Grzane wino przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino, hit stoków narciarskich, świątecznych jarmarków miejskich i restauracji w sezonie zimowym. Rozgrzewający i rozweselający trunek, pięknie pachnący goździkami, wanilią i cynamonem, podawany w towarzystwie plastrów pomarańczy i kawałków jabłka.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Grzane wino, obok piwnego grzańca z koglem-moglem, jest moim ulubionym trunkiem podawanym na ciepło. Uwielbiam po całym dniu spędzonym na stoku zjeść smaczny, ciepły posiłek i popić go pachnącym, grzanym winem. Lubię spacerować zimą po pięknie oświetlonych ulicach mojego miasta i kosztować aromatycznego wina w restauracjach albo wrócić do domu i przygotować je w zaciszu mojej kuchni, owinąć się ciepłym kocem, ubrać grube skarpety i popijając grzane wino, cieszyć się dobrą lekturą lub filmem w długi, zimowy wieczór.

Grzane wino

Grzane wino

5 od 1 osoby
Kategoria: Drink
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 ml czerwonego wina półsłodkiego lub słodkiego (1 butelka)
  • 1 jabłko
  • 4-8 plastrów pomarańczy
  • 3-6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu (lub ziaren kolendry)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 12 goździków
  • 1-2 gwiazdki anyżu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wino z cukrem i przyprawami podgrzewam na średnim ogniu w garnku, nie dopuszczając do zagotowania.
  • W wysokich szklankach z uchem układam owoce i zalewam gorącym winem, przelewając je przez sitko.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Owoce można też podgrzewać razem z winem i przyprawami.
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Grzane wino
Grzane wino
16 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom