Granola domowa – najlepsze prażone płatki owsiane

Sklepowe wersje mogą zawierać cukier i olej palmowy oraz inne, niepożądane dodatki, dlatego najlepsza jest granola domowa czyli prażone płatki owsiane, do których dodatki dobiera się samodzielnie. Za każdym razem można przygotować inną wersję: mniej lub bardziej słodką, z większą lub mniejszą ilością suszonych owoców, ziaren i bakalii. Warto trzymać jej zapas w lodówce, bo nie tylko ułatwia wyczarowanie pysznych, pełnowartościowych i ekspresowych śniadań, ale nadaje się też doskonale do smacznych deserów fit.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Granola domowa ma mniej kalorii w porównaniu z jej sklepowymi odpowiednikami i nie zawiera oleju palmowego. Zwykły, biały cukier zastępuję w niej syropem z agawy lub dodatkiem suszonych owoców, choć można też dodać do jej prażenia miód. Warto jednak pamiętać, że traci on swoje lecznicze właściwości w temperaturze powyżej 60 st. C, dlatego lepiej dodać 1 łyżeczkę tuż przed podaniem, kiedy prażone płatki owsiane miesza się np. z jogurtem lub kefirem.

Bardzo lubię wersję z żurawiną, pestkami z dyni i wiórkami kokosowymi. Czasami dosypuję do granoli mak, innym razem siemię lniane. Po prostu korzystam z dodatków, które akurat mam pod ręką i cieszę się, że granola domowa jest tak prosta do przygotowania. Tłuszcze? Olej kokosowy lub rzepakowy, ale tylko te odporne na wyższe temperatury, bo nierafinowanych, tłoczonych na zimno, nie wolno tak mocno rozgrzewać.

Pamiętajcie, że jest to wersja fit, która ma mniej kalorii i lepszy skład w porównaniu ze sklepowymi produktami z pudełek lub woreczków, ale nie oznacza to, że można takie prażone płatki owsiane jeść bez ograniczeń. 2-3 łyżki jako dodatek do jogurtu lub kefiru to maksimum. Żeby przypadkiem ktoś nie pokusił się o zjedzenie od razu połowy słoika ;).

Granola domowa – prażone płatki owsiane
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
17 min
 
Granola domowa czyli przepis na prażone płatki owsiane z orzechami, ziarnami oraz suszonymi owocami, bez cukru i tłuszczu palmowego. Najlepsza granola domowa - baza do przygotowania na śniadanie lub deser.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: granola domowa
Liczba porcji: 12 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • ¼ szklanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce lub wiórki kokosowe)
  • ¼ szklanki nasion słonecznika lub maku
  • ¼ szklanki pestek z dyni (połowę można zastąpić siemieniem lnianym lub sezamem)
  • 1 Garść rodzynek sułtańskich (całość lub połowę można zastąpić suszoną żurawiną, morelami, skórką z pomarańczy, aronią, rokitnikiem, morwą albo jagodami goji)
  • 2-4 łyżki miodu lub syropu z agawy (można pominąć i posłodzić dopiero w momencie mieszania gotowej granoli z jogurtem/mlekiem/kefirem/maślanką)
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • szczypta cynamonu lub ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Granola domowa – prażone płatki owsiane - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić domowy jogurt
  2. Jak zrobić domowy kefir
Granola domowa – prażone płatki owsiane - Jak zrobić
  1. Krok 1
  2. Rozgrzewam piekarnik do 150 st. C (góra+dół).
  3. Krok 2
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce.
  5. Krok 3
  6. Przekładam mieszankę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję powierzchnię.
  7. Krok 4
  8. Wstawiam do piekarnika na 8-10 minut (po 8 minutach sprawdzam, czy granola nie jest zbyt mocno uprażona - trzymana za długo w piekarniku będzie miała gorzki smak.
  9. Krok 5
  10. Wyjmuję z piekarnika, studzę i przesypuję do zamykanego słoika lub plastikowego pudełka. Przechowuję do 7 dni w lodówce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jakie dodatki do granoli smakują Wam najbardziej?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)