Grillowany kurczak na szpinaku

Grillowany kurczak na szpinaku
5/5 (1)

Pożywna sałatka albo lekkie drugie danie – jak kto woli :). Grillowany kurczak na szpinaku. Nareszcie wiosna i znowu będzie można wcinać świeży szpinak, który znowu będzie można łatwo kupić na wszystkich możliwych wrocławskich bazarach :).

Grillowany kurczak na szpinaku

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Łatwy do zrobienia grillowany kurczak na szpinaku, z dodatkiem czosnku i rukoli.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka (pokrojona w dużą kostkę)
  • 200 g bekonu w plasterkach (pokrojony w cienkie paski; można zastąpić szynką)
  • 150 g szpinaku
  • papryka w proszku
  • 1 Ząbek czosnku (mały; przeciśnięty przez praskę)
  • 2 Kromki białego chleba tostowego (pokrojone w małą kostkę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150 g rukoli
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Grillowany kurczak na szpinaku - Jak zrobić

Krok 1
Krok 1. Przyprawienie i grillowanie kurczaka

Kurczaka przyprawiamy solą i papryką, nacieramy czosnkiem i delikatnie spryskujemy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (najlepiej specjaniej, grillowej).

Krok 2. Smażenie bekonu

Na suchej patelni smażymy bekon, na chrupko. W przypadku gdy zamiast bekonu używamy szynki, przed smażeniem możemy lekko spryskać patelnię oliwą.

Krok 3. Przygotowanie grzanek

Pieczywo spryskujemy oliwą i smażymy na dość dużym ogniu aż do przyrumienienia.

Kurczaka mieszamy ze szpinakiem i rukolą, polewamy octem balsamicznym i posypujemy bekonem/szynką i grzankami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Piotr: fajnie wyglądają, ale cena trochę odstrasza. Widząc te wszystkie ciekawe produkty (blaszki w kształcie biedronek i milion innych fajnych gadżetów kuchennych) coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nie nadążam już za nowościami w wyposażeniu kuchni. Chyba czas to zmienić :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)