Jajecznica z pomidorami przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica z pomidorami

Najlepsza jajecznica z pomidorami pod słońcem, jak ją zjeść to tylko pod tym, które o poranku wschodzi nad Marokiem. Czy to w hotelu, restauracji dla turystów, czy w marokańskim domu, kuchnia zaskakuje smakiem, prostotą i kolorami, bo jest to kraj wyjątkowo kolorowy, kiedy poza własny talerz spojrzy się na wystrój wnętrz, wielobarwne stroje mieszkańców, pejzaże, pustynny piasek czy skaliste wybrzeże oceanu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na kolorowe i smaczne śniadanie

W Maroku serwowana jako omlet berberyjski i tak mówi na nią Mariusz, który specjalnie do jej podsmażania przywiózł do domu olej arganowy, pachnący lekko orzechowo, nadający smażonym jajkom czy mięsom charakterystycznego smaku. Jeśli nie macie takiego olejku, wykorzystajcie sprawdzone masło klarowane, które szybko i dość łatwo można przygotować samodzielnie, w domu. Kapary i oliwki razem lub zamiennie, zwłaszcza gdy, tak jak my, zapomnicie o ich zakupie ;). Tylko słodkawe, dojrzałe w słońcu pomidory – to tylko kilka składników w przepisie, więc muszą być najwyższej jakości. Najlepsze jajka jak to tylko możliwe. Niech jajecznica z pomidorami nieziemsko smakuje i wygląda.

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami według inspiracji z podróży do Maroka czyli przepis na tamtejszy omlet berberyjski. Pyszna jajecznica z pomidorami, cebulą, kaparami, oliwkami i rukolą - przepis krok po kroku.
4.75 od 4 osób
Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 7 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Marokańska, Polska
Przepis na: jajecznica z pomidorami, jajecznica z pomidorem, omlet berberyjski
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 293kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 1 pomidor (mały, pokrojony w dużą kostkę)
  • 2-4 łyżki kaparów (i/lub 6 czarnych oliwek pokrojonych na plasterki)
  • 1 garść rukoli (umyta i osuszona)
  • masło klarowane (do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na patelni na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
  • Dodaję jajka, zwiększam ogień i lekko ścinam białka (jeszcze nie mieszam całości)
  • Kiedy białka lekko się zetną, mieszam je z żółtkami tak, żeby w jajecznicy zachowały się dwa kolory. Zmniejszam ogień.
  • Dodaję kapary, oliwki i pomidory, mieszam delikatnie.
  • Serwuję jajecznicę udekorowaną rukolą i doprawioną odrobiną soli.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło klarowane

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (połowa jajecznicy na 4 łyżkach kaparów i 2 łyżkach klarowanego masła) | Calories: 293kcal | Carbohydrates: 8g (3%) | Protein: 12g (24%) | Fat: 23g (35%) | Saturated Fat: 12g (60%) | Cholesterol: 365mg (122%) | Sodium: 188mg (8%) | Potassium: 384mg (11%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 24.5% | Vitamin C: 17% | Calcium: 8.4% | Iron: 10.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sami oceńcie jej smak. A może jeszcze jakieś zioła i przyprawy do tego?

Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy jajecznica z pomidorem przypadła Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)