Jajecznica z ryżem przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica z ryżem

Jajecznica z ryżem

Są różne wersje tanich potraw i pewnie niejedna czy niejeden z Was zna takie cuda jak jajecznica z ryżem. Do zrobienia, gdy lodówka niemal pusta, ale pozostał w niej ryż ugotowany w nadmiarze i niezjedzony poprzedniego dnia. W wersji „na bogato” z wędliną lub pomidorem, a nawet cebulką. W wersji „uboższej” po prostu z samym ryżem, solą i pieprzem.

5 od 1 osoby
Jajecznica z ryżem
Jajecznica z ryżem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 

Jajecznica z ryżem i cebulą oraz pomidorem i natką pietruszki czyli pomysł na pożywne, sycące śniadanie lub kolację.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z ryżem
Liczba kalorii: 475 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4-5 świeżych jajek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (biały, brązowy, czerwony lub czarny)
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 pomidor (średni; pokrojony w kostkę)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżeczki tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie; do posypania)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jajecznica z ryżem - Jak zrobić
  1. Cebulę lekko solę i szklę na niewielkim ogniu na maśle.

  2. Do zeszklonej cebuli wbijam jajka i trzymam na ogniu, bez mieszania, aż białka lekko się zetną.

  3. Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).

  4. Zmniejszam ogień, dodaję pomidory i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. 

  5. Dodaję ugotowany ryż i mieszam całość. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.

  6. Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Jajecznica z ryżem
Wielkość porcji (1 porcja (połowa jajecznicy na 5 jajkach))
Liczba kalorii 475 kcal Kalorie z tłuszczów 279 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 31g 48%
Tłuszcze nasycone 16g 80%
Cholesterol 462mg 154%
Sód 379mg 16%
Potas 405mg 12%
Węglowodany ogółem 31g 10%
Błonnik 1g 4%
Cukry 4g
Białko 17g 34%
Witamina A 38.2%
Witamina C 17.3%
Wapń 9.4%
Żelazo 13.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jajecznica z ryżem – przepis
Przepis na jajecznicę z ryżem
Przepis na jajecznicę z ryżem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)