fbpx
Czytasz właśnie
Grillowany schab w glazurze pomarańczowej

Grillowany schab w glazurze pomarańczowej

Grillowany schab w glazurze pomarańczowej

To danie miało być przygotowywane podczas drugiego dnia castingu do TVN. Ale że nie chcieli mnie już po pierwszym przesłuchaniu, nakręciłam filmik w domu ;). Grillowany schab w glazurze pomarańczowej, prosty przepis i ciekawy smak.

Trochę za głośno ustawiłam muzykę w filmie, ale jak się dobrze wsłuchacie, wszystko da się wyłowić :).

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Zobacz też
Dorsz z sosem cytrynowym

Grillowany schab w glazurze pomarańczowej

Grillowany schab w glazurze pomarańczowej

Grillowany schab w glazurze pomarańczowej na bazie dżemu pomarańczowego i octu ryżowego lub winnego oraz miodu i sosu sojowego.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: grillowany schab w glazurze pomarańczowej
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • schab (pokrojony w 2 kotlety)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • pieprz (najlepiej czerwony, grubo zmielony)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Kotlety delikatnie tłuczemy za pomocą tłuczka do grubości ok. 0,5 cm. Żeby dookoła nie chlapało i żeby mięso się nie rozpadło, można je tłuc w foliowych woreczkach.
  • Pozostałe składniki mieszamy w garnku, zagotowujemy, następnie studzimy i połowę wlewamy do roztłuczonego mięsa, które marynujemy przez ok. 1 godz.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C, grillujemy mięso na kratce przez ok. 8 minut, następnie obracamy i czekamy jeszcze 6-10 minut.
  • Sprawdzone termometrem kucharskim powinno mieć w środku temperaturę ok. 60 °C. Jeśli nie mamy termometru, trzeba grillować „na oko”, albo po prostu odkroić kawałek i spróbować.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A Wam – która wersja kotletów schabowych smakuje najlepiej?

35 komentarzy
  • Jeśli chodzi o pomysły na schab, to moja mama zrobiła pare razy pyszny schab w musztardzie 🙂

    A co do castingu – TVN nie potrafi docenić prawdziwego talentu 😉 tam chyba potrzebują wyrafinowanej, trudnej kuchni (kiedy moja mama zrobiła zupę kalafiorową Pascala nie szło tego zjeść :P) zamiast pysznej, prostej w wykonaniu i z łatwo dostępnymi składnikami! Myślę, że nie ma czego żałować 😛 sama strona internetowa jest genialna i jestem pewna że ma wielu fanów!

  • Absolutna rewelacja! Jak tylko zobaczyłam ten przepis to musiałam to zrobić 🙂 No i jeszcze filmik… W każdym razie nastąpiła u mnie premiera patelni grillowej i z całą pewnością nadaje się do smażenia tych kotletów. A dżem pomarańczowy było ciężko znaleźć, dopiero w Bomi był.
    Czekam z niecierpliwością na następne filmiki 🙂
    ewejka

    • Ewejko, bardzo miło przeczytać, że Tobie też się udało i, co najważniejsze, że smakowało! Piszecie tak o tej patelni grillującej, że aż się zaczynam zastanawiać czy też takiej nie kupić. Ale miejsca w szafkach u mnie niestety już brak – może w następnym mieszkaniu… ;). Co do dżemu to prawda – trudno dostać. Na półkach z reguły królują standardowe: truskawka, wiśnia, jabłko.

  • Olu, dżem mirabelkowy, mmmm :). Zjadłabym, ale do naleśników ;). Myślę, że na patelni grillowej może wyjść równie dobrze i paseczki będą pewnie ładniejsze. Kris – zjadłam podwójną porcję, jak zwykle ;).

  • Dorotko, zamarynowałam już. Użyłam octu cytrynowego, zamiast ryżowego i dżemu mirabelkowego plus kandyzowana skórka pomarańczowa. Marynata wyszła smaczna. Resztę dokończę jutro – będzie gość na obiedzie. Zamierzam usmażyć na patelni grillowej zamiast piec. Myślisz, że można tak zrobić?

  • – sprobuj wyciszyc szumy jakims prostym pluginem w vegasie, na pewno sa… a najlepiej podepnij prosty mikrofon i nagrywaj glos cichutko – pozniej bez problemu podkrecisz volume, bo jak bedzie za glosno, to juz nie przyciszysz jak trzeba:)

  • Podkładam przecież :). Tylko że nie mam już czasu dogrywać moich wypowiedzi osobno, więc tam gdzie coś mówię, włączam oryginalną ścieżkę razem ze ścieżką muzyczną. A mikrofon mam wbudowany i nie mam wyjścia na zewnętrzny. Będziecie się jakoś musieli przemęczyć :).

  • [..YouTube..] – sprobuj wyciszyc szumy jakims prostym pluginem w vegasie, na pewno sa… a najlepiej podepnij prosty mikrofon i nagrywaj glos cichutko – pozniej bez problemu podkrecisz volume, bo jak bedzie za glosno, to juz nie przyciszysz jak trzeba:)

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia – sprobuj wyciszyc szumy jakims prostym pluginem w vegasie, na pewno sa… a najlepiej podepnij prosty mikrofon i nagrywaj glos cichutko – pozniej bez problemu podkrecisz volume, bo jak bedzie za glosno, to juz nie przyciszysz jak trzeba:)

  • [..YouTube..] Podkładam przecież :). Tylko że nie mam już czasu dogrywać moich wypowiedzi osobno, więc tam gdzie coś mówię, włączam oryginalną ścieżkę razem ze ścieżką muzyczną. A mikrofon mam wbudowany i nie mam wyjścia na zewnętrzny. Będziecie się jakoś musieli przemęczyć :).

  • może lepiej zniwelować szumy z mikrofonu i podłożyć muzykę ? Ewentualnie jeśli jest mikrofon zewnętrzny to obłożyć go gąbką itp. Jak wewnętrzny to może być problem 😉

  • [..YouTube..] może lepiej zniwelować szumy z mikrofonu i podłożyć muzykę ? Ewentualnie jeśli jest mikrofon zewnętrzny to obłożyć go gąbką itp. Jak wewnętrzny to może być problem 😉

  • Obrabiam w Vegas i wiem jak przyciszyć, ale wtedy słychać szumy z mikrofonu. Muszę jeszcze trochę pokombinować. Miód rzepakowy, łagodny.

  • ocet ryżowy można zastąpić białym octem winnym, ale radziłabym dać najpierw jedną łyżkę i dopiero potem ewentualnie dolać drugą.

  • [..YouTube..] może lepiej zniwelować szumy z mikrofonu i podłożyć muzykę ? Ewentualnie jeśli jest mikrofon zewnętrzny to obłożyć go gąbką itp. Jak wewnętrzny to może być problem 😉

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia może lepiej zniwelować szumy z mikrofonu i podłożyć muzykę ? Ewentualnie jeśli jest mikrofon zewnętrzny to obłożyć go gąbką itp. Jak wewnętrzny to może być problem 😉

  • Tym razem szybko się ten schab zrobił 🙂 Faktycznie muzyka lekko za głośna – pytanie czym obrabiasz film ? :> Dobry pomysł z pokazaniem już zrobionej całości z ryżem 🙂 Jaki to był miód ?

  • [..YouTube..] Tym razem szybko się ten schab zrobił 🙂 Faktycznie muzyka lekko za głośna – pytanie czym obrabiasz film ? :> Dobry pomysł z pokazaniem już zrobionej całości z ryżem 🙂 Jaki to był miód ?

  • [..YouTube..] Tym razem szybko się ten schab zrobił 🙂 Faktycznie muzyka lekko za głośna – pytanie czym obrabiasz film ? :> Dobry pomysł z pokazaniem już zrobionej całości z ryżem 🙂 Jaki to był miód ?

  • nie wiem właśnie jak sobie z tą muzyką poradzić, żeby się płynnie wyciszała i podgłaśniała. Jak ją przyciszę na całej ścieżce, to z kolei słychać szum mikrofonu od kamery.

  • Fajnie! Idzie co raz lepiej! Muzyka troszkę za głośno bo Cię w kilku momentach zagłusza.
    Chyba to zrobię w weekend. Czy ocet ryżowy można zastąpić innym?

  • [..YouTube..] nie wiem właśnie jak sobie z tą muzyką poradzić, żeby się płynnie wyciszała i podgłaśniała. Jak ją przyciszę na całej ścieżce, to z kolei słychać szum mikrofonu od kamery.

  • [..YouTube..] @malyslonek nie wiem właśnie jak sobie z tą muzyką poradzić, żeby się płynnie wyciszała i podgłaśniała. Jak ją przyciszę na całej ścieżce, to z kolei słychać szum mikrofonu od kamery.

  • [..YouTube..] Fajnie! Idzie co raz lepiej! Muzyka troszkę za głośno bo Cię w kilku momentach zagłusza.
    Chyba to zrobię w weekend. Czy ocet ryżowy można zastąpić innym?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom