Grillowany kurczak na szpinaku przepis | Dorota Kamińska

Grillowany kurczak na szpinaku

Grillowany kurczak na szpinaku

Pożywna sałatka albo lekkie drugie danie – jak kto woli :). Grillowany kurczak na szpinaku. Nareszcie wiosna i znowu będzie można wcinać świeży szpinak, który znowu będzie można łatwo kupić na wszystkich możliwych wrocławskich bazarach :).

Grillowany kurczak na szpinaku
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
 

Łatwy do zrobienia grillowany kurczak na szpinaku, z dodatkiem czosnku i rukoli. 

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: grillowany kurczak na szpinaku
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g piersi z kurczaka (pokrojona w dużą kostkę)
  • 200 g bekonu w plasterkach (pokrojony w cienkie paski; można zastąpić szynką)
  • 150 g szpinaku
  • papryka w proszku
  • 1 ząbek czosnku (mały; przeciśnięty przez praskę)
  • 2 kromki białego chleba tostowego (pokrojone w małą kostkę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150 g rukoli
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Grillowany kurczak na szpinaku - Jak zrobić
Przyprawienie i grillowanie kurczaka
  1. Kurczaka przyprawiamy solą i papryką, nacieramy czosnkiem i delikatnie spryskujemy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (najlepiej specjaniej, grillowej).
Smażenie bekonu
  1. Na suchej patelni smażymy bekon, na chrupko. W przypadku gdy zamiast bekonu używamy szynki, przed smażeniem możemy lekko spryskać patelnię oliwą.
Przygotowanie grzanek
  1. Pieczywo spryskujemy oliwą i smażymy na dość dużym ogniu aż do przyrumienienia.
  2. Kurczaka mieszamy ze szpinakiem i rukolą, polewamy octem balsamicznym i posypujemy bekonem/szynką i grzankami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Piotr: fajnie wyglądają, ale cena trochę odstrasza. Widząc te wszystkie ciekawe produkty (blaszki w kształcie biedronek i milion innych fajnych gadżetów kuchennych) coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nie nadążam już za nowościami w wyposażeniu kuchni. Chyba czas to zmienić :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)