Jajecznica z serem przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Od czasu do czasu, dla urozmaicenia, jajecznica z serem pojawiała się w moim rodzinnym domu na sobotnie śniadanie. Najczęściej lądował w niej dość mocno podsuszony ser żółty, którego nikt nie chciał sobie nałożyć na kanapkę. Trudno się dziwić, skoro ciężko było go pokroić, a suche, twarde brzegi nie należą do tego, co dzieci lubią najbardziej ;). Za to po podsmażeniu sprawdzał się doskonale! Można wykorzystać dowolny ser, nawet biały twaróg. Zobaczcie jak zrobić jajecznicę z serem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Jajecznica z serem swoją konsystencję zawdzięcza konkretnym rodzajom serów. Niektóre będą się całkowicie roztapiać, dzięki czemu całość stanie się bardziej kremowa. Inne, pokrojone w większe kawałki, rozpuszczą się częściowo i ich kawałki „pociągną” się po zmieszaniu ze ściętymi jajkami. Im bardziej mocny w smaku ser, tym bardziej nietypowa jajecznica z serem. Jako dodatki można dołożyć zioła czy pomidory, a nawet oliwki, kapary… U mnie jednak będzie tylko cebula.

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem - przepis na jajecznicę z serem na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z serem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 346kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-5 jajek (najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 20-40 g sera (dowolny ser biały lub żółty, a nawet pleśniowy; pokrojony w nieduże kawałki lub starty na tarce o grubych oczkach, w zależności od rodzaju sera)
  • 30 g masła
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę. 
  • Do cebuli wbijam ser i czekam, aż zacznie się rozpuszczać. Wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam, nie mieszając.
  • Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
  • Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
  • Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.

Przydatne przepisy i poradniki

Można też przygotować tę jajecznicę, wbijając na patelnię jajka rozkłócone w misce i wymieszane z kawałkami sera. Wolę jednak metodę ze ścinaniem białek, żeby zachować jak najwięcej składników odżywczych w żółtkach.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (z połowy jajecznicy z 5 jajek, z cebulą i mozzarellą) | Calories: 346kcal | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 18g (36%) | Fat: 27g (42%) | Saturated Fat: 13g (65%) | Cholesterol: 457mg (152%) | Sodium: 429mg (18%) | Potassium: 232mg (7%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 22.1% | Vitamin C: 4.9% | Calcium: 17.5% | Iron: 11.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jajecznica z serem – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy ser w jajecznicy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jaki wykorzystaliście. Napiszcie też, czy zdecydowaliście się na więcej dodatków i jak smakowała całość!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Jajecznica z serem czy boczkiem to doskonała opcja na śniadanie. Obecnie coraz więcej osób odchodzi od posiłków węglowodanowych na rzecz śniadań białkowo – tłuszczowych. To rozwiązanie doskonałe dla cukrzyków czy cierpiących na insulinooporność, ale także odchudzających się czy po prostu dbających o zdrowie. Wbrew pozorom – po takim posiłku nie zabraknie nam energii, a sytość towarzyszyć będzie przez długi czas.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)