Jajecznica z kurkami przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami czyli sobotnie śniadanie, obowiązkowo na tzw. „pełnym wypasie”. Choć z domu rodzinnego wyniosłam zwyczaj jedzenia smacznych i pożywnych śniadań w ciągu całego tygodnia, te sobotnie szczególnie zapadły mi w pamięć. Mieliśmy zawsze bogato zastawiony stół, a każdy sam komponował sobie zawartość swojego talerza. Tym razem pokażę Wam jak zrobić jajecznicę z kurkami. To proste, a jednak już takie lekko ekskluzywne śniadanie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Najlepszy smak uzyskamy, łącząc jajecznicę z odrobiną świeżej bazylii, która doskonale pasuje do wszelkich dań z jajek. Opcjonalnie, jajecznica z kurkami może być posypana odrobiną białego sezamu lub usmażona na wcześniej uprażonej gorczycy. Taki dodatek nie tylko wzbogaci smak całego dania, ale przy okazji będzie przyjemnie chrupać podczas jedzenia.

Jajecznica z kurek

Jajecznica z kurkami

Pyszna jajecznica z kurkami, smażona na maśle klarowanym, z dodatkiem zeszklonej cebuli, odrobiny gorczycy, która przyjemnie chrupie i świeżych ziół.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z kurek, jajecznica z kurkami
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 391kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2-3 jajka
  • ½ cebuli (nieduża; drobno pokrojona)
  • 50-100 g kurek (dokładnie umyte w zimnej wodzie i przelane wrzątkiem na durszlaku)
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka klarowanego masła (lub np. oleju kokosowego)
  • 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Krok opcjonalny: Na suchej patelni prażę gorczycę (powinna się rozgrzać i zacząć lekko strzelać).
  • Dodaję masło i na niewielkim ogniu szklę cebulę do miękkości.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję kurki (mogą być pokrojone, ale ja wolę w całości) i przesmażam na średnim ogniu aż zmiękną.
  • Do grzybów wbijam jajka i trzymam całość (bez mieszania!) na średnim ogniu, żeby białko lekko się ścięło.
  • Mieszam całość, żeby żółtka połączyły się z białkami, a jajecznica uzyskała pożądaną konsystencję.
  • Dekoruję jajecznicę bazylią i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja na bazie 3 jajek i 100 g kurek | Calories: 391kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 19g (38%) | Fat: 28g (43%) | Saturated Fat: 13g (65%) | Cholesterol: 529mg (176%) | Sodium: 276mg (12%) | Potassium: 768mg (22%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 19.9% | Vitamin C: 6.1% | Calcium: 10.2% | Iron: 33.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam, gdy jajecznica z kurkami pachnie na talerzu! Szkoda, że sezon kurkowy trwa tak krótko… A może to dobrze, bo im dłużej wyczekiwana przyjemność, tym smakuje lepiej?

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami

Dajcie mi znać w komentarzach, czy jajecznica z dodatkiem kurek przypadła Wam do gustu. Z których składników ją przygotowaliście?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

34 komentarze
  1. Tak się zachwycacie kurkami a to nie ma żadnego smaku ten grzyb. Zrobiłem według tego przepisu i niczym nie różni się od normalnej jajecznicy z cebulą.

  2. Moja jajecznica lepsza
    Skład:
    – 4 duże jaja
    – 100g kiełbasy/100g polędwicy sopockiej
    – 1 średnia papryka
    – 2 duże pieczarki
    – 1 mała cebula
    – 1 plasterek sera żółtego
    Przyprawy:
    sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pikantne pomidory. Jak ktoś chce zamiast soli można dodać glutaminian sodu – wegetę.

  3. Moja jajecznica lepsza 😛

    Skład:
    – 4 duże jaja
    – 100g kiełbasy/100g polędwicy sopockiej
    – 1 średnia papryka
    – 2 duże pieczarki
    – 1 mała cebula
    – 1 plasterek sera żółtego

  4. Ja polecam jajecznicę z cukinią i kawałkami szyneczki, mmmm, przepyszna. Do tego jakieś przyprawy można dodać oczywiście

  5. Ale jest teraz akurat prowadzona kampania społeczna, która ma to zmienić :). I tak, ja też jestem tego zdania, zwłaszcza jeśli chodzi o język polski i interpretowanie utworów.

  6. Lubie Twoje filmiki ale maja jeden zasadniczy minus;] Robię się po nich głodny i mam ochotę na coś czego nie dostane Kebaphut:]

  7. Więcej aromatu i wyrazu i dodatkowo gorczyca po uprażeniu przyjemnie chrupie. To patent z mojego sosu kurkowego, podpatrzonego kiedyś w jednej z restauracji :).

  8. ewena: ja też lubię wersję z pieczarkami, nawet bardzo :). Aniu: zapraszam, o ile jesteście się w stanie na tyle wcześnie podnieść w sobotę z łóżek. Następną spróbujemy zrobić na tej vilcacorze, co ją przywieziecie z wakacji ;).

  9. U mnie taka obowiązkowa jajecznica to w niedzielę, więc nie pozostaje mi nic innego, tylko szorować do kuchni i zrobić, co prawda zamiast kurek pieczarki, ale myśle, że tez będzie smaczna:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)