Jajka w koszulkach to jedne z moich ulubionych. Nauczyłam się je przyrządzać dość niedawno. Wcześniej, w mojej rodzinie, nikt nie znał tej metody ich gotowania. Gotuje się je bez skorupki. Wbija się bezpośrednio do wrzątku. Najpierw białko szybko się ścina, a potem żółtko, po krótkim gotowaniu, pozostaje miękkie, lejące. Tak przygotowane jajka można polać stopionym masłem, posypać ziołami lub przygotować specjalny sos. Pięknie prezentują się podane na grzankach, z sosem maślano-koperkowym. Zobaczcie jak zrobić jajka w koszulkach.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
To bardzo ważne, żeby woda na jaja w koszulkach nie gotowała się zbyt intensywnie. Powinna delikatnie bulgotać, dzięki czemu białko ma mniejsze szanse na rozlanie się po całym garnku. Jajko warto wbijać do wrzątku z jak najmniejszej wysokości. Oczywiście bardzo istotnym czynnikiem jest jego świeżość. Gdy jajko się starzeje, jego białko staje się rzadsze. Dlatego tylko świeże jaja sprawdzą się, żeby zrobić z nich jajka w koszulkach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 świeże jajko (to bardzo ważne, żeby jajko było świeże, bo tylko w takim jajku białko jest gęste i mocno połączone z żółtkiem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- W rondelku doprowadzam do wrzenia wodę.*
- Zmniejszam ogień tak, żeby delikatnie bulgotała przy brzegach rondelka.
- Do środka, gdzie jest najmniej bąbelków, wbijam jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości).
- Delikatnie, ale nie za mocno, zwiększam ogień i gotuję jajko przez 2 minuty.
- Wyjmuję jajko łyżką cedzakową.
Wartości odżywcze
Podobnie jak w przypadku jajek na miękko czy tych ugotowanych na twardo, możliwości wyboru dodatków mamy praktycznie… nieskończenie wiele. Od klasycznych, takich jak majonez czy keczup, po bardziej wyszukane sosy bazujące na powyższych składnikach lub np. zawierające sos winegret. Ciekawa jestem jak udały Wam się jajka w koszulkach – czekam na Wasze wrażenia i komentarze!
Bardzo jestem ciekawa, czy przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać, jak Wam się udały i z jakimi dodatkami zaserwowaliście!
Dzisiaj wbiłam jako do gotuącego się żurku. Wyszło super. Białko ładnie się ścięło, żółtko lejące. Zero octu. Od teraz mój patent na żurek z jajkiem. Dzięki za sugestie, żeby nie wbijać na bąbelki i z małej wysokości.
Bardzo ciekawy sposób, dzięki za pomysł. Wypróbuję przy najbliższej okazji :).
W końcu przepis bez octu … dziekuję !
Ja widziałam w jakimś programie kulinarnym, że przed wbiciem do wrzątku jajka kucharz zrobił wir w wodzie i białko ładnie się zawinęło. Sama nie próbowałam, ale wydaje się że to fajny patent 🙂
Będę musiała wypróbować. Zawsze chciałam spróbować jajek w koszulkach, ale znałam tylko przepis z octem, a zapach octu po prostu wywołuje u mnie odruch wymiotny. Skoro da się w samej wodzie, spróbuję. A może dla lepszego ścięcia białka warto dodać kwasek cytrynowy?
Sok z cytryny – będzie lepiej :). Tak ok. 1 łyżki. Ale bez zakwaszania też się spokojnie zetną, w końcu to wrzątek :). Możesz też spróbować z octem winnym albo balsamicznym, o ile takie tolerujesz :).
Doroto czy potrafisz zrobić jajko po benedyktyńsku ? Chciałabym zobaczyć na tej stronie filmik i przepis 🙂
A czy do wody nie dodaje się trochę octu by białko się szybciej ścięło?
Można, słyszałam też o tej metodzie, ale osobiście wolę bez octu.
Fajną masz łyżkę cedzakową Doroto!
YEAAH!
Myślę, że ocet nie jest obowiązkowy, a jeśli miałby być spirytusowy, to naprawdę w minimalnej ilości w porównaniu do winnego :).
[..YouTube..] Myślę, że ocet nie jest obowiązkowy, a jeśli miałby być spirytusowy, to naprawdę w minimalnej ilości w porównaniu do winnego :).
No właśnie, czy do wrzątku powinno się dodawać ocet (w wielu przepisach winny, czy można też spirytusowy?), czy ma to wpływ na smak takiego jajeczka?
[..YouTube..] No właśnie, czy do wrzątku powinno się dodawać ocet (w wielu przepisach winny, czy można też spirytusowy?), czy ma to wpływ na smak takiego jajeczka?
Jajko po benedyktyńsku … ;)))
[..YouTube..] Jajko po benedyktyńsku … ;)))
… i jeszcze do tego sosik chrzanowo śmietankowy:) Cudeńko przepyszne, łatwe i niewiem czemu ale mało ludzi je zna:)
A autorce stronki gratuluje pomysłu. Bombowa i często odwiedzana przeze mnie:)
Pozdrawiam wszystkich PozytywnychKucharzy!!!!
RAZEM Z MĘŹEM UWIELBIAMY JAJKA W KAŻDEJ POSTACI. W KOSZULKACH JESZCZE NIE JEDLIŚMY ALE NAPEWNO SPRÓBUJEMY:)
Witam!
Pisze na Pani stronie pierwszy raz. U mnie w domu na piatkowe obiady mama (wczesniej i babcia) robila nam wlasnie jajnko w koszulce z ziemniaczkami i sosem koperkowym. Przepyszne! Mmmm. Ten smak… Dzis robie to mezowi.Nigdy wczesnie takiego czegos nie widzial ;))). A i u nas zoltko zawsze ugotowane na twardo!!
Pozdrawiam serdecznie
Takie pomysklu nie znałam. Kiedys znalazłam cos podobmego w necie z tym, ze gotowała sie jajko w torebce foliowej. Wydało mi sie to meeega toksyczne i zaniechałam robienia takich jajeczek. A teraz widze , ze wrócę do tematu 🙂
Przygotowuje te jajka od lat. Są genialne!
Wodę warto doprawić. Można oczywiście posolić na talerzu, ale w dobrze osolonej wodzie białko ścina sie lepiej i mniejsze ryzyko, że żółtko nie będzie płynne. Ja zawsze dodaje ocet oraz sól i gotuję nie dłużej niż minutę. Gdy dojdziecie do wprawy w szerokim garnku na niezbyt głębokiej wodzie można gotować kilka na raz. Podaje ję na wiórku zimnego masła i posypane szczypiorkiem lub na toście.
O, to bardzo ładnie się to masło musi rozpływać pod gorącym jajkiem. Muszę spróbować jutro z solą i octem, bo znowu mam dostawę świeżych jajek od babci :).
Czasem sie nie czyta. Miłego dnia 🙂
[..YouTube..] Czasem sie nie czyta. Miłego dnia 🙂
[..YouTube..] Czasem sie nie czyta. Miłego dnia 🙂
Niezły patent z tym wirem, ale z wbijaniem na talerzyk byłabym ostrożna, bo może się rozlać żółtko i wtedy pozostaje już tylko jajecznica ;).
warto do gotowania uzyc wysokiego garnka i przd wrzuceniem jaja zamieszac wode tworzac ,,wir,, co da nam fajny kształt jajeczka,aha mozna dodac troszke octu i jajo wybic najpierw na spodek bo łatwo o poparzenie 😀 mniam 😀
[..YouTube..] Niezły patent z tym wirem, ale z wbijaniem na talerzyk byłabym ostrożna, bo może się rozlać żółtko i wtedy pozostaje już tylko jajecznica ;).
[..YouTube..] @jaggooda85 Niezły patent z tym wirem, ale z wbijaniem na talerzyk byłabym ostrożna, bo może się rozlać żółtko i wtedy pozostaje już tylko jajecznica ;).
[..YouTube..] @jaggooda85 Niezły patent z tym wirem, ale z wbijaniem na talerzyk byłabym ostrożna, bo może się rozlać żółtko i wtedy pozostaje już tylko jajecznica ;).
Tak :).
Opis się czyta…
[..YouTube..] warto do gotowania uzyc wysokiego garnka i przd wrzuceniem jaja zamieszac wode tworzac ,,wir,, co da nam fajny kształt jajeczka,aha mozna dodac troszke octu i jajo wybic najpierw na spodek bo łatwo o poparzenie 😀 mniam 😀
[..YouTube..] warto do gotowania uzyc wysokiego garnka i przd wrzuceniem jaja zamieszac wode tworzac ,,wir,, co da nam fajny kształt jajeczka,aha mozna dodac troszke octu i jajo wybic najpierw na spodek bo łatwo o poparzenie 😀 mniam 😀
Czy żółtko jest płynne?
[..YouTube..] Tak :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Tak :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Tak :).
Fajny pomysł! jeszcze się z takim nie spotkałam. ;d
[..YouTube..] Opis się czyta…
[..YouTube..] @kucibaba2 Opis się czyta…
[..YouTube..] @kucibaba2 Opis się czyta…
[..YouTube..] Czy żółtko jest płynne?
Tak, jest lejne jak w jajku na miękko.
[..YouTube..] Czy żółtko jest płynne?
[..YouTube..] Fajny pomysł! jeszcze się z takim nie spotkałam. ;d
[..YouTube..] Fajny pomysł! jeszcze się z takim nie spotkałam. ;d