, w mojej rodzinie, nikt nie znał tej metody ich gotowania. Gotuje się je bez skorupki. Wbija się bezpośrednio do wrzątku. Najpierw białko szybko się ścina, a potem żółtko, po krótkim gotowaniu, pozostaje miękkie, lejące. Tak przygotowane jajka można polać stopionym masłem, posypać ziołami lub przygotować specjalny sos. Pięknie prezentują się podane na grzankach, z sosem maślano-koperkowym. Zobaczcie jak zrobić jajka w koszulkach.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

To bardzo ważne, żeby woda na jaja w koszulkach nie gotowała się zbyt intensywnie. Powinna delikatnie bulgotać, dzięki czemu białko ma mniejsze szanse na rozlanie się po całym garnku. Jajko warto wbijać do wrzątku z jak najmniejszej wysokości. Oczywiście bardzo istotnym czynnikiem jest jego świeżość. Gdy jajko się starzeje, jego białko staje się rzadsze. Dlatego tylko świeże jaja sprawdzą się, żeby zrobić z nich jajka w koszulkach.

Jajko w koszulce po przekrojeniu

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach - przepis na jajka gotowane bez skorupek, wbijane bezpośrednio do gotującej się wody i doprowadzane do stanu, w którym białko jest ścięte, a żółtko pozostaje płynne. Jak zrobić jajka w koszulkach krok po kroku.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 1 minuta
Gotowanie: 2 minuty
Razem: 3 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jaja w koszulkach, jajka w koszulkach
Liczba porcji: 1
Kalorie: 62kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 świeże jajko (to bardzo ważne, żeby jajko było świeże, bo tylko w takim jajku białko jest gęste i mocno połączone z żółtkiem)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Po ugotowaniu pierwszego jajka, a przed wbiciem kolejnego, usuwam pozostałości białka z wody lub, w razie potrzeby, całkowicie ją wymieniam.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość jajka

Jak zrobić

  • W rondelku doprowadzam do wrzenia wodę.*
  • Zmniejszam ogień tak, żeby delikatnie bulgotała przy brzegach rondelka.
  • Do środka, gdzie jest najmniej bąbelków, wbijam jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości).
  • Delikatnie, ale nie za mocno, zwiększam ogień i gotuję jajko przez 2 minuty.
  • Wyjmuję jajko łyżką cedzakową.

Wartości odżywcze

Serving: 1szt. | Kalorie: 62kcal (3%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 163mg (54%) | Sód: 62mg (3%) | Potas: 60mg (2%) | Witamina A: 240IU (5%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podobnie jak w przypadku jajek na miękko czy tych ugotowanych na twardo, możliwości wyboru dodatków mamy praktycznie… nieskończenie wiele. Od klasycznych, takich jak majonez czy keczup, po bardziej wyszukane sosy bazujące na powyższych składnikach lub np. zawierające sos winegret. Ciekawa jestem jak udały Wam się jajka w koszulkach – czekam na Wasze wrażenia i komentarze!

Zobacz też
Batony proteinowe

Jajko w koszulce po przekrojeniu
Jajko w koszulce po przekrojeniu

Bardzo jestem ciekawa, czy przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać, jak Wam się udały i z jakimi dodatkami zaserwowaliście!

47 komentarzy
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom