Jajecznica z boczkiem przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Choć wolę wersję bezmięsną, wiele osób powtarza mi, że najlepsza jest jajecznica z boczkiem. Najpierw podsmaża się go, z cebulą lub bez, na patelni, żeby wytopić tłuszcz. A potem dokłada jajka. Jajecznica na boczku ma charakterystyczny aromat, zwłaszcza gdy przyrządzi się ją z dodatkiem wędzonego mięsa. Ciekawa jestem, czy wiecie jak zrobić jajecznicę z boczkiem i czy to Wasza ulubiona. A może jednak z innymi dodatkami lepsza?

Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Doskonała jajecznica z boczkiem i cebulą lub szczypiorkiem. W wersji klasycznej to tylko jajka, cebula i boczek z przyprawami, ale proponuję dodatek śmietanki i parmezanu dla bogatszego smaku.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Europejska, Polska
Przepis na: jajecznica z boczkiem
Liczba porcji: 2
Kalorie: 411kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2-4 plastry boczku (gotowany lub wędzony; pokrojony w niedużą kostkę)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana; można zastąpić 2 łyżkami szczypiorku i posypać nim gotową jajecznicę)
  • 2 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki (do zup i sosów, do 12% tłuszczu)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 szczypta soli (można pominąć, jeśli boczek jest solony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Boczek podsmażam na patelni, na której potem będzie smażona jajecznica. Gdy się zrumieni, odcedzam z wytopionego tłuszczu i odkładam na talerzyk.
  • Białka rozkłócam w misce ze śmietanką, solą i pieprzem.
  • Z patelni zbieram za pomocą łyżki większość pozostałego po smażeniu boczku tłuszczu, następnie dodaję masło i cebulę i szklę ją na niedużym ogniu.
  • Wlewam rozkłócone białka i delikatnie mieszając, smażę na niedużym ogniu. Gdy się lekko zetną, dodaję żółtka, ser i zrumieniony boczek.
  • Dosmażam jajecznicę do pożądanego stopnia wilgotności/suchości. Warto pamiętać, że masa jajeczna będzie się ścinać i wysychać jeszcze chwilę po przełożeniu na talerz.
  • Dekoruję listkami bazylii lub szczypiorkiem i od razu serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

W najprostszej wersji można pominąć dodatek sera i śmietanki. Wystarczy wtedy zrumienić boczek, następnie zdjąć go z patelni, odcedzić nadmiar tłuszczu, dodać masło i cebulę, a potem wbić całe jajka.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja z cebulą, parmezanem i śmietanką | Calories: 411kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 18g (36%) | Fat: 35g (54%) | Saturated Fat: 14g (70%) | Cholesterol: 385mg (128%) | Sodium: 569mg (24%) | Potassium: 230mg (7%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 16% | Vitamin C: 1.3% | Calcium: 10.8% | Iron: 9.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)