Jajecznica z boczkiem przepis | Dorota Kamińska

Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Choć wolę wersję bezmięsną, wiele osób powtarza mi, że najlepsza jest jajecznica z boczkiem. Najpierw podsmaża się go, z cebulą lub bez, na patelni, żeby wytopić tłuszcz. A potem dokłada jajka. Jajecznica na boczku ma charakterystyczny aromat, zwłaszcza gdy przyrządzi się ją z dodatkiem wędzonego mięsa. Ciekawa jestem, czy wiecie jak zrobić jajecznicę z boczkiem i czy to Wasza ulubiona. A może jednak z innymi dodatkami lepsza?

5 od 3 osób
Jajecznica z boczkiem
Jajecznica z boczkiem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 

Doskonała jajecznica z boczkiem i cebulą lub szczypiorkiem. W wersji klasycznej to tylko jajka, cebula i boczek z przyprawami, ale proponuję dodatek śmietanki i parmezanu dla bogatszego smaku.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Europejska, Polska
Przepis na: jajecznica z boczkiem
Liczba kalorii: 411 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2-4 plastry boczku (gotowany lub wędzony; pokrojony w niedużą kostkę)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana; można zastąpić 2 łyżkami szczypiorku i posypać nim gotową jajecznicę)
  • 2 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki (do zup i sosów, do 12% tłuszczu)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 szczypta soli (można pominąć, jeśli boczek jest solony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

W najprostszej wersji można pominąć dodatek sera i śmietanki. Wystarczy wtedy zrumienić boczek, następnie zdjąć go z patelni, odcedzić nadmiar tłuszczu, dodać masło i cebulę, a potem wbić całe jajka.

Jajecznica z boczkiem - Jak zrobić
  1. Boczek podsmażam na patelni, na której potem będzie smażona jajecznica. Gdy się zrumieni, odcedzam z wytopionego tłuszczu i odkładam na talerzyk.

  2. Białka rozkłócam w misce ze śmietanką, solą i pieprzem.

  3. Z patelni zbieram za pomocą łyżki większość pozostałego po smażeniu boczku tłuszczu, następnie dodaję masło i cebulę i szklę ją na niedużym ogniu.

  4. Wlewam rozkłócone białka i delikatnie mieszając, smażę na niedużym ogniu. Gdy się lekko zetną, dodaję żółtka, ser i zrumieniony boczek.

  5. Dosmażam jajecznicę do pożądanego stopnia wilgotności/suchości. Warto pamiętać, że masa jajeczna będzie się ścinać i wysychać jeszcze chwilę po przełożeniu na talerz.

  6. Dekoruję listkami bazylii lub szczypiorkiem i od razu serwuję.

Wartości odżywcze
Jajecznica z boczkiem
Wielkość porcji (1 porcja z cebulą, parmezanem i śmietanką)
Liczba kalorii 411 kcal Kalorie z tłuszczów 315 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 35g 54%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 385mg 128%
Sód 569mg 24%
Potas 230mg 7%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Cukry 1g
Białko 18g 36%
Witamina A 16%
Witamina C 1.3%
Wapń 10.8%
Żelazo 9.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)