fbpx
Czytasz właśnie
Jaglanka

Jaglanka

Jaglanka

Kuzynka pożywnej owsianki czyli jaglanka – przepis na pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie na słodko lub wytrawnie. Do rozgrzania się w chłodne poranki lub zawsze, gdy potrzebne jest śniadanie lekkostrawne, które jednocześnie postawi nas na nogi. U mnie zazwyczaj na słodko – uwielbiam zrobić jaglankę z dodatkiem kolorowych owoców i mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego! Można też zrobić wersję wytrawną – co kto lubi!

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania

Jaglanka może powstać na dwa sposoby: z ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych. Obie wersje są lekkostrawne i pożywne, a z płatków oczywiście kaszkę przygotuje się szybciej. Warto jednak pamiętać, że kasza jaglana na śniadanie przygotowana z całych ziaren będzie bogatsza w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.

Jaglanka – pyszna kasza jaglana na śniadanie

Kasza i mleko lub jogurt to podstawowy skład. Do tego odrobina miodu lub dodatek owoców: całych, a może zmiksowanych? Świeżych, mrożonych, czy suszonych? Do wyboru :). Jaglanka jest pyszna z polskimi sezonowymi, tj. truskawki, maliny, jagody, porzeczki, jabłka… Albo z importowanymi: spróbujcie dodać granat, banana, brzoskwinię, mango, figę.

Kasza jaglana na śniadanie mojego autorstwa obowiązkowo zawiera orzechy, pestki dyni lub słonecznik – bez nich rzadko sięgam po śniadaniowe „paćki” ;). Mak lub nasiona chia to także składniki, z których korzystam. Coś musi chrupać!

Zobacz też
Makaron z marchewki z jarmużem

Kaszka jaglana wytrawna

Bez cukru, za to np. z twarożkiem, pestkami z dyni i słonecznika oraz awokado. Co Wy na to?

Jaglanka - kasza jaglana na śniadanie

Jaglanka - kasza jaglana na śniadanie

Jaglanka czyli smaczna kasza jaglana na śniadanie, w formie przypominającej owsiankę. Do zrobienia z ziarnistej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych, śniadaniowa kaszka jaglana.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jaglanka, kasza jaglana na śniadanie, kaszka jaglana
Liczba porcji: 2
Kalorie: 415kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kaszka jaglana

  • szklanki suchej kaszy jaglanej (wypłukana w gorącej wodzie, dobrze odcedzona)
  • 1 szklanka mleka (polecam kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też mleko krowie lub wodę/sok z owoców)
  • szklanki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

Dodatki (do wyboru)

  • 2-4 łyżeczki orzechów nerkowców lub włoskich (grubo posiekane)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego (można zastąpić 1 łyżką miodu)
  • banan, truskawki, jagody, maliny, winogrona, granat, figi lub inne owoce
  • wiórki kokosowe lub migdały w płatkach

Do dekoracji

  • nasiona chia lub mak (można posypać wierzch lub po ugotowaniu dodać do kaszki przed przelaniem do miseczek)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • W niedużym garnku zalewam odcedzoną z gorącej wody kaszę wodą i mlekiem. Dodaję sól i cynamon. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum (kasza ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję przez ok. 20 minut, do uzyskania konsystencji owsianki. W trakcie gotowania nie mieszam.
  • Zdejmuję kaszę z ognia, przelewam do miseczek. Dekoruję syropem/miodem oraz owocami, wiórkami i orzechami.

Wartości odżywcze

Serving: 1miseczka z dodatkiem syropu klonowego i nerkowców, bez owoców i innych dodatków | Kalorie: 415kcal (21%) | Carbohydrates: 71g (24%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sód: 87mg (4%) | Potas: 368mg (11%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 200IU (4%) | Wapń: 190mg (19%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać, czy lepsza jest na słodko, czy może wytrawna. Jestem bardzo ciekawa, jakie są Wasze ulubione dodatki!

Jaglanka - kasza jaglana na śniadanie
Jaglanka – kasza jaglana na śniadanie
3 komentarze
  • Jaglanka – najlepszy sposób na śniadanie 🙂 Ja jak tylko nie zapomnę to namaczam najpierw kaszę na kilka-kilkanaście godzin, wtedy po ugotowaniu jaglanka wychodzi bardziej kremowa niż „ziarnista”.

  • Uwielbiam takie zestawy na śniadanie, zawsze potrafią postawić mnie na nogi 🙂 Czasami też zabieram taką owsiankę ze sobą do pracy i wtedy dopiero rozkoszuję się jej smakiem 🙂

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom