Miłą, sezonową odmianą dla klasycznej jajecznicy w mojej kuchni jest jajecznica z grzybami. Robiona w taki sam sposób jak przygotowuje ją moja babcia, która, w sezonie grzybowym, codziennie rano wychodzi do lasu i zbiera jadalne grzyby z blaszkowanym spodem, np. gołąbki i „sówki”, które, po usmażeniu na maśle, przyjemnie chrupią w smacznej jajecznicy.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Jajecznica z grzybami najlepiej smakuje, kiedy dodamy do niej chrupkie grzyby. Idealnie nadają się do niej wszelkie jadalne gołąbki i gąsówki. Można też przyrządzić ją z pieczarkami albo wykorzystać szlachetniejsze grzyby o szczególnych walorach smakowych.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4-5 świeżych jajek
 - 6 grzybów średniej wielkości (np. gołąbki; pokrojone w kostkę lub na plasterki; grzyby inne niż gołąbki czy pieczarki można obgotować przed dodaniem do jajecznicy i odcedzić; grzyby suszone należy przed dodaniem jajecznicy wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie i lekko odcisnąć)
 - 1 mała cebula (drobno pokrojona)
 - 50 g masła (¼ kostki)
 - ½ łyżeczki tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)
 - ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
 - 1-2 łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
 - bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie; do posypania)
 - sól
 
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim Facebooku
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę lekko solę i szklę na niewielkim ogniu na maśle, opcjonalnie dodając do niej gorczycę.
 - Do zeszklonej cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiam ziołami.
 - Do podsmażonych grzybów z cebulą wbijam jajka i trzymam na ogniu, bez mieszania, aż białka lekko się zetną.
 - Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy, poza ciemnymi grzybami, powinny być widoczne żółte i białe kolory).
 - Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
 - Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią lub natką pietruszki.
 
Wartości odżywcze




Wszystko cudo, ale dlaczego nie ma filmu? 🙂
Wolę patrzeć na Ciebie niż czytać 🙂
Filmy będą, cierpliwości :D. Do wszystkich wrzuconych w ciągu ostatnich dwóch tygodni przepisów. Przeszłam małą rewolucję z oprogramowaniem i jeszcze wszystkiego nie opanowałam :).