Hummus z buraków przepis | Dorota Kamińska

Hummus z buraków

Hummus z buraków

Wariacja na temat klasycznego składu, bo hummus z buraków to w rzeczywistości pasta zmiksowana z ciecierzycą, tahini i smakowymi dodatkami oraz oliwą. Taki hummus buraczany z upieczonych buraków doskonale smakuje i świetnie prezentuje się na stole. Można przełamać jego smak sokiem z pomarańczy i dodać tymianek. Pastę tahini spróbujcie zastąpić ziarnami słonecznika i odrobiną miodu. Zobaczcie jak zrobić humus z burakami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

To odrobinę zmodyfikowana receptura na klasyczny hummus, który przecież jest bazą do eksperymentów. Pomyślałam, że połączenie ciecierzycy, pasty tahini oraz czosnku można wzbogacić o pieczone lub gotowane buraki. Nadadzą paście piękny kolor i dorzucą więcej witamin i minerałów. Taki buraczany hummusik można potem wykorzystać klasycznie, do maczania różnych przekąsek lub jako dodatek do gotowanego ryżu, kaszy czy makaronu, a nawet sałatki.

Hummus z buraków

Hummus z buraków

Hummus z buraków czyli świetna pasta z buraków pieczonych zmiksowanych z dodatkiem ciecierzycy, czosnkiem i sokiem z pomarańczy.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 45 min
Moczenie ciecierzycy: 1 godzina
Razem: 50 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Przepis na: hummus buraczany, hummus z burakami, hummus z buraków
Liczba porcji: 500 g
Kalorie: 41kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
  • ¼ szklanki pasty tahini (można zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu)
  • 1 pomarańcza (mała; tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • 2 buraki (średnie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szczypta chili
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (20 g) | Calories: 41kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 2g (3%) | Sodium: 89mg (4%) | Potassium: 60mg (2%) | Vitamin A: 0.3% | Vitamin C: 4.1% | Calcium: 1.2% | Iron: 1.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pasta buraczana z ciecierzycą o pięknej barwie gotowa! Proponuję podać jako dodatek do chipsów lub pieczywa, które można w nim maczać. A może zaserwujecie jeszcze w inny sposób?

Hummus z buraków - przepis
Hummus z buraków – przepis
Hummus z burakami
Hummus z burakami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam hummus buraczany. Bardzo jestem ciekawa i czekam na wieści, z których składników go przyrządziliście oraz do czego zaserwowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)