Jajecznica z pomidorami

5/5 (1)

Najlepsza jajecznica z pomidorami pod słońcem, jak ją zjeść to tylko pod tym, które o poranku wschodzi nad Marokiem. Czy to w hotelu, restauracji dla turystów, czy w marokańskim domu, kuchnia zaskakuje smakiem, prostotą i kolorami, bo jest to kraj wyjątkowo kolorowy, kiedy poza własny talerz spojrzy się na wystrój wnętrz, wielobarwne stroje mieszkańców, pejzaże, pustynny piasek czy skaliste wybrzeże oceanu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na kolorowe i smaczne śniadanie

W Maroku serwowana jako omlet berberyjski i tak mówi na nią Mariusz, który specjalnie do jej podsmażania przywiózł do domu olej arganowy, pachnący lekko orzechowo, nadający smażonym jajkom czy mięsom charakterystycznego smaku. Jeśli nie macie takiego olejku, wykorzystajcie sprawdzone masło klarowane, które szybko i dość łatwo można przygotować samodzielnie, w domu. Kapary i oliwki razem lub zamiennie, zwłaszcza gdy, tak jak my, zapomnicie o ich zakupie ;). Tylko słodkawe, dojrzałe w słońcu pomidory – to tylko kilka składników w przepisie, więc muszą być najwyższej jakości. Najlepsze jajka jak to tylko możliwe. Niech jajecznica z pomidorami nieziemsko smakuje i wygląda.

Sami oceńcie jej smak. A może jeszcze jakieś zioła i przyprawy do tego?

Jajecznica z pomidorami

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania2 min
Czas gotowania5 min
Całkowity czas7 min
Przepis autorski Mariusz Stachowiak dla DorotaKaminska.pl
Jajecznica z pomidorami według inspiracji z podróży do Maroka czyli przepis na tamtejszy omlet berberyjski. Pyszna jajecznica z pomidorami, cebulą, kaparami, oliwkami i rukolą - przepis krok po kroku.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 1 pomidor (mały, pokrojony w dużą kostkę)
  • 2-4 łyżki kaparów (i/lub 6 czarnych oliwek pokrojonych na plasterki)
  • 1 Garść rukoli (umyta i osuszona)
  • masło klarowane lub olej arganowy (do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Jajecznica z pomidorami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jajecznica z pomidorami - Jak zrobić

    Krok 1
    Cebulę szklę na patelni na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
    Krok 2
    Dodaję jajka, zwiększam ogień i lekko ścinam białka (jeszcze nie mieszam całości)
    Krok 3
    Kiedy białka lekko się zetną, mieszam je z żółtkami tak, żeby w jajecznicy zachowały się dwa kolory. Zmniejszam ogień.
    Krok 4
    Dodaję kapary, oliwki i pomidory, mieszam delikatnie.
    Krok 5
    Serwuję jajecznicę udekorowaną rukolą i doprawioną odrobiną soli.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)