fbpx
Czytasz właśnie
Jajka w koszulkach w sosie koperkowym

Jajka w koszulkach w sosie koperkowym

Jajka w koszulkach

Bardzo lubię jajka w koszulkach w sosie koperkowym, zwłaszcza te z jajek, które dostaję od mojej babci. Ich żółtka mają intensywny kolor, a świeżość gwarantuje, że podczas gotowania białko nie rozpłynie się po całym garnku. Zamiast tego z pewnością będzie dobrze przylegać do żółtka. Można podawać je na talerzu, z solą i pieprzem. Proponuję jednak wypróbować jajka w koszulkach z koperkiem, podane na grzankach, polane maślano-koperkowym sosem. Będą miłą odmianą dla kanapek albo sobotniej jajecznicy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Jeśli nie przepadacie za koperkiem, możecie zastąpić go drobno posiekanym szczypiorkiem lub zeszklić na maśle niewielką ilość posiekanego w maleńką kosteczkę czosnku lub szalotki. W wersji na ostro proponuję spróbować przyrządzić je z odrobiną świeżego chili. Jednak kiedy nie chcecie serwować jajek z dodatkiem maślanego sosu, postawcie na klasyczny winegret. Jestem ciekawa, która wersja podbije Wasze serca :).

Jajko w koszulce po przekrojeniu

Jajka w koszulkach w sosie koperkowym

Jajka w koszulkach w sosie koperkowym przygotowanym na bazie masła czyli prosty przepis na dodatek do jajek w koszulkach serwowanych na grzankach.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajka w koszulkach w sosie koperkowym, jajka w koszulkach z masłem i koperkiem
Liczba porcji: 8 porcji
Kalorie: 217kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-8 świeżych jajek
  • 50-100 g masła (¼-½ kostki)
  • 4-8 kromek chleba tostowego
  • ¼-½ pęczka koperku (świeży; umyty, osuszony, drobno posiekany)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować jajka w koszulkach - dokładna instrukcja krok po kroku
  2. Jak zrobić najlepszy, domowy chleb tostowy

Jak zrobić

  • Gotuję jajka w koszulkach.
  • Masło roztapiam na patelni, dodaję koper i podsmażam przez ok. 2 minuty na małym ogniu. Dodaję sól i pieprz, mieszam.
  • Z chleba tostowego robię grzanki (w tosterze lub na suchej, teflonowej albo ceramicznej patelni).
  • Na grzankach układam jajka i polewam sosem.

Wartości odżywcze

Serving: 1jajko na toście, polane sosem | Kalorie: 217kcal (11%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 190mg (63%) | Sód: 320mg (14%) | Potas: 89mg (3%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 560IU (11%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 54mg (5%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po przekrojeniu jajko w koszulce z masłem i koperkiem wypływa na chrupiącą grzankę. Jakie to dobre!

Zobacz też
Tarta z malinami

Jajko w koszulce po przekrojeniu
Jajko w koszulce po przekrojeniu

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze jajka w koszulkach z sosem z koperku. Bardzo jestem ciekawa, jak smakowało!

13 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom