fbpx
Czytasz właśnie
Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Choć wolę wersję bezmięsną, wiele osób powtarza mi, że najlepsza jest jajecznica z boczkiem. Najpierw podsmaża się go, z cebulą lub bez, na patelni, żeby wytopić tłuszcz. A potem dokłada jajka. Jajecznica na boczku ma charakterystyczny aromat, zwłaszcza gdy przyrządzi się ją z dodatkiem wędzonego mięsa. Ciekawa jestem, czy wiecie jak zrobić jajecznicę z boczkiem i czy to Wasza ulubiona. A może jednak z innymi dodatkami lepsza?

Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Doskonała jajecznica z boczkiem i cebulą lub szczypiorkiem. W wersji klasycznej to tylko jajka, cebula i boczek z przyprawami, ale proponuję dodatek śmietanki i parmezanu dla bogatszego smaku.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Europejska, Polska
Przepis na: jajecznica z boczkiem
Liczba porcji: 2
Kalorie: 411kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2-4 plastry boczku (gotowany lub wędzony; pokrojony w niedużą kostkę)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana; można zastąpić 2 łyżkami szczypiorku i posypać nim gotową jajecznicę)
  • 2 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki (do zup i sosów, do 12% tłuszczu)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 szczypta soli (można pominąć, jeśli boczek jest solony)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W najprostszej wersji można pominąć dodatek sera i śmietanki. Wystarczy wtedy zrumienić boczek, następnie zdjąć go z patelni, odcedzić nadmiar tłuszczu, dodać masło i cebulę, a potem wbić całe jajka.

Jak zrobić

  • Boczek podsmażam na patelni, na której potem będzie smażona jajecznica. Gdy się zrumieni, odcedzam z wytopionego tłuszczu i odkładam na talerzyk.
  • Białka rozkłócam w misce ze śmietanką, solą i pieprzem.
  • Z patelni zbieram za pomocą łyżki większość pozostałego po smażeniu boczku tłuszczu, następnie dodaję masło i cebulę i szklę ją na niedużym ogniu.
  • Wlewam rozkłócone białka i delikatnie mieszając, smażę na niedużym ogniu. Gdy się lekko zetną, dodaję żółtka, ser i zrumieniony boczek.
  • Dosmażam jajecznicę do pożądanego stopnia wilgotności/suchości. Warto pamiętać, że masa jajeczna będzie się ścinać i wysychać jeszcze chwilę po przełożeniu na talerz.
  • Dekoruję listkami bazylii lub szczypiorkiem i od razu serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja z cebulą, parmezanem i śmietanką | Kalorie: 411kcal (21%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 18g (36%) | Tłuszcze: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 385mg (128%) | Sód: 569mg (25%) | Potas: 230mg (7%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 800IU (16%) | Witamina C: 1.1mg (1%) | Wapń: 108mg (11%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom