Jabłecznik przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jabłecznik

Jabłecznik

  • dużo jabłek w środku
  • cudownie pachnie cynamonem
  • z dodatkiem chrupiących orzechów w masie
Jabłecznik

Jabłecznik w tej wersji uwielbiam! Przepis na jabłecznik cioci Marii od wielu lat jest w naszej rodzinie. Po upieczeniu i pokrojeniu ciasta delikatnie biorę jeden kęs, potem drugi, przedostając się przez kruchą warstwę do cudownie pachnącej cynamonem masy z utartych jabłek. Razem z mamą i babcią zastanawiamy się, jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, bo tak się zawsze mówiło w naszej rodzinie na to ciasto, a szarlotką. Popijamy aromatyczną kawę i herbatę i patrzymy przez okno na wiejskie pagórki, które wkrótce pokryją się trawą. Promienie słońca i śpiew ptaków zwiastują, że to już wiosna i niebawem na naszych stołach pojawią się inne, owocowe ciasta. A ciocia Maria miała rację. Jej przepis jest idealny. Z chęcią podzielę się nim z Wami. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

To dwa płaty półkruchego ciasta i jabłkowe nadzienie z dodatkiem rodzynek i orzechów, pięknie pachnące cynamonem. Bez niego, dla mnie, jabłka w słodkich wypiekach mogłyby nie istnieć.

Przepis na jabłecznik

Masa jabłkowa jest na tyle gęsta, że ciasto bez problemu można pokroić ciasto w elegancką kostkę. Jednak w ustach rozpływa się potem wyśmienicie!

Jabłecznik

Jabłecznik

Najlepszy jabłecznik na kruchym cieście, z cynamonem, orzechami i cukrem pudrem. Klasyczny jabłecznik tradycyjny, z dużą ilością jabłek.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz. 10 min
Razem: 1 godz. 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: jabłecznik, jabłecznik klasyczny, jabłecznik na kruchym cieście, tradycyjny jabłecznik
Liczba porcji: 1 forma o wymiarach ok. 25 x 35 cm
Kalorie: 242kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto półkruche

  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła (1¼ kostki)

Masa jabłkowa

  • kg jabłek (kwaskowate, winne; obrane, bez ogryzków, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g rodzynek
  • 5 łyżek cukru waniliowego
  • 100 g orzechów (włoskie lub nerkowce; grubo posiekane)
  • cynamon

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Kruche ciasto

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto półkruche

  • Twarde masło siekamy z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Dodajemy jajka i szybko zagniatamy półkruche ciasto.
  • Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dna formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przekładamy do niej razem z papierem.

Masa jabłkowa

  • Utarte jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.

Składanie warstw jabłecznika

  • Spód ciasta wykładamy, razem z papierem do pieczenia, na blaszce, dziurawimy widelcem i jeśli jabłka są bardzo mocno soczyste, zapiekamy go przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
  • Na spodniej warstwie wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.
  • Rolujemy drugą połowę ciasta razem z papierem, następnie rozwijamy na wierzchu jabłek ułożonych na spodzie ciasta, w formie do pieczenia.
  • Zawijamy brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie pod spód i również nakłuwamy całość widelcem.

Pieczenie

  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
  • Jeśli zbyt mocno przypiekałoby się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Za pomocą patyczka sprawdzamy czy masa jabłkowa zgęstniała, a spód ciasta nie jest zbyt miękki.

Dekorowanie

  • Jabłecznik po całkowitym wystudzeniu kroimy i posypujemy cukrem pudrem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić ciasto półkruche

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 242kcal (12%) | Carbohydrates: 33g (11%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sód: 82mg (4%) | Potas: 157mg (4%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 315IU (6%) | Witamina C: 3mg (4%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Klasyczna i najprostsza dekoracja z cukru pudru i oto wspaniałe, tradycyjne, polskie ciasto!

Jabłecznik przepis

Chociaż raz na rok, ale muszę zjeść przynajmniej jeden kawałek. Sama wciąż przygotowuję na blog nowe ciasta, ale zawsze po cichu liczę, że upiecze go któraś z moich ciotek na rodzinną imprezę. I potem rzeczywiście on zawsze jest!

Jabłecznik
Jabłecznik

Ciekawa jestem, czy też pokochacie jego smak i ten cudowny zapach. Jak udał się jabłecznik? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

48 komentarzy
  • Wlasnie wyciagnelam to ciasto z piekarnika i skosztowalam kawaleczek. To moj pierwszy w zyciu jablecznik i to na dodatek na obczyznie. Bardzo mi spmakuje !!!! Dziekuje za ten przepis!

  • Kruche i półkruche ciasta wychodzą z każdej mąki pszennej: krupczatki, razowej, tortowej… Kwestia ewentualnego dosypania większej ilości mąki, żeby ciasto dobrze się wałkowało i nie było zbyt wilgotne :). Możesz też wymieszać mąkę 480 z krupczatką, pół na pół.

  • Te dwie nazwy są uzależnione od regionów w jakich mieszkamy, gdzieniegdzie-do pewnego czasu- inaczej je nazywano, gdy społeczeństwo się wymieszało, doszło do tego,że jabłecznik i szarlotka to RACZEJ to samo. Tak jak borówki i jagody.

  • Jabłecznik jest przepyszny.Zrobiłam go dzisiaj dałam orzechy włoskie i wyszło palce lizać.Mój mąż powiedział że to najlepszy jabłecznik jaki jadł.Z całego serca polecam super przepis łatwo i szybko się robi .Dziękuję za przepis.

  • Uwielbiam twoje przepisy 🙂 jabłecznik wyszedł mi cudwonie i znikł w mgnieniu oka 🙂 i zrobiłam placek marchewkowy z twojego przepisu i teraz na każdą impreze musze go piec wyszedł przepyszny 🙂 pozdrawiam Daria :*

  • Robiłam ostatnio według tego właśnie przepisu i muszę powiedzieć , że było wyśmienite !
    Nie obyło się bez wpadek – nie posłodziłam ciasta, na końcu zapomniałam o placuszku i przetrzymałam go w piekarniku przez co miejscami się przypalił a i tak nie stracił pysznego smaku 😀
    Często korzystam z Pani przepisów. Dziękuje za inspiracje! :)))

  • [..YouTube..] Robiłam ostatnio według tego właśnie przepisu i muszę powiedzieć , że było wyśmienite !
    Nie obyło się bez wpadek – nie posłodziłam ciasta, na końcu zapomniałam o placuszku i przetrzymałam go w piekarniku przez co miejscami się przypalił a i tak nie stracił pysznego smaku 😀
    Często korzystam z Pani przepisów. Dziękuje za inspiracje! :)))

  • Świetny jabłecznik!
    Polecam bardzo serdecznie ten przepis, jest prosty, brak w nim jakichkolwiek komplikacji.
    Robię t ciasto już trzeci raz w ciągu miesiąca i za każdym razem jest PYSZNY – wszyscy się nim zachwycają 🙂

  • Zrobiłam i udał się znakomicie 🙂 Ciasto jest przepyszne, a orzechy idealnie pasują do jabłek. Bardzo dziękuję za fantastyczny przepis 🙂

  • Musisz obciążać ciasto np. fasolką albo takimi specjalnymi kulkami lub dobrze je nakłuwać przed pieczeniem, wtedy się nie powinno odkształcać.

  • Jakie ładne, takie równiutkie 🙂 Mi to zawsze w większości ciast wychodzą góry i doliny i np. w Pani Walewskiej nie wyglądało to ładnie :/

  • [..YouTube..] Jakie ładne, takie równiutkie 🙂 Mi to zawsze w większości ciast wychodzą góry i doliny i np. w Pani Walewskiej nie wyglądało to ładnie :/

  • dwa razy piekłam według tego przepisu i chociaż nie był tak wysoki jak ten na filmie to był b.pyszny.b.dziękuję za film jest pomocny w przypadku osób które nie mają pojęcia o pieczeniu a ja się do nich zaliczam ( nienawidzę gotowania ) . Dziękuję 🙂

  • Toczyła się na ten temat dyskusja pod tym przepisem na mojej stronie na Facebooku :). Dla każdego istnieje inna definicja jednego i drugiego ciasta :). Dla mnie szarlotka to ciasto z podsmażonych z cukrem na patelni jabłek, takie wysokie i eleganckie, choć oczywiście można dodać do niej jeszcze inne owoce, a jabłecznik to dwa placki przełożone masą jabłkową. Ale już choćby szarlotka sypana nie podchodzi pod te moje definicje ;).

  • [..YouTube..] Toczyła się na ten temat dyskusja pod tym przepisem na mojej stronie na Facebooku :). Dla każdego istnieje inna definicja jednego i drugiego ciasta :). Dla mnie szarlotka to ciasto z podsmażonych z cukrem na patelni jabłek, takie wysokie i eleganckie, choć oczywiście można dodać do niej jeszcze inne owoce, a jabłecznik to dwa placki przełożone masą jabłkową. Ale już choćby szarlotka sypana nie podchodzi pod te moje definicje ;).

  • Nie mogę oglądać takich rzeczy, bo się od razu głodny robię.
    Jeszcze jakbym potrafił takie ciasto upiec ehhh…
    Nie znam się na przepisach kulinarnych, ale efekt końcowy wygląda wręcz wyśmienicie!

  • [..YouTube..] Nie mogę oglądać takich rzeczy, bo się od razu głodny robię.
    Jeszcze jakbym potrafił takie ciasto upiec ehhh…
    Nie znam się na przepisach kulinarnych, ale efekt końcowy wygląda wręcz wyśmienicie!

  • Wygląda pięknie 🙂 Też się zastanawiałam nad różnicą szarlotki i jabłecznika, ale to chyba rzeczywiście tylko dwie nazwy.Osobiście wolę szarlotka, brzmi tak jakoś… bardziej wykwintnie 😉 W schronisku „Murowaniec” nad Morskim Okiem podawano kiedyś przepyszną szarlotkę, często jeszcze ciepłą, mam wielki sentyment do tego ciasta i piekę często. Ale najczęściej z takiego kruchego, sypkiego ciasta, bo to mega szybkie jest :). Jeszcze się nie pokusiłam na upieczenie takiej z bardziej miękkiego, pulchnego ciasta.

  • jablecznik wyglada smakowicie i podejrzalam fajny sposób walkowania na pergaminie i przenoszenia do foremki od razu naim super i chyba zrobię ten jabłecznik dziś…

  • Zrobiłaś mi teraz smaka, moja babcia zawsze jabłecznika robi, a że od kilku lat bywam u niej raz do roku to nie jadłem jabłecznika chyba z 5 lat 🙁

  • To nie jest to samo…choc nie do końca Jablecznik jest zawsze z jabłek…a szarlotka jest rodzajem ciasta (tak jak tarta, babka, tort) i mozna ja robic z róznych owoców. Najczesciej podawana jest na cieplo z lodami i bita smietana i nie jest to ciasto drożdżowe. Natomiast Jabłecznik może być mieszanym ciastem i drożdżowym, jedzonym na zimno,

  • @Alex Andra – zawsze kopiujesz odpowiedzi z kafeteria.pl (pierwszy wynik z Google)? Tam po przecinku bylo jeszcze, ze od ciasta drozdzowego na cieplo boli brzuch :))))
    Natomiast zgadzam sie jak najbardziej z ta odpowiedzia, jablecznik tylko z jablek, a szarlotka (fr. charlotte) moze byc z czym innym, nie tylko z owocami! Chyba najbardziej popularna jest charlotte aux fraises, czyli z truskawkami, ale bardzo znana i lubiana jest tez ta z czekolada. A tak wogole to kazde ciasto pieczone w formie do charlotte bedzie szarlotka :)))

  • Kiedyś uważałem, że jabłecznik to ciasto, do którego używa się surowych jabłek, do szarlotki zaś jabłek uprażonych z cukrem. Jednak to chyba nie to. Dla mnie obydwie nazwy to najczystszej wody synonimy, przynajmniej w odniesieniu do ciasta. Poza tym, jabłecznik to zdaje się alkohol jabłkowy, zwany inaczej cydrem.

  • hmm, mi się kojarzy, że szarlotka jest na kruchym cieście z drobno pokrojonymi jabłkami a jabłecznik jest ciastem ucieranym z kawałkami jabłka zatopionymi w cieście 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom