fbpx
Czytasz właśnie
Grzane wino z rabarbarem

Grzane wino z rabarbarem

Grzane wino z rabarbarem

Mój zestaw przeciwpowodziowy :). Kiedy do Wrocławia dociera wielka woda, a ja jestem już po ewakuacji, popijam sobie grzane wino z rabarbarem. Dorzucam gałkę lodów waniliowych i odsiewam powodziowe plotki od smutnych faktów. Jeszcze parę łyków i… co tam, najwyżej to ja będę „zalana”.

Zobacz też: Więcej przepisów napoje alkoholowe

Taki deser jest wręcz idealny na tegoroczną, majową pogodę. W sklepach, na targach i w ogrodach jest już przecież rabarbar, a na niebie ciągle brakuje nam słońca. Grzane wino z rabarbarem raz! A może dwa? 🙂

Zobacz też
Tarta truskawkowa

Grzane wino z rabarbarem

Grzane wino z rabarbarem

Grzane wino z rabarbarem, przepis na czerwone grzane wino rabarbarowe, które można zaserwować z lodami jako smaczny, letni deser.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Polska
Przepis na: grzane wino z rabarbarem
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 244kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 ml czerwonego wina (półsłodkie lub słodkie)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 500 g rabarbaru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • W garnku podgrzewam wino z cukrem, miodem i przyprawami.
  • Rabarbar kroję na kawałki o szerokości 1-2 cm i wrzucam (najlepiej dwoma partiami) do wina, w momencie gdy zacznie wrzeć. Zmniejszam ogień i gotuję.
  • Gdy rabarbar zmięknie, wyjmuję go łyżką cedzakową i wkładam do miseczek.
  • Wino podgrzewam tak długo, aż odparuje do objętości ok. 200 ml. Zalewam nim rabarbar i odstawiam na kilka minut.
  • Ozdabiam gałką lodów waniliowych i podaję.
  • Przed podaniem, po lekkim schłodzeniu, można dodać do tak przygotowanego deseru świeże, pokrojone w ćwiartki truskawki lub np. jagody albo jeżyny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 280g | Kalorie: 244kcal (12%) | Węglowodany: 38g (13%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 6mg | Potas: 360mg (10%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 30g (33%) | Witamina A: 125IU (3%) | Witamina C: 10mg (12%) | Wapń: 114mg (11%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Deser zgłaszam do akcji „Rabarbarowe wypieki” organizowanej przez Beatę. Smacznego :).

7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom