fbpx
Czytasz właśnie
Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Od czasu do czasu, dla urozmaicenia, jajecznica z serem pojawiała się w moim rodzinnym domu na sobotnie śniadanie. Najczęściej lądował w niej dość mocno podsuszony ser żółty, którego nikt nie chciał sobie nałożyć na kanapkę. Trudno się dziwić, skoro ciężko było go pokroić, a suche, twarde brzegi nie należą do tego, co dzieci lubią najbardziej ;). Za to po podsmażeniu sprawdzał się doskonale! Można wykorzystać dowolny ser, nawet biały twaróg. Zobaczcie jak zrobić jajecznicę z serem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Jajecznica z serem swoją konsystencję zawdzięcza konkretnym rodzajom serów. Niektóre będą się całkowicie roztapiać, dzięki czemu całość stanie się bardziej kremowa. Inne, pokrojone w większe kawałki, rozpuszczą się częściowo i ich kawałki „pociągną” się po zmieszaniu ze ściętymi jajkami. Im bardziej mocny w smaku ser, tym bardziej nietypowa jajecznica z serem. Jako dodatki można dołożyć zioła czy pomidory, a nawet oliwki, kapary… U mnie jednak będzie tylko cebula.

Zobacz też
Chleb pszenno-żytni

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem - przepis na jajecznicę z serem na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
4.84 from 6 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z serem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 346kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-5 jajek (najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 20-40 g sera (dowolny ser biały lub żółty, a nawet pleśniowy; pokrojony w nieduże kawałki lub starty na tarce o grubych oczkach, w zależności od rodzaju sera)
  • 30 g masła
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Można też przygotować tę jajecznicę, wbijając na patelnię jajka rozkłócone w misce i wymieszane z kawałkami sera. Wolę jednak metodę ze ścinaniem białek, żeby zachować jak najwięcej składników odżywczych w żółtkach.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę. 
  • Do cebuli wbijam ser i czekam, aż zacznie się rozpuszczać. Wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam, nie mieszając.
  • Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
  • Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
  • Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (z połowy jajecznicy z 5 jajek, z cebulą i mozzarellą) | Kalorie: 346kcal (17%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 18g (36%) | Tłuszcze: 27g (42%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 457mg (152%) | Sód: 429mg (19%) | Potas: 232mg (7%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1105IU (22%) | Witamina C: 4mg (5%) | Wapń: 175mg (18%) | Żelazo: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jajecznica z serem – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy ser w jajecznicy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jaki wykorzystaliście. Napiszcie też, czy zdecydowaliście się na więcej dodatków i jak smakowała całość!

Zobacz komentarze (1)
  • Jajecznica z serem czy boczkiem to doskonała opcja na śniadanie. Obecnie coraz więcej osób odchodzi od posiłków węglowodanowych na rzecz śniadań białkowo – tłuszczowych. To rozwiązanie doskonałe dla cukrzyków czy cierpiących na insulinooporność, ale także odchudzających się czy po prostu dbających o zdrowie. Wbrew pozorom – po takim posiłku nie zabraknie nam energii, a sytość towarzyszyć będzie przez długi czas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom