fbpx
Czytasz właśnie
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Przygotowywałam gulasz wieprzowy w formie zupy z mielonym mięsem, ale przyszedł wreszcie czas na przygotowanie go w klasycznej formie. Duszony z czerwonym winem z dodatkiem warzyw, jest idealną potrawą na jesienny lub zimowy wieczór. Można podać go z chlebem lub ryżem, albo kaszą. Zobaczcie jak zrobić gulasz z wieprzowiny.

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Gulasz wołowy na winie, z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów, cebuli i czosnku oraz korzennych przypraw. Idealny na chłodne, jesienne lub zimowe dni, sycący i rozgrzewający.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 1 hour 55 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gulasz wieprzowy
Liczba porcji: 4
Kalorie: 345kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g wieprzowiny (można wykorzystać specjalnie porcjowaną na gulasz lub wybrać chude części bez błon i pokroić na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 8 pieczarek (oczyszczone, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce lub drobno)
  • 1 marchewka (duża; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 4 śliwki suszone (pokrojone na połówki lub ćwiartki)
  • 300 ml wywaru wieprzowo-warzywnego (można zastąpić czystym wywarem warzywnym)
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić smalcem)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki tymianku lub majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki (można dorzucić też szczyptę chili)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekana, do posypania gotowego dania)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wieprzowinę zalewam winem i mieszam z przyprawami. Przykrywam i odstawiam na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.
  • Cebulę szklę na połowie klarowanego masła na patelni, podsypując solą. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
  • Pieczarki duszę przez kilka minut na pozostałym po cebuli tłuszczu. Następnie odkrywam i smażę na średnim ogniu, aż zmiękną. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
  • Odcedzam wieprzowinę z wina (zachowuję wino!), oprószam mąką. Dodaję pozostałe masło na patelnię i smażę mięso, do zrumienienia. Przekładam do garnka na gulasz.
  • Zalewam mięso winem i wywarem. Dodaję śliwki i przyprawy. 
  • Duszę gulasz ok. 20 minut, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  • Po 10 minutach gotowania gulaszu do garnka dodaję marchewkę.
  • Gdy wieprzowina zmięknie (do sprawdzenia widelcem), można dodaś sok z cytryny, wymieszać i serwować, np. z chlebem, kluskami lub gotowanym ryżem czy kaszą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 345kcal (17%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 29g (58%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sód: 268mg (12%) | Potas: 806mg (23%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 4490IU (90%) | Witamina C: 5mg (6%) | Wapń: 37mg (4%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom