Jajecznica z serem przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Od czasu do czasu, dla urozmaicenia, jajecznica z serem pojawiała się w moim rodzinnym domu na sobotnie śniadanie. Najczęściej lądował w niej dość mocno podsuszony ser żółty, którego nikt nie chciał sobie nałożyć na kanapkę. Trudno się dziwić, skoro ciężko było go pokroić, a suche, twarde brzegi nie należą do tego, co dzieci lubią najbardziej ;). Za to po podsmażeniu sprawdzał się doskonale! Można wykorzystać dowolny ser, nawet biały twaróg. Zobaczcie jak zrobić jajecznicę z serem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Jajecznica z serem swoją konsystencję zawdzięcza konkretnym rodzajom serów. Niektóre będą się całkowicie roztapiać, dzięki czemu całość stanie się bardziej kremowa. Inne, pokrojone w większe kawałki, rozpuszczą się częściowo i ich kawałki „pociągną” się po zmieszaniu ze ściętymi jajkami. Im bardziej mocny w smaku ser, tym bardziej nietypowa jajecznica z serem. Jako dodatki można dołożyć zioła czy pomidory, a nawet oliwki, kapary… U mnie jednak będzie tylko cebula.

5 od 3 osób
Jajecznica z serem
Jajecznica z serem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 

Jajecznica z serem - przepis na jajecznicę z serem na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z serem
Liczba kalorii: 346 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4-5 jajek (najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 20-40 g sera (dowolny ser biały lub żółty, a nawet pleśniowy; pokrojony w nieduże kawałki lub starty na tarce o grubych oczkach, w zależności od rodzaju sera)
  • 30 g masła
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Można też przygotować tę jajecznicę, wbijając na patelnię jajka rozkłócone w misce i wymieszane z kawałkami sera. Wolę jednak metodę ze ścinaniem białek, żeby zachować jak najwięcej składników odżywczych w żółtkach.

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak pokroić cebulę
Jajecznica z serem - Jak zrobić
  1. Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę. 

  2. Do cebuli wbijam ser i czekam, aż zacznie się rozpuszczać. Wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam, nie mieszając.

  3. Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).

  4. Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.

  5. Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.

Wartości odżywcze
Jajecznica z serem
Wielkość porcji (1 porcja (z połowy jajecznicy z 5 jajek, z cebulą i mozzarellą))
Liczba kalorii 346 kcal Kalorie z tłuszczów 243 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 27g 42%
Tłuszcze nasycone 13g 65%
Cholesterol 457mg 152%
Sód 429mg 18%
Potas 232mg 7%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Cukry 2g
Białko 18g 36%
Witamina A 22.1%
Witamina C 4.9%
Wapń 17.5%
Żelazo 11.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jajecznica z serem – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy ser w jajecznicy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jaki wykorzystaliście. Napiszcie też, czy zdecydowaliście się na więcej dodatków i jak smakowała całość!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Jajecznica z serem czy boczkiem to doskonała opcja na śniadanie. Obecnie coraz więcej osób odchodzi od posiłków węglowodanowych na rzecz śniadań białkowo – tłuszczowych. To rozwiązanie doskonałe dla cukrzyków czy cierpiących na insulinooporność, ale także odchudzających się czy po prostu dbających o zdrowie. Wbrew pozorom – po takim posiłku nie zabraknie nam energii, a sytość towarzyszyć będzie przez długi czas.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)