Grochówka

Grochówka

Nie wiem, dlaczego grochówka dopiero teraz zagościła w mojej kuchni. Od lat miałam w planach pokazać Wam na blogu jak zrobić grochówkę i wciąż wyprzedzały ją inne zupy. Nie znalazła się też w mojej książce Superfood po polsku, a powinna! To bardzo pożywna, bogata w składniki odżywcze zupa z grochu z warzywami oraz mięsem. Można oczywiście przyrządzić ją w wegańskiej wersji i gorąco zachęcam Was do eksperymentowania. Jest doprawiona pachnącym majerankiem oraz kminkiem, anyżem i kolendrą. Może to lekkie odejście od klasycznego składu, ale zapewniam, że warto spróbować ugotować ją z tymi przyprawami!

5 od 1 osoby
Grochówka
Grochówka
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 godz. 5 min
 

Grochówka wojskowa z boczkiem i kiełbasą lub wegańska wyłącznie z warzywami - do wyboru. Można przygotować ją na mięsnym lub warzywnym wywarze i doprawić ziołami i kminkiem.

Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: grochówka wegańska, grochówka wojskowa
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g grochu łuskanego (można namoczyć go przez 3 godziny w zimnej wodzie, następnie odsączyć)
  • 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki (pszenna lub bezglutenowa)
  • 200 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 100 g marchewki (1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 100 g pietruszki (1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 200 g boczku wędzonego (surowy lub gotowany; pokrojony w kostkę; zamiast boczku można wykorzystać do doprawienia zupy wędzoną paprykę)
  • 100 g kiełbasy (opcjonalnie; np. podwawelska; pokrojona na plasterki lub w kostkę; można zastąpić większą ilością boczku)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie; w wersji bezmięsnej; w wersji mięsnej można wykorzystać słodką lub ostrą paprykę w proszku)
  • natka pietruszki (posiekana; do dekoracji)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Grochówka - Jak zrobić
  1. Groch wkładam do wywaru. Dodaję listki laurowe, majeranek i kminek. Zagotowuję i na niedużym ogniu gotuję przez ok. 35-60 minut, do miękkości. 

    Lubię grochówkę z całymi ziarnami grochu, ale można też go rozgotować, żeby uzyskać gęstszą konsystencję.

  2. Cebulę z czosnkiem, marchewką i pietruszką posypuję solą i szklę na 2 łyżkach oleju. Odkładam do miseczki.

  3. Do tłuszczu po warzywach dodaję boczek i kiełbasę i podsmażam do zrumienienia. Odkładam do osobnej miseczki.

  4. Do tłuszczu po mięsie dosypuję mąkę. Delikatnie zasmażam, następnie rozprowadzam kilkoma łyżkami wywaru odlanego z grochu.

  5. Gdy groch osiągnie odpowiednią miękkość, dodaję do garnka zeszklone warzywa, surowe ziemniaki i mięso oraz zasmażoną mąkę. Dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem.

  6. Gotuję zupę na niewielkim ogniu, żeby lekko bulgotała. Gdy ziemniaki zmiękną, przelewam do talerzy i serwuję.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)