Guacamole przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Guacamole

Guacamole

Guacamole

Kuchnia meksykańska, jedna z moich ulubionych, oferuje, oprócz sztandarowych tortilli i burritos, wiele ciekawych przekąsek i dodatków. Jednym z najbardziej znanych poza granicami Meksyku jest guacamole – gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem soku z cytryny, soli, pieprzu i kombinacji różnorodnych dodatków: świeżej kolendry, cebuli, chili, pomidorów, czosnku, przypraw.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni meksykańskiej

Początki salsy guacamole datuje się na czasy azteckie. Nazwa guacamole pochodzi od dwóch słów: ahuacama alli – w języku nahuatl: awokado oraz molli: sos. I choć jest dodatkiem charakterystycznym dla kuchni meksykańskiej (podaje się je np. do placków tortilla oraz wielu innych przystawek), szczególnie mocno upodobali je sobie również Amerykanie. Nic dziwnego – świetnie smakuje, jest łatwe do przygotowania, apetyczne, o zachęcającym do zjedzenia, zielonym kolorze i delikatnej konsystencji – czemu nie spróbować?

Guacamole

Guacamole

Przepis na guacamole czyli meksykański dip do chipsów, burritos, enchiladas i chimichangas. Pyszne, łatwe i szybkie guacamole z awokado, soku z limonki lub cytryny, pomidorów i papryczki chili.
5 od 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Razem: 15 min
Kategoria: Półprodukt, Sos
Kuchnia: Meksykańska
Przepis na: guacamole
Liczba porcji: 4 porcje
Kalorie: 129kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 awokado (dojrzałe)
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ pomidora (dojrzały; drobno pokrojony)
  • ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 łyżka świeżej kolendry (posiekana)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Awokado kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki, obieramy ze skórki, rozdrabniamy.
  • Dusimy drobno widelcem i dodajemy sok z limonki lub cytryny.
  • Dodajemy posolonego pomidora i cebulę, papryczkę, kolendrę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Awokado na guacamole nie może być zbyt mocno dojrzałe i mieć ciemnych plamek w miąższu.
  2. Awokado - jak kupić

Wartości odżywcze

Serving: 110g | Kalorie: 129kcal (6%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 297mg (13%) | Potas: 404mg (12%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 235IU (5%) | Witamina C: 15.3mg (19%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Salsa guacamole
Sos guacamole
39 komentarzy
  • Witam, mam prośbę aby nie mieszać cytryny z limonką… smakują inaczej i dodaje się je do innych potraw. Używając cytryny zamiast limonki zmienia się smak sosu. pzdrawiam

    • Owszem, ale nie w każdym sklepie jest limonka, a w przypadku guacamole znaczenie ma akurat zakwaszenie awokado, żeby nie zmieniło koloru. Poza tym różnica pomiędzy cytryną i limonką nie jest aż tak ogromna jak pomiędzy cytryną a pomarańczą.

      • Limonka ma nie tylko zabezpieczyć awokado przed zmianą koloru ale w połączeniu z kolendrą i chilli nadaja potrawie specyficzny smak więc zastąpienie go cytryną ma znaczenie.
        pozdrawiam

  • od tego zdjęcia trochę minęło i w chwili obecnej mój amatorski eksperyment botaniczny 😀
    ostro pnie się w górę,pojawiło się parę listków 🙂 wkrótce może się okazać,że doniczka będzie za mała,szklarni niestety nie posiadam (jestem mieszczuchem i nie mam warunków na rolniczą uprawę w skali makro he he),chciałbym jeszcze napisać,że zamieszcza Pani bardzo fajne zdjęcia potraw 🙂 ja tez czasem (może nie będę reklamował strony) ”publikuję” wyniki swojego kucharzenia 🙂 ale to raczej tak amatorsko
    pozdrawiam

  • witam 🙂 fajny blog kulinarny,sam lubię czasem coś przykucharzyć,co do awokado to najbardziej podchodzi mi w zwykłej postaci jako dodatek na kanapce,a próbował ktoś zasadzić pestkę,mi po paru próbach coś tam wyrasta,fajnie byłoby mieć w salonie 2-metrowe drzewko he he 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2011/01/DSC01575.JPG[/img]
    pozdrawiam i będę zaglądał częściej w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji 🙂

    • Dokładnie tak samo mi kiedyś wykiełkowało, nawet wypuściło kilka listków! Niestety, pewnie z braku miejsca w doniczce, po pewnym czasie przestało rosnąć, a potem uschło. Ale jak ktoś ma szklarnię, może warto spróbować? :). W mieszkaniu byłoby super, codziennie rano zrywałabym sobie jedno i robiła pastę do kanapek albo maseczkę :).

  • Szkoda tylko, że nie przyjmuje pani do wiadomości, że sama nie zawsze ma pani rację, jak chociażby w przypadku nic nie wnoszącego komentarza o ilości pestek w awokado, który był typowym czepianiem się i niczym więcej. Skoro tak pani nie znosi złych informacji, proszę sobie kupić kamerę, aparat, założyć bloga, zmontować kilka filmów, obrobić kilka zdjęć, opublikować kilka przepisów i dzielić się swoją wiedzą. Bo wymądrzać się na temat pracy innych to akurat każdy potrafi.

  • Ja też wielu rzeczy nie znoszę. Np. tego, że ktoś nie potrafi poprawnie pisać. I jakoś nie wytykam takim osobom na każdym kroku ich błędów, bo wolę przeznaczyć czas na przygotowywanie przepisów, zdjęć i filmów. Skoro ktoś się uważa za wyjątkowego specjalistę w jakiejś dziedzinie i podkreśla to na każdym kroku, jednocześnie wytykając innej osobie różne rzeczy, to już jego sprawa.

  • [..YouTube..] Szkoda tylko, że nie przyjmuje pani do wiadomości, że sama nie zawsze ma pani rację, jak chociażby w przypadku nic nie wnoszącego komentarza o ilości pestek w awokado, który był typowym czepianiem się i niczym więcej. Skoro tak pani nie znosi złych informacji, proszę sobie kupić kamerę, aparat, założyć bloga, zmontować kilka filmów, obrobić kilka zdjęć, opublikować kilka przepisów i dzielić się swoją wiedzą. Bo wymądrzać się na temat pracy innych to akurat każdy potrafi.

  • [..YouTube..] @dkrol4 Szkoda tylko, że nie przyjmuje pani do wiadomości, że sama nie zawsze ma pani rację, jak chociażby w przypadku nic nie wnoszącego komentarza o ilości pestek w awokado, który był typowym czepianiem się i niczym więcej. Skoro tak pani nie znosi złych informacji, proszę sobie kupić kamerę, aparat, założyć bloga, zmontować kilka filmów, obrobić kilka zdjęć, opublikować kilka przepisów i dzielić się swoją wiedzą. Bo wymądrzać się na temat pracy innych to akurat każdy potrafi.

  • [..YouTube..] Ja też wielu rzeczy nie znoszę. Np. tego, że ktoś nie potrafi poprawnie pisać. I jakoś nie wytykam takim osobom na każdym kroku ich błędów, bo wolę przeznaczyć czas na przygotowywanie przepisów, zdjęć i filmów. Skoro ktoś się uważa za wyjątkowego specjalistę w jakiejś dziedzinie i podkreśla to na każdym kroku, jednocześnie wytykając innej osobie różne rzeczy, to już jego sprawa.

  • [..YouTube..] @dkrol4 Ja też wielu rzeczy nie znoszę. Np. tego, że ktoś nie potrafi poprawnie pisać. I jakoś nie wytykam takim osobom na każdym kroku ich błędów, bo wolę przeznaczyć czas na przygotowywanie przepisów, zdjęć i filmów. Skoro ktoś się uważa za wyjątkowego specjalistę w jakiejś dziedzinie i podkreśla to na każdym kroku, jednocześnie wytykając innej osobie różne rzeczy, to już jego sprawa.

  • Nie czepiam sie, ale nie lubie jak ktos zle informuje ludzi, zwlaszcza jezeli chodzi o przepisy innych narodow. A Pani powinna mi podziekowac za informacje, a nie obrazac mnie. Jezeli chodzi o nazwe salsa to po prostu znaczy po meksykansku sos.

  • W przepisie są dwie sztuki awokado i dwie pestki do usunięcia. To, że jedno awokado ma jedną pestkę, doskonale widać w filmie. Jedno awokado, jedna pestka. Dwa awokado, dwie pestki. Może i dip, może i salsa. Polska Wikipedia podawała, że guacamole to salsa i tym się sugerowałam. Ale jak ktoś koniecznie chce się czepiać szczegółów, to czepi się czegokolwiek.

  • [..YouTube..] Nie czepiam sie, ale nie lubie jak ktos zle informuje ludzi, zwlaszcza jezeli chodzi o przepisy innych narodow. A Pani powinna mi podziekowac za informacje, a nie obrazac mnie. Jezeli chodzi o nazwe salsa to po prostu znaczy po meksykansku sos.

  • Jakby to byl sos to by sie nazywalo Guacamole salsa, a nazwa jest tylko Guacamole i w sklepach meksykanskich i amerykanskich jest sprzedawane jako dip. A awokado ma tylko jedna pestke.

  • [..YouTube..] W przepisie są dwie sztuki awokado i dwie pestki do usunięcia. To, że jedno awokado ma jedną pestkę, doskonale widać w filmie. Jedno awokado, jedna pestka. Dwa awokado, dwie pestki. Może i dip, może i salsa. Polska Wikipedia podawała, że guacamole to salsa i tym się sugerowałam. Ale jak ktoś koniecznie chce się czepiać szczegółów, to czepi się czegokolwiek.

  • [..YouTube..] @dkrol4 W przepisie są dwie sztuki awokado i dwie pestki do usunięcia. To, że jedno awokado ma jedną pestkę, doskonale widać w filmie. Jedno awokado, jedna pestka. Dwa awokado, dwie pestki. Może i dip, może i salsa. Polska Wikipedia podawała, że guacamole to salsa i tym się sugerowałam. Ale jak ktoś koniecznie chce się czepiać szczegółów, to czepi się czegokolwiek.

  • [..YouTube..] Jakby to byl sos to by sie nazywalo Guacamole salsa, a nazwa jest tylko Guacamole i w sklepach meksykanskich i amerykanskich jest sprzedawane jako dip. A awokado ma tylko jedna pestke.

  • Awokado musi być naprawdę bardzo dojrzałe. Kiedyś zrobiłam z takiego odrobinę twardego i zapach ryby chyba najlepiej określa aromat tego czegoś, co mi wyszło ;).

  • Fajnie, drobniutko kroisz pomidora – ciekawy sposób operowania nożem, choć do guacamole wolę akurat nieco większe kawałki pomidora, aby bardziej wyczuć jego smak w dipie, z tym, że dodaję sam miąższ – usuwam skórkę i pestki. Ogólnie uwielbiam ten dip.

    • To jest nóż ceramiczny, bardzo ostry. Dlatego nie trzeba nim kroić z góry, tylko można jeździć po desce – we wszystkie warzywa ostrze wchodzi jak w masło. U mnie też usunięte pestki z pomidora, ale skórka zostawiona. Chociaż teraz myślę, że mogłam sparzyć, bo pomidor nie był tak dojrzały jak się tego spodziewałam ;).

  • Ja lubię!! kiedyś próbowałam go zrobić, ale niestety porażka to słowo które najlepiej określa to co mi wyszło 😛 Ale może jeszcze kiedyś podejmę wyzwanie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom