Jagnięcina pieczona ze śliwkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jagnięcina pieczona ze śliwkami
Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Jagnięcina pieczona ze śliwkami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania jednogarnkowe

Jagnięcina pieczona ze śliwkami to moja odpowiedź na wyzwanie rzucone przez pewnego przystojnego mężczyznę. Być może widzieliście go na jednym z billboardów w swoim mieście lub gdzieś w trasie. Ale wszystko po kolei.

Jacek Majchrzak to indywidualista, który śmiało podąża za swoimi marzeniami. Zupełnie jak ja :). Nie boi się ryzyka, w kuchni stawia na sprawdzone smaki i tradycyjne potrawy połączone z wyrazistymi przyprawami. Potrafi wszystko rzucić, postawić na jedną kartę i działać. Jest głównym bohaterem serialu „Na noże”, który jesienią i zimą, podczas długich wieczorów, będzie emitowany w stacji TVN. W roli Jacka wystąpi Wojciech Zieliński, niezapomniany doktor Orda z „Lekarzy”, tym razem w zupełnie innej „odsłonie”.

Dostałam kilka dni temu pewną przesyłkę i to właśnie ona zainspirowała mnie do stworzenia dzisiejszego dania.

Tajemnicza przesyłka
Tajemnicza przesyłka
„Na noże” - zapowiedź nowego serialu TVN
„Na noże” – zapowiedź nowego serialu TVN

Czy sprostam wyzwaniu i przygotuję coś smacznego, potrawę, której nie powstydziłby się Jacek Majchrzak? Oczywiście :). Ma być kolorowo, ładnie podane, choć pozornie na talerzu Jacka panuje nieład, za to w efekcie wszystko do siebie pasuje. Jacek lubi potrawy, w których dominują smaki nietypowych przypraw. Spora porcja, kolorowy talerz… Brzmi znajomo, do dzieła!

Zobacz też
Zupa z pstrąga

Składniki do wykorzystania
Składniki do wykorzystania
Akcesoria do pomocy :)
Akcesoria do pomocy 🙂

Pomyślałam o gnocchi ze szpinakiem, podanych z jagnięciną w śliwkowym sosie. Ale chciałam przygotować coś wyjątkowo kolorowego, więc dołożyłam trochę składników i oto mój bazowy zestaw!

Jagnięcina pieczona ze śliwkami - składniki
Jagnięcina pieczona ze śliwkami – składniki
Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami i warzywami, z dodatkiem rozmarynu i tymianku oraz czosnku albo imbiru. Prosta do przygotowania, łatwa i jednogarnkowa, pyszna pieczona jagnięcina z warzywami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 1 godz. 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: jagnięcina pieczona ze śliwkami
Liczba porcji: 5 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g jagnięciny (karkówka (lub łopatka, udziec bez kości, oczyszczona z tłuszczu i błon, pokrojona na kawałki wielkości dużego kęsa, namoczone przez noc w wytrawnym winie))
  • 6 śliwek węgierek (przekrojone na połówki, wypestkowane)
  • 2 cebule (średnie; pokrojone w ósemki)
  • 4-6 Ząbków czosnku (pokrojony w cienkie plasterki; można zastąpić 1 łyżką świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 marchewki (oskrobane; pokrojone w grube plastry)
  • 2 Garście pomidorków koktajlowych (słodkie w smaku)
  • 1 czerwona papryka (bez nasion, pokrojona w grubą kostkę)
  • 6 ziemniaków (średnie, obrane lub w skórce, ale dokładnie wyszorowane, pokrojone w grube plastry)
  • 2 Garście szpinaku (świeże listki, bez grubych łodyg)
  • 2 łyżki tymianku (świeży, drobno posiekany)
  • 4 Gałązki rozmarynu (świeży)
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (extra vergine; można zastąpić stopionym masłem klarowanym lub olejem kokosowym rafinowanym)
  • OPCJONALNIE
  • 1 Szczypta chili

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Film wideo

Jagnięcina pieczona ze śliwkami | DOROTA.iNJagnięcina pieczona ze śliwkami - tym razem w wersji wideo. Jest trochę krojenia, ale poza tym wystarczy tylko wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego i piecze się sama :). Podobają Wam się takie krótkie filmiki z przepisami, robić ich więcej?Przepis do wydrukowania: https://dorotakaminska.pl/jagniecina-pieczona-ze-sliwkami/Opublikowany przez Dorota Kamińska na 7 wrzesień 2016
Obejrzyj bezpośrednio na moim Facebooku

Jak zrobić

  • Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 1
  • Mięso nacieram solą i pieprzem oraz czosnkiem lub imbirem i chili. Skrapiam oliwą, odstawiam do lodówki na 30 minut.
  • Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 2
  • W natłuszczonej formie do pieczenia układam warstwowo warzywa i mięso oraz tymianek i rozmaryn (jeśli mięso ma się udusić, powinno być niżej). Cebulę i śliwki można, opcjonalnie, podsmażyć wcześniej na patelni, na maśle klarowanym, oliwie lub oleju kokosowym. Im głębsze naczynie, tym więcej sosu zebranego na dnie w czasie pieczenia.
  • Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 3
  • Podlewam całość 2-4 łyżkami oliwy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na dolną półkę, na ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).
  • Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 4
  • Gotowe danie dekoruję świeżą kolendrą. Opcjonalnie, przed podaniem, sos można odlać z dna i zredukować na patelni, na dużym ogniu.
  • Jagnięcina pieczona ze śliwkami
  • Potrawę można zaserwować samodzielnie lub podać z gotowaną kaszą gryczaną niepaloną, kuskusem, kaszą jaglaną, komosą ryżową lub ryżem.

Przydatne przepisy i poradniki

Przepis powstał we współpracy z TVN.
  1. Jagnięcinę można zastąpić innym mięsem o łagodnym smaku, np. kawałkami kurczaka ze skórą.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polecam jagnięcinę pieczoną ze śliwkami na jesienne lub zimowe wieczory. A jeśli macie ochotę śledzić zmagania kulinarne, słowne i „na noże” Jacka Majchrzaka z jego konkurentem, Darkiem Boretti, oglądajcie serial „Na noże” w TVN w każdą niedzielę o godz. 21:30.

Jagnięcina pieczona ze śliwkami - smacznego!
Jagnięcina pieczona ze śliwkami – smacznego!
Jagnięcina pieczona ze śliwkami
Jagnięcina pieczona ze śliwkami
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom