fbpx
Czytasz właśnie
Grillowane szparagi o anyżowym aromacie

Grillowane szparagi o anyżowym aromacie

Grillowane białe szparagi o anyżowym aromacie

Szparagów nigdy dość! To jedno z warzyw, które mogłabym jeść codziennie i nigdy by mi się nie znudziło. A ponieważ ostatnio coraz częściej można je spotkać w naszym osiedlowym sklepie, równie często pojawiają się na moim stole. Tym razem grillowane szparagi w wersji anyżowej, za sprawą aromatycznego kopru włoskiego, podane w owocowo-warzywnym towarzystwie.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy z grilla

Ponieważ najwyższy czas przygotować coś z okazji Wielkiego Grillowania 2010, grillowane szparagi świetnie uzupełnią menu na grilla i na pewno skusi innych do grillowych eksperymentów.

Grillowane białe szparagi o anyżowym aromacie

Grillowane szparagi o anyżowym aromacie

Grillowane szparagi z truskawkami, sałatą i koprem włoskim czyli przepis na grillowane szparagi o anyżowym aromacie fenkuła.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 62kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g białych szparagów (oczyszczone)
  • 2 plastry pomarańczy (duże)
  • 1 fenkuł (koper włoski; oczyszczony, pokrojony w paski)
  • 1 garść truskawek
  • kilka liści sałaty lollo biondo

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Umyte, mokre szparagi grillujemy do miękkości (można owinąć je folią aluminiową i odwinąć i przypiec dopiero na sam koniec) przez kilkanaście minut.
  • Na talerzu układamy sałatę, dekorujemy pokrojonym fenkułem, pomarańczą i truskawkami. Na samym wierzchu kładziemy szparagi.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 62kcal (3%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 5g (10%) | Sód: 6mg | Potas: 560mg (16%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 2115IU (42%) | Witamina C: 35.7mg (43%) | Wapń: 66mg (7%) | Żelazo: 5.5mg (31%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Smak tej sałatki jest, moim zdaniem, rewelacyjny. Wymyśliłam ją (chociaż pewnie zrobił to już ktoś przede mną 😉 ) inspirując się dyskusją na Facebooku i dodatkami, które polecaliście jako uzupełnienie smaku białych szparagów. I tak, trochę przez przypadek, taka sałatka na zawsze dołączy do mojego letniego menu. Bo w końcu mamy już lato, prawda? :).

Zobacz też
Koktajl z kapusty

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Wielkie Grillowanie 2010.

5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom