Gołąbki wegetariańskie bez mięsa przepis | Dorota Kamińska

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa polubiłam dopiero w dorosłym życiu. Jako dziecko uważałam, że mają zbyt intensywny smak. Ale tak to już jest, kiedy w grę wchodzą grzyby… Niektórzy nigdy się do nich nie przekonują. Mnie na szczęście posmakowały jeszcze w szkolnych czasach. Ale wegetariańskie gołąbki bez mięsa zaczęłam jeść trochę później, a samodzielnie przygotowywać dopiero po przeprowadzce „na swoje”. Są bardzo smaczne za sprawą grzybów i delikatnej kapusty. Można podać je ze śmietankowo-pomidorowym sosem. Kto ma ochotę spróbować?

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Można przygotować je z suszonych grzybów lub wykorzystać świeże. Borowiki, maślaki, kozaki, a nawet pieczarki. Wszystkie nadadzą się do przyrządzenia farszu z ryżu i nadziewania liści kapusty. Gołąbki wegetariańskie bez mięsa lubię doprawić solą, pieprzem i papryką. Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby warto doprawić ich np. tymiankiem. A potem można je polać śmietankowo-pomidorowym sosem z dodatkiem ziół. Co Wy na to?

5 od 1 osoby
Gołąbki wegetariańskie bez mięsa
Gołąbki wegetariańskie bez mięsa
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Przepis na gołąbki z sosem pomidorowym czyli najlepsze gołąbki z ryżem, cebulą i mielonym mięsem, z polane sosem z pomidorów i śmietanki.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gołąbki wegetariańskie, gołąbki z grzybami
Liczba kalorii: 207 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone)
  • 1-2 szklanki ryżu
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 l wywaru warzywnego (można dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby)
  • 15 liści białej kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej roślinny)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Gołąbki wegetariańskie bez mięsa - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Gołąbki wegetariańskie bez mięsa - Jak zrobić
  1. Ryż zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.

  2. Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.

  3. Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.

  4. Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.

  5. Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.

  6. W misce mieszam ugotowany, lekko ostudzony ryż, zeszkloną cebulę z grzybami i przyprawy na farsz.

  7. Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.

  8. Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.

  9. Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.

  10. Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.

Wartości odżywcze
Gołąbki wegetariańskie bez mięsa
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 207 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 6mg 2%
Sód 362mg 15%
Potas 414mg 12%
Węglowodany ogółem 42g 14%
Błonnik 4g 16%
Cukry 3g
Białko 4g 8%
Witamina A 6.7%
Witamina C 30.7%
Wapń 3.8%
Żelazo 5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ja wiem, że to nie jest dobre danie na upały. Ale można je przecież ugotować wieczorem, kiedy jest chłodniej. A potem, następnego dnia, po prostu sobie odgrzać. A nawet zjeść na zimno – czy to tylko mój odchył od normy i nikt niepodgrzanych do ust nie weźmie?

Wolicie takie, w których jest dużo grzybów, czy raczej te z większą ilością ryżu? Bardzo jestem ciekawa :).

Gołąbki wegetariańskie - przepis
Gołąbki wegetariańskie – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały wegetariańskie gołąbki bez mięsa. Jestem też bardzo ciekawa, czy obowiązkowo z sosem pomidorowym, czy jednak zupełnie bez?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)