Jaglanka

Jaglanka

Kuzynka pożywnej owsianki czyli jaglanka – przepis na pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie na słodko lub wytrawnie. Do rozgrzania się w chłodne poranki lub zawsze, gdy potrzebne jest śniadanie lekkostrawne, które jednocześnie postawi nas na nogi. U mnie zazwyczaj na słodko – uwielbiam zrobić jaglankę z dodatkiem kolorowych owoców i mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego! Można też zrobić wersję wytrawną – co kto lubi!

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania

Jaglanka może powstać na dwa sposoby: z ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych. Obie wersje są lekkostrawne i pożywne, a z płatków oczywiście kaszkę przygotuje się szybciej. Warto jednak pamiętać, że kasza jaglana na śniadanie przygotowana z całych ziaren będzie bogatsza w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.

Jaglanka – pyszna kasza jaglana na śniadanie

Kasza i mleko lub jogurt to podstawowy skład. Do tego odrobina miodu lub dodatek owoców: całych, a może zmiksowanych? Świeżych, mrożonych, czy suszonych? Do wyboru :). Jaglanka jest pyszna z polskimi sezonowymi, tj. truskawki, maliny, jagody, porzeczki, jabłka… Albo z importowanymi: spróbujcie dodać granat, banana, brzoskwinię, mango, figę.

Kasza jaglana na śniadanie mojego autorstwa obowiązkowo zawiera orzechy, pestki dyni lub słonecznik – bez nich rzadko sięgam po śniadaniowe „paćki” ;). Mak lub nasiona chia to także składniki, z których korzystam. Coś musi chrupać!

Kaszka jaglana wytrawna

Bez cukru, za to np. z twarożkiem, pestkami z dyni i słonecznika oraz awokado. Co Wy na to?

5 od 1 osoby
Jaglanka
Jaglanka - kasza jaglana na śniadanie
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 

Jaglanka czyli smaczna kasza jaglana na śniadanie, w formie przypominającej owsiankę. Do zrobienia z ziarnistej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych, śniadaniowa kaszka jaglana.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Keyword: jaglanka, kasza jaglana na śniadanie, kaszka jaglana
Liczba kalorii: 415 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kaszka jaglana
  • szklanki suchej kaszy jaglanej (wypłukana w gorącej wodzie, dobrze odcedzona)
  • 1 szklanka mleka (polecam kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też mleko krowie lub wodę/sok z owoców)
  • szklanki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Dodatki (do wyboru)
  • 2-4 łyżeczki orzechów nerkowców lub włoskich (grubo posiekane)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego (można zastąpić 1 łyżką miodu)
  • banan, truskawki, jagody, maliny, winogrona, granat, figi lub inne owoce
  • wiórki kokosowe lub migdały w płatkach
Do dekoracji
  • nasiona chia lub mak (można posypać wierzch lub po ugotowaniu dodać do kaszki przed przelaniem do miseczek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jaglanka - kasza jaglana na śniadanie - Jak zrobić
  1. W niedużym garnku zalewam odcedzoną z gorącej wody kaszę wodą i mlekiem. Dodaję sól i cynamon. Zagotowuję.

  2. Zmniejszam ogień do minimum (kasza ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję przez ok. 20 minut, do uzyskania konsystencji owsianki. W trakcie gotowania nie mieszam.

  3. Zdejmuję kaszę z ognia, przelewam do miseczek. Dekoruję syropem/miodem oraz owocami, wiórkami i orzechami.

Wartości odżywcze
Jaglanka - kasza jaglana na śniadanie
Wielkość porcji (1 miseczka z dodatkiem syropu klonowego i nerkowców, bez owoców i innych dodatków)
Liczba kalorii 415 kcal Kalorie z tłuszczów 72 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 8g 12%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 12mg 4%
Sód 87mg 4%
Potas 368mg 11%
Węglowodany ogółem 71g 24%
Błonnik 6g 24%
Cukry 18g
Białko 12g 24%
Witamina A 4%
Wapń 19%
Żelazo 13.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Dajcie znać, czy lepsza jest na słodko, czy może wytrawna. Jestem bardzo ciekawa, jakie są Wasze ulubione dodatki!

Jaglanka - kasza jaglana na śniadanie
Jaglanka – kasza jaglana na śniadanie
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Uwielbiam takie zestawy na śniadanie, zawsze potrafią postawić mnie na nogi 🙂 Czasami też zabieram taką owsiankę ze sobą do pracy i wtedy dopiero rozkoszuję się jej smakiem 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)