Indyjskie curry z kurczakiem

Cudownie pachnące przyprawami, o charakterystycznym, korzennym aromacie, pyszne indyjskie curry z kurczakiem, do ugotowania jako danie jednogarnkowe, rozgrzewające, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. To jedna z potraw, które nie są skomplikowane w przygotowaniu, a łatwo zaskoczyć nimi domowników i gości. Wystarczy zamarynować z wyprzedzeniem mięso: najlepiej rano, przed wyjściem do pracy lub chociaż kilkanaście minut przed przygotowaniem posiłku.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszny obiad

Takie indyjskie curry z kurczakiem to przepis doskonały na obiad lub kolację, do podania w głębokich talerzach z ugotowanym ryżem lub jednej wspólnej misce, z której można wybierać je kawałkami chlebków naan (u mnie nieklasyczna wersja bez drożdży) lub innego pieczywa, z którego mnogości słynie kuchnia dalekich Indii.

Postawcie na dojrzałe, słodkie w smaku pomidory lub dobrej jakości pulpę/passatę. To bardzo ważny składnik sosu. Wybierzcie mieszankę przypraw bez niepotrzebnych dodatków takich jak glutaminian sodu czy sól, którą lepiej dozować samodzielnie, osobno. Posypcie potrawę orzechami, które będą chrupkim akcentem dla pozostałych, miękkich składników. Nie zapomnijcie o kolendrze lub mięcie, która nie tylko doda potrawie koloru, ale też przełamie pozostałe, korzenne smaki.

Indyjskie curry z kurczakiem
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Przepis na indyjskie curry z kurczakiem doprawione imbirem i korzennymi przyprawami, w sosie pomidorowym, przełamane smakiem limonki, podane z orzechami i kolendrą oraz ryżem lub chlebkami naan.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Liczba kalorii: 599 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 3
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso i marynata
  • 400 g piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę)
  • ½ szklanki gęstego jogurtu
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • ½ łyżeczki kuminu
  • szczypta soli
Sos
  • ½ kg dojrzałych, słodkich w smaku pomidorów (bez nasion, pokrojone w kostkę lub ok. 300 ml pomidorowej passaty)
  • 1 nieduża cebula (pokrojona w piórka,)
  • ½ papryczki chili (czerwona, o długości ok. 12 cm, pokrojona w drobniutką kosteczkę,)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany,)
  • ½ łyżki świeżo startego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ szklanki śmietanki kremówki ok. 30% tłuszczu lub mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • świeża kolendra lub mięta
  • orzechy nerkowce (grubo siekane)
Dodatkowo
  • ugotowany ryż basmati
  • chlebki naan

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Indyjskie curry z kurczakiem - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Indyjskie curry z kurczakiem - Jak zrobić
  1. Mięso mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut (a najlepiej na kilka godzin)

  2. Rozgrzewam w woku 2 łyżki masła i obsmażam na sporym ogniu kurczaka, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
  3. Dodaję kolejne 2 łyżki masła i na średnim ogniu podsmażam cebulę, chili i cynamon przez ok. 5 minut.
  4. Dodaję czosnek, imbir, paprykę i mieszankę garam masala, podsmażam przez ok. 1 minutę.
  5. Dokładam pomidory lub passatę, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, zagotowuję.
  6. Dodaję kurczaka i duszę całość jeszcze przez ok. 5 minut.
  7. Dodaję śmietankę i pozostałe masło, delikatnie mieszam, podgrzewając, do całkowitego roztopienia masła.
  8. Serwuję z ugotowanym ryżem, po wierzchu posypane siekaną kolendrą lub miętą oraz posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni nerkowcami.
Wartości odżywcze
Indyjskie curry z kurczakiem
Wielkość porcji (350 g)
Liczba kalorii 599 kcal Kalorie z tłuszczów 369 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 41g 63%
Tłuszcze nasycone 20g 100%
Cholesterol 179mg 60%
Sód 196mg 8%
Potas 1198mg 34%
Węglowodany ogółem 22g 7%
Błonnik 3g 12%
Cukry 8g
Białko 38g 76%
Witamina A 41.7%
Witamina C 54.6%
Wapń 11.2%
Żelazo 14.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, czy indyjskie curry z kurczakiem przypadnie Wam do gustu. Lubicie takie sycące, aromatyczne dania? Dajcie mi znać w komentarzach, jakie są Wasze wrażenia po jego przygotowaniu!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)