Gotowana brukselka przepis | Dorota Kamińska

Gotowana brukselka

Gotowana brukselka – najprostszym sposobem przyrządzenia brukselki jest jej ugotowanie i podanie jako dodatek do obiadu. Choć wielu z nas zapewne kojarzy ją jako niesmaczne, nieprzyjemnie pachnące warzywo, które mamy kazały nam jeść w dzieciństwie, po latach można spróbować jej na nowo i odkryć ponownie walory smakowe i odżywcze brukselki.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Najsmaczniejszą brukselkę ugotujemy w wywarze warzywnym lub drobiowym uważając, żeby nie rozgotować zbyt mocno wszystkich główek. Można też ugotować ją w osolonej wodzie albo na parze, a następnie podać z bułką tartą z masłem lub dobrze odcedzić i przysmażyć na patelni, na maśle klarowanym. Taka smażona brukselka to moja ulubiona, pozostałe mogłyby właściwie dla mnie nie istnieć :).

Brukselka

Gotowana brukselka

Gotowana brukselka - przepis i instrukcje oraz porady jak ugotować brukselkę, żeby była miękka, ale nierozgotowana i smaczna.
4.34 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 161kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • brukselka (umyta, usunięte stare, zewnętrzne liście)
  • sól
  • wywar warzywny lub drobiowy (opcjonalnie)
  • masło (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W głąbie każdej brukselki robimy nacięcie w kształcie litery „X”.
  • Moczymy brukselki przez ok. 5 minut w bardzo zimnej wodzie.
  • Wkładamy brukselki do gotującej się wody z solą lub wywaru z masłem albo do mleka, albo układamy na durszlaku lub sicie do gotowania na parze. Należy włożyć je nacięciem do dołu, a naczynie powinno być na tyle szerokie, żeby na powierzchni wody znajdowała się tylko jedna warstwa brukselek. Woda może sięgać do połowy brukselek.
  • Zagotowujemy wodę, przykrywamy naczynie i gotujemy brukselki na sporym ogniu przez 5 minut.
  • Odkrywamy i odcedzamy (brukselki będą al dente czyli delikatnie twarde). Można też ugotować je do miękkości – wystarczy po odkryciu zostawić je na ogniu i gotować aż większość wody/wywaru odparuje.

Przydatne przepisy i poradniki

Ugotowane i odcedzone brukselki można polać bułką tartą z masłem lub podsmażyć na patelni na maśle klarowanym.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 161kcal | Carbohydrates: 17g (6%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 9g (14%) | Saturated Fat: 5g (25%) | Cholesterol: 22mg (7%) | Sodium: 134mg (6%) | Potassium: 778mg (22%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 35.4% | Vitamin C: 206.1% | Calcium: 8.7% | Iron: 15.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A Wy, lubicie brukselkę czy zraziliście się do niej w dzieciństwie? Jak smakuje Wam gotowana brukselka?

Gotowana brukselka
Gotowana brukselka

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

35 komentarzy
  1. Dziś jako dodatek robię brukselkę zasmażaną z cebulką i boczniakami. Taki przepis wyszukałam na necie, już nie mogę się doczekac obiadu. 🙂

  2. Dzisiaj jest moj ten ( pierwszy raz ) hehe mam nedzieje ze wyjdzie i bedzie smakowac ostatnio pilnuje strasznie diety i jakos sie napatoczylem na zapomniana brukselke

  3. Brukselka to chyba moje ulubione warzywo 🙂 Fenomenalna w kazdym wydaniu – gotowana – jako jarzyna do obiadu, w sałatkach, zapiekankach, sama i w zestawach 🙂 Rewelacyjna z wątróbką eh…. niech sie nareszcie pojawi na straganach bo już się doczekac nie mogę 🙂

    Wyczytałam gdzieś, że jeżeli komus przeszkadza zapach i dosyc wyrazisty smak, może do gotowania dodac szczypte cynamonu 🙂 ponoc to niweluje smak i zapach dosyć wyraźnie.

    Natomiast takiego gotowania na patelni jeszcze nie próbowałam – ale jak tylko sie pokaże (brukselka oczywista ) to wypróbuję 🙂
    Bardzo dziekuję za ten typ 😉

  4. @Basia można pójść na skróty i przepołowić każdą główkę, a potem wyciąć głąb. Ale efekt wizualny już wtedy nie ten sam ;).

  5. ostatnio polubiłam, smak dość kontrowersyjny, ale niezwykle mi się podoba jej idealna forma- doskonałej miniatury główki kapusty

  6. Pyszna jest podsmażona z boczkiem, octem balsamicznym i czosnkiem. Albo w sosie pomarańczowym. Gotowanej nie cierpię.

  7. Ja za radą Magdy Gessler gotuje brukselkę w wodzie z solą i cukrem. Odcedzam i wrzucam wszystko do zimnego mleka aż do ponownego zagotowania. Oczywiście trzeba uważać na czas gotowania, żeby brukselki nie rozgotować. Cżęsto zapiekam w piekarniku posypaną serem, z beszamelem lub inymi warzywami.

  8. tak, dlugo trwalo nim ja sama zrobilam…teraz kroje ja na polowki i wrzucam na tluszcz by sie przypiekla , wyjmuje ja z patelni i wlewam ocet balsamiczny by sie wygotowal i zrobil syropowaty i juz po za ogniem wrzucam spowrotem brukselke w ten syrop + sol i pieprz …i gotowe

  9. Wygląda bardzo dobrze. Ja mam raczej przykre wspomnienia dotyczące brukselki, ale wersji podsmażanej z bułką i masłem nie znałam, więc spróbuję.

    Będzie coś jeszcze z brukselką? Byłabym wdzięczna za nowe kulinarne inspiracje z tym warzywem.

  10. uwielbiam brukselkę, zawsze ją lubiłam, w dzieciństwie jak i teraz jako pierwszą wyławiam ją z zupy:D ale taką gotowaną też bardzo lubię, bardzo dobra jest też gotowana na parze.

  11. lubimy:)a wrzucona do zupy nadaje zadziwiająco pyszny smak;) zwykłe gotowane mięsko na marchewce pietruszce i brukselce na prawdę fajnie smakuje.odkryłam w tym tygodniu:)

  12. też nie lubię gotowanej,ale przygotowuje ją chwilkę gotując,nastepnie w sosie serowym z gorgonzoli gotując! polecam,bo to pyszne danie:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)