Gryczanka przepis | Dorota Kamińska

Gryczanka

Gryczanka - przepis

Podobnie jak owsianka czy jaglanka, rownież gryczanka jest pożywnym i lekkostrawnym śniadaniem, a z dodatkiem owoców, ugotowana z białej, niepalonej kaszy gryczanej, smakuje świetnie i wygląda pięknie. Można zjeść ją na ciepło lub zimno i przygotowywać o dowolnej porze roku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy fit

Gryczanka może powstać na dwa sposoby: z ugotowanej kaszy gryczanej lub płatków gryczanych. Obie wersje są lekkostrawne i pożywne, a z płatków oczywiście kaszkę przygotuje się szybciej. Warto jednak pamiętać, że kasza gryczana na śniadanie przygotowana z całych ziaren będzie bogatsza w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.

Gryczanka - kaszka gryczana
Gryczanka – kaszka gryczana

Gryczanka – pyszna kasza gryczana na śniadanie

Kasza i mleko lub jogurt to podstawowy skład, podobnie jak w jaglanej wersji. Do tego odrobina miodu lub dodatek owoców: całych, a może zmiksowanych? Świeżych, mrożonych, czy suszonych? Do wyboru :). Gryczanka jest pyszna z polskimi sezonowymi, tj. truskawki, maliny, jagody, porzeczki, jabłka… Albo z importowanymi: spróbujcie dodać granat, banana, brzoskwinię, mango, figę. U mnie ta ostatnia, dojrzała i doskonale pasująca do takiego jesiennego śniadania.

Gryczanka - przepis

Gryczanka - kasza gryczana na śniadanie

Gryczanka czyli smaczna kasza gryczana na śniadanie, w formie przypominającej owsiankę. Do zrobienia z ziarnistej kaszy gryczanej lub płatków gryczanych, śniadaniowa kaszka gryczana.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: gryczanka, kasza gryczana na śniadanie, kaszka gryczana
Liczba porcji: 2
Kalorie: 411kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kaszka gryczana

  • szklanki suchej kaszy gryczanej białej, niepalonej (wypłukana w zimnej wodzie, dobrze odcedzona)
  • 1 szklanka mleka (polecam kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też mleko krowie lub wodę/sok z owoców)
  • szklanki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

Dodatki (do wyboru)

  • 2-4 łyżeczki pistacji lub orzechów (grubo posiekane)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego (można zastąpić 1 łyżką miodu)
  • banan, truskawki, jagody, maliny, winogrona, granat, figi lub inne owoce
  • wiórki kokosowe lub migdały w płatkach

Do dekoracji

  • nasiona chia lub mak (można posypać wierzch lub po ugotowaniu dodać do kaszki przed przelaniem do miseczek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • W niedużym garnku zalewam odcedzoną z gorącej wody kaszę wodą i mlekiem. Dodaję sól i cynamon. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum (kasza ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję przez ok. 20 minut, do uzyskania konsystencji owsianki. W trakcie gotowania nie mieszam.
  • Zdejmuję kaszę z ognia, przelewam do miseczek. Dekoruję syropem/miodem oraz owocami, wiórkami i orzechami.

Wartości odżywcze

Serving: 1miseczka z dodatkiem syropu klonowego i pistacji, bez owoców i innych dodatków | Calories: 411kcal | Carbohydrates: 64g (21%) | Protein: 14g (28%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sodium: 75mg (3%) | Potassium: 615mg (18%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 19g | Vitamin A: 4.7% | Vitamin C: 0.5% | Calcium: 19.2% | Iron: 10.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kasza gryczana na śniadanie mojego autorstwa obowiązkowo zawiera orzechy, pestki dyni lub słonecznik – bez nich rzadko sięgam po śniadaniowe „paćki” ;). Ale do fig dołożyłam pistacje i to był strzał w dziesiątkę! Mak lub nasiona chia to także składniki, z których korzystam. Coś musi chrupać!

Kaszka gryczana wytrawna

Bez cukru, za to np. z twarożkiem, pestkami z dyni i słonecznika oraz awokado. Co Wy na to? A może za bardzo będzie przypominać pierogi z kaszą gryczaną? 😉

Gryczanka - kaszka gryczana
Gryczanka – kaszka gryczana

Dajcie znać, czy lepsza jest na słodko, czy może wytrawna. Jestem bardzo ciekawa, jakie są Wasze ulubione dodatki!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Gryczanka to ciekawe urozmaicone dla klasycznej owsianki 🙂 Przygotowując jadłospisy dla moich pacjentów dbam o ich urozmaicenie więc gryczanka przeplatana się w nich z ryżanką, jaglanką czy wspomnianą gryczanką.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)