fbpx
Czytasz właśnie
Grochówka

Grochówka

Grochówka
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Nie wiem, dlaczego grochówka dopiero teraz zagościła w mojej kuchni. Od lat miałam w planach pokazać Wam na blogu jak zrobić grochówkę i wciąż wyprzedzały ją inne zupy. Nie znalazła się też w mojej książce Superfood po polsku, a powinna! To bardzo pożywna, bogata w składniki odżywcze zupa z grochu z warzywami oraz mięsem. Można oczywiście przyrządzić ją w wegańskiej wersji i gorąco zachęcam Was do eksperymentowania. Jest doprawiona pachnącym majerankiem oraz kminkiem, anyżem i kolendrą. Może to lekkie odejście od klasycznego składu, ale zapewniam, że warto spróbować ugotować ją z tymi przyprawami!

Grochówka - przepis

Grochówka

Grochówka wojskowa z boczkiem i kiełbasą lub wegańska wyłącznie z warzywami - do wyboru. Można przygotować ją na mięsnym lub warzywnym wywarze i doprawić ziołami i kminkiem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Razem: 1 hour 5 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: grochówka wegańska, grochówka wojskowa
Liczba porcji: 6
Kalorie: 598kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g grochu łuskanego (można namoczyć go przez 3 godziny w zimnej wodzie, następnie odsączyć)
  • 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki (pszenna lub bezglutenowa)
  • 200 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 100 g marchewki (1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 100 g pietruszki (1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 200 g boczku wędzonego (surowy lub gotowany; pokrojony w kostkę; zamiast boczku można wykorzystać do doprawienia zupy wędzoną paprykę)
  • 100 g kiełbasy (opcjonalnie; np. podwawelska; pokrojona na plasterki lub w kostkę; można zastąpić większą ilością boczku)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie; w wersji bezmięsnej; w wersji mięsnej można wykorzystać słodką lub ostrą paprykę w proszku)
  • natka pietruszki (posiekana; do dekoracji)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Groch wkładam do wywaru. Dodaję listki laurowe, majeranek i kminek. Zagotowuję i na niedużym ogniu gotuję przez ok. 35-60 minut, do miękkości. 
    Lubię grochówkę z całymi ziarnami grochu, ale można też go rozgotować, żeby uzyskać gęstszą konsystencję.
  • Cebulę z czosnkiem, marchewką i pietruszką posypuję solą i szklę na 2 łyżkach oleju. Odkładam do miseczki.
  • Do tłuszczu po warzywach dodaję boczek i kiełbasę i podsmażam do zrumienienia. Odkładam do osobnej miseczki.
  • Do tłuszczu po mięsie dosypuję mąkę. Delikatnie zasmażam, następnie rozprowadzam kilkoma łyżkami wywaru odlanego z grochu.
  • Gdy groch osiągnie odpowiednią miękkość, dodaję do garnka zeszklone warzywa, surowe ziemniaki i mięso oraz zasmażoną mąkę. Dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem.
  • Gotuję zupę na niewielkim ogniu, żeby lekko bulgotała. Gdy ziemniaki zmiękną, przelewam do talerzy i serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 598kcal (30%) | Węglowodany: 66g (22%) | Białko: 26g (52%) | Tłuszcze: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 34mg (11%) | Sód: 1065mg (46%) | Potas: 1572mg (45%) | Błonnik: 15g (63%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 3405IU (68%) | Witamina C: 9.7mg (12%) | Wapń: 152mg (15%) | Żelazo: 6.7mg (37%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom