Grillowany kurczak z bakłażanem i papryką
Czytasz właśnie
Grillowany kurczak z bakłażanem

Grillowany kurczak z bakłażanem

Grillowany kurczak z bakłażanem i papryką

Lato to sezon na dania z grilla, a nawet jeśli nie dysponujemy ogródkiem czy działką i zestawem do grillowania, szybki obiad można przygotować w domu, wykorzystując do tego patelnię. Grillowany kurczak z bakłażanem to prosta potrawa i praktycznie całoroczna, szybka do przygotowania, dlatego jeśli chcecie zjeść smaczny i ciepły obiad w upalny dzień, a nie przepadacie za kluskami, pierogami czy chłodnikami, takie danie z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Zobacz też: Więcej przepisów na kurczaka i inne pomysły z bakłażanem

Grillowany kurczak z bakłażanem i papryką

Grillowany kurczak z bakłażanem

Grillowany kurczak z bakłażanem i serem czyli przepis na kurczaka z grilla z bakłażanem krok po kroku. 
5 z 1 głos
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: grillowany kurczak z bakłażanem
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 bakłażan (pokrojony na plasterki o grubości ok. 0,5 cm; żeby nie był gorzki, można go mocno osolić, a przed przyrządzeniem opłukać i odcisnąć)
  • ½ czerwonej lub zielonej papryki (pokrojona w słupki o długości ok. 3 cm)
  • 100 g sera koziego lub sera żółtego albo mozzarelli (pokrojony w nie za grube plastry)
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki chili lub papryki (w proszku)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili oraz skórką z cytryny. Dolewamy też odrobinę oliwy i mieszamy całość. Można odstawić mięso na ok. 30 minut do marynowania.
  • Plastry bakłażana nacieramy oliwą.
  • Mięso szybko grillujemy na patelni teflonowej lub ceramicznej, żeby pozostało miękkie, ale delikatnie obsmażyło się z wierzchu. Zdejmujemy z patelni.
  • Na tej samej patelni, opcjonalnie na dodatkowym tłuszczu, grillujemy bakłażana (opcjonalnie można też dołożyć paprykę, jeśli nie zdecydujemy się na późniejsze zapiekanie całości w piekarniku).
  • Mięso i warzywa układamy dekoracyjnie na talerzu lub w naczyniu do zapiekania, przekładając warzywa plastrami sera (ser rozpuści się pod gorącymi warzywami).
  • Całość można zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 10 minut.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Kurczak grillowany z bakłażanem
Kurczak grillowany z bakłażanem
8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom