fbpx
Czytasz właśnie
Hauskyjza – domowy ser smażony

Hauskyjza – domowy ser smażony

Domowy ser smażony

Dawno, dawno temu, gospodarne panie z polskich domów wymyśliły sposób na ponowne wykorzystanie zgliwiałego twarogu, który przesmażały z dodatkiem soli i pieprzu oraz odrobiny całych ziaren kminku lub utartego, świeżego czosnku. Po odparowaniu i upłynnieniu przekładały gorący ser do foremek do stężenia i tak powstawał domowy ser smażony, w kuchni śląskiej znany też jako hauskyjza (niem. Haus – dom, Käse – ser).

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni polskiej

Dziś domowy ser smażony znajduje się na liście produktów regionalnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa, ale w polskich domach, ze względu na szeroki wybór serów w sklepach, przygotowuje się go nieco rzadziej.

Zobacz też: Ciekawe poradniki w szkole gotowania

Zobacz też
Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego President

Hauskyjza ma charakterystyczny, intensywny zapach, dość kontrowersyjny, bo albo się go kocha, albo nienawidzi. Jest uznawana za śmierdzącą, ale przecież to właśnie mocny zapach jest jedną z charakterystycznych cech serów. Warto spróbować ją przygotować choć raz, zwłaszcza jeśli stajemy przed koniecznością wyrzucenia zgliwiałego twarogu i przekonać się, czy domowa receptura naszych prababć podbije serca współczesnych domowników :).

Hauskyjza

Hauskyjza – domowy ser smażony

Hauskyjza to domowy smażony ser, przygotowany ze zgliwiałego twarogu czyli białego sera, opcjonalnie z dodatkiem jajka, koniecznie z czosnkiem lub kminkiem, dzięki któremu nabiera intensywnego aromatu. Śmierdzący ser domowy dla smakoszy :).
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 1 day 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 1 day 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: domowy ser smażony, hauskyjza
Liczba porcji: 1 kg
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg zgliwiałego twarogu (można przyspieszyć proces gliwienia, zostawiając świeży twaróg w miseczce, przykryty ściereczką, w ciepłym miejscu)
  • 1 ząbek czosnku lub 1 łyżka całych ziaren kminku (czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej roztapiam i odparowuję na niewielkim ogniu twaróg. Grudki powinny się rozdrobnić, a całość zgęstnieć i przypominać odrobinę stopiony, żółty ser.
  • W trakcie podsmażania dodaję całe ziarna kminku lub czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiam.
  • Smażony ser podaję na ciepło lub przekładam do foremek albo małych miseczek (silikonowe lub wyłożone folią spożywczą), dociskam i wstawiam do lodówki na 24 godziny.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Hauskyjza
Hauskyjza
47 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom