Indyjskie curry z kurczakiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Indyjskie curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem

Cudownie pachnące przyprawami, o charakterystycznym, korzennym aromacie, pyszne indyjskie curry z kurczakiem, do ugotowania jako danie jednogarnkowe, rozgrzewające, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. To jedna z potraw, które nie są skomplikowane w przygotowaniu, a łatwo zaskoczyć nimi domowników i gości. Wystarczy zamarynować z wyprzedzeniem mięso: najlepiej rano, przed wyjściem do pracy lub chociaż kilkanaście minut przed przygotowaniem posiłku.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszny obiad

Takie indyjskie curry z kurczakiem to przepis doskonały na obiad lub kolację, do podania w głębokich talerzach z ugotowanym ryżem lub jednej wspólnej misce, z której można wybierać je kawałkami chlebków naan (u mnie nieklasyczna wersja bez drożdży) lub innego pieczywa, z którego mnogości słynie kuchnia dalekich Indii.

Postawcie na dojrzałe, słodkie w smaku pomidory lub dobrej jakości pulpę/passatę. To bardzo ważny składnik sosu. Wybierzcie mieszankę przypraw bez niepotrzebnych dodatków takich jak glutaminian sodu czy sól, którą lepiej dozować samodzielnie, osobno. Posypcie potrawę orzechami, które będą chrupkim akcentem dla pozostałych, miękkich składników. Nie zapomnijcie o kolendrze lub mięcie, która nie tylko doda potrawie koloru, ale też przełamie pozostałe, korzenne smaki.

Zobacz też
Mule po marynarsku

Curry z kurczakiem

Indyjskie curry z kurczakiem

Przepis na indyjskie curry z kurczakiem doprawione imbirem i korzennymi przyprawami, w sosie pomidorowym, przełamane smakiem limonki, podane z orzechami i kolendrą oraz ryżem lub chlebkami naan.
4.8 od 10 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Marynowanie: 4 godz.
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Liczba porcji: 3
Kalorie: 599kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso i marynata

  • 400 g piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę)
  • ½ szklanki gęstego jogurtu
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • ½ łyżeczki kuminu
  • szczypta soli

Sos

  • ½ kg dojrzałych, słodkich w smaku pomidorów (bez nasion, pokrojone w kostkę lub ok. 300 ml pomidorowej passaty)
  • 1 nieduża cebula (pokrojona w piórka,)
  • ½ papryczki chili (czerwona, o długości ok. 12 cm, pokrojona w drobniutką kosteczkę,)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany,)
  • ½ łyżki świeżo startego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ szklanki śmietanki kremówki ok. 30% tłuszczu lub mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • świeża kolendra lub mięta
  • orzechy nerkowce (grubo siekane)

Dodatkowo

  • ugotowany ryż basmati
  • chlebki naan

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Film wideo

Jak zrobić

  • Mięso mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut (a najlepiej na kilka godzin)
  • Rozgrzewam w woku 2 łyżki masła i obsmażam na sporym ogniu kurczaka, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
  • Dodaję kolejne 2 łyżki masła i na średnim ogniu podsmażam cebulę, chili i cynamon przez ok. 5 minut.
  • Dodaję czosnek, imbir, paprykę i mieszankę garam masala, podsmażam przez ok. 1 minutę.
  • Dokładam pomidory lub passatę, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, zagotowuję.
  • Dodaję kurczaka i duszę całość jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Dodaję śmietankę i pozostałe masło, delikatnie mieszam, podgrzewając, do całkowitego roztopienia masła.
  • Serwuję z ugotowanym ryżem, po wierzchu posypane siekaną kolendrą lub miętą oraz posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni nerkowcami.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić domowy jogurt naturalny

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Kalorie: 599kcal (30%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 38g (76%) | Fat: 41g (63%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 179mg (60%) | Sód: 196mg (9%) | Potas: 1198mg (34%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 2085IU (42%) | Witamina C: 45mg (55%) | Wapń: 112mg (11%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy indyjskie curry z kurczakiem przypadnie Wam do gustu. Lubicie takie sycące, aromatyczne dania? Dajcie mi znać w komentarzach, jakie są Wasze wrażenia po jego przygotowaniu!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom