Gulasz wieprzowy przepis | Dorota Kamińska

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Przygotowywałam gulasz wieprzowy w formie zupy z mielonym mięsem, ale przyszedł wreszcie czas na przygotowanie go w klasycznej formie. Duszony z czerwonym winem z dodatkiem warzyw, jest idealną potrawą na jesienny lub zimowy wieczór. Można podać go z chlebem lub ryżem, albo kaszą. Zobaczcie jak zrobić gulasz z wieprzowiny.

5 od 1 osoby
Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
1 godz. 55 min
 

Gulasz wołowy na winie, z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów, cebuli i czosnku oraz korzennych przypraw. Idealny na chłodne, jesienne lub zimowe dni, sycący i rozgrzewający.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gulasz wieprzowy
Liczba kalorii: 345 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g wieprzowiny (można wykorzystać specjalnie porcjowaną na gulasz lub wybrać chude części bez błon i pokroić na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 8 pieczarek (oczyszczone, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce lub drobno)
  • 1 marchewka (duża; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 4 śliwki suszone (pokrojone na połówki lub ćwiartki)
  • 300 ml wywaru wieprzowo-warzywnego (można zastąpić czystym wywarem warzywnym)
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić smalcem)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki tymianku lub majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki (można dorzucić też szczyptę chili)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekana, do posypania gotowego dania)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Gulasz wieprzowy - Jak zrobić
  1. Wieprzowinę zalewam winem i mieszam z przyprawami. Przykrywam i odstawiam na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.

  2. Cebulę szklę na połowie klarowanego masła na patelni, podsypując solą. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.

  3. Pieczarki duszę przez kilka minut na pozostałym po cebuli tłuszczu. Następnie odkrywam i smażę na średnim ogniu, aż zmiękną. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.

  4. Odcedzam wieprzowinę z wina (zachowuję wino!), oprószam mąką. Dodaję pozostałe masło na patelnię i smażę mięso, do zrumienienia. Przekładam do garnka na gulasz.

  5. Zalewam mięso winem i wywarem. Dodaję śliwki i przyprawy. 

  6. Duszę gulasz ok. 20 minut, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 

  7. Po 10 minutach gotowania gulaszu do garnka dodaję marchewkę.

  8. Gdy wieprzowina zmięknie (do sprawdzenia widelcem), można dodaś sok z cytryny, wymieszać i serwować, np. z chlebem, kluskami lub gotowanym ryżem czy kaszą.

Wartości odżywcze
Gulasz wieprzowy
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 345 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 102mg 34%
Sód 268mg 11%
Potas 806mg 23%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 29g 58%
Witamina A 89.8%
Witamina C 6.1%
Wapń 3.7%
Żelazo 8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)